• DOLAR 32.374
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.61
  • ...
TARİHTE BUGÜN-13 MAYIS 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1277: Karamanoğlu Mehmet Bey, Konya şehrini Karamanoğulları topraklarına kattı ve Türkçeyi resmi dil ilan etti.

1846: ABD Kongresi, sınır devriyelerine baskın yapılmasını gerekçe göstererek Meksika'ya savaş ilan etti. Meksika-Amerika Savaşı veya Meksika Savaşı diye bilinir. ABD ile Meksika arasında, ABD'nin 1845'te Teksas'ı ilhakı ve sınır anlaşmazlıkları nedeniyle çıkan savaş, iki yıl sürmüştür. ABD'nin kesin zaferi ve Rio Grande'den Büyük Okyanusa kadar uzanan geniş Meksika topraklarını ele geçirmesiyle sonuçlanmıştır.

1940: İngiltere Başbakanı Winston Churchill II. Dünya savaşıyla ilgili ünlü konuşmasını yaptı: "Size kan, ter ve gözyaşından başka vaat edecek bir şeyim yok." Dünyaya kan, ter ve gözyaşından başka bir şey getirmeyen Batının, bu durumunu o günlerde bir başbakan, belki de halkın ve askerin moralini yüksek tutmak ve savaşa motive etmek amacıyla itiraf ediyordu ve dünya için planladıkları yıkımın haberini veriyordu.

1965: Batı Almanya, israili tanıdı. Karar nedeniyle dokuz Arap ülkesi Batı Almanya ile ilişkisini kesti.

1973: Seçmen kütüklerinin yazılması için bütün yurtta sokağa çıkma yasağı kondu. Geçmiş yıllara kadar nüfus sayımının sokağa çıkma yasağı yöntemiyle yapıldığı hatırlanırsa bu yöntemin o zaman için çok normal karşılanacağı muhakkaktır.

1981: Papa II. Jean Paul'a Ağca tarafından suikast girişimi. Bu girişimin yıllar süren etkisi oldu. Suikastın perde arkası şimdi bile aralanabilmiş değil. Olaydan sonra yakalanan Ağca’ya İtalya’da ömür boyu hapis cezası verildi. Ağca, 20 yıl hapiste kaldıktan sonra Türkiye’ye iade edildi.

1996: Örtülü ödenekten 5.5 milyarın Tansu Çiller’in talimatı ile dolandırıcı Selçuk Parsadan’a ödendiği iddia edildi. Parsadan’ın birçok ünlü kişi ve kuruluşları dolandırdığı da ortaya çıktı.

2000: Ankara Sincan'da tarlaya bırakılmış halde çok miktarda patlayıcı ve silah ele geçirildi. Patlayıcı ve silahların, Tevhid Örgütü tarafından bırakıldığı iddia edildi. O dönemde her olayda olduğu gibi bilindiği üzere dindar çevreler karalanıyordu. Oysa kısa bir süre sonra bu gibi olayların devlet içerisinde çeteleşmiş Ergenekon gibi yapılar tarafından tertip edildiği ortaya çıkacaktı.

2004: YÖK Yasası” olarak bilinen “Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda sabaha kadar süren görüşmelerin ardından kabul edilerek, yasalaştı.

2012: Belgesel çekimi için gittikleri Suriye'de Eset rejimince tutuklanan Gazeteciler Âdem Özköse ve Hamit Coşkun İran'ın da girişimleri sonucu serbest bırakıldı ve türkiye’ye döndü.

2014: Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki kömür madeninde trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. 301 kişi hayatını kaybetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir