• DOLAR 32.49
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2434.519
  • ...
TARİHTE BUGÜN-11 Mayıs 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

330: Konstantinopolis (şimdiki adıyla İstanbul) Roma İmparatorluğunun resmi başkenti oldu. Daha önce Byzantion denen bu kente törenle Yeni Roma adı verildi ama daha çok Konstantinopolis adı kullanılacaktır.

1920: Mustafa Kemal,  Osmanlı yönetimine isyan ve İngilizlerle işbirliği yaparak vatana ihanet ettiği gerekçesiyle Merkezi yönetime bağlı Divan-ı Harp tarafından idama mahkûm edildi.

1949: Korsan bir şekilde Filistin topraklarına yerleştirilen ve sonra da uluslararası bir komplo ile ve topraklarının tamamı işgal etme suretiyle elde edilmiş olarak kurdurulan israil, Birleşmiş Milletler örgütüne alındı.

1961: Yassıada'da darbeci cunta yönetimi, önceki Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere  eski hükümet üyelerini hukuk dışı yöntemlerle yargılamaya başladı. Davada, 27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle görevlerinden düşürülen, Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'nun da aralarında bulunduğu 400 kadar Demokrat Partili siyasi, partiyle ilişkisi iddiasıyla bürokrat ve asker sanık yargılandı. Yargılamalar sonunda, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edildiler.

1984: 12 Eylül darbesinin ardından halk büyük bir sefalete sürüklendi. Çay stoklarının tükendiği açıklandı. İstanbul'da bazı kahvehanelerde çay satışları durdu. Bunun yanısıra diğer temel ihtiyaç maddelerinde de durum farksızdı. Uzayıp giden kuyruklar ve bir türlü karşılanmayan ihtiyaçlar karşısında halk aynı zamanda sıkıyönetim ve olağan üstü hal uygulamalarıyla da baskı altında tutuluyordu.

2000: Uğur Mumcu'nun öldürülmesi olayında gözcülük yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan  Yusuf Karakuş ve Abdülhamit Çelik'e olay yerinde tatbikat yaptırıldı. Tatbikat sırasında zanlılardan birinin kolunun sargıda olması ve genel durumları işkence ve kötü muamele gerçeğini pekiştirdi.

2005: ABD’nin, dünyanın çeşitli yerlerinden ve özellikle de Afganistan’dan getirttiği Müslüman esirlerin tutulduğu Guantanamo üssünde, sorgu memurlarının Kur'an-ı Kerim'e hakaret etmeleri üzerine Afganistan'da başlayan ve Pakistan'da devam eden gösterilerde 15 kişi öldü.

2012:Genel merkezi Diyarbakır'da bulunan, milyonların katıldığı kutlu doğum etkinliklerinin Mimarı Mustazaflar İle Dayanışma Derneği (Mustazaf-Der), resmen kapatıldı. Mustazaf-Der’in yargı kararıyla kapatılması günlerce Türkiye genelinde yüzlerce sivil toplum kuruluşu tarafından protesto edildi…

2013: Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde patlamalar oldu. 40 kişinin öldüğü, 100 kişinin yaralandığı açıklandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir