• DOLAR 32.597
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2493.522
  • ...
"Camilerin süsü cemaatidir özellikle de gençlerdir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Ankara Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Cuma Namazı sonrasında gerçekleştirilen açılış programında vatandaşlara hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin başında, vatandaşların Ramazan-ı Şerifini tebrik etti.

Mübarek Cuma gününde Ankara’ya muhteşem bir eser kazandırma bahtiyarlığı yaşattığı için Allah’a sonsuz hamd-ü senalar sunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmî açılışı yapılan Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi ile Kuzey Yıldızı Cami’nin Ankara’ya hayırlı olmasını diledi.

Açılışı yapılan külliyenin, 15 bin cemaat kapasitesi, misafirhanesi, bedesteni, el sanatları dükkânları, 5 bin kişilik kongre ve kültür merkeziyle Ankara’ya yakışan bir eser olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kütüphanesi, otoparkı, geleneksel hamamı, aşevi ve diğer özellikleriyle Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi’nin millete çok yönlü hizmet vereceğini, külliye yanına inşa edilecek İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin de buraya çok farklı bir boyut katacağını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, külliyenin imarında emeği geçenlere şükranlarını sunarak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve önceki belediye başkanları Melih Gökçek, Mustafa Tuna ve TOKİ’ye özellikle teşekkür etti.

Camilerin sadece taştan, tuğladan, betondan ibaret binalar olmadığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, camilerin tüm müminlerin farklılıklarını bir tarafa bırakarak Hakk’ın karşısında eşitlendiği, cem olduğu, kulluk görevinin ifa edildiği mukaddes mekânlar olduğunu kaydetti.

Camilerin ibadethanenin ötesinde mimarisi, süslemeleri, hüsnü hat ve tezhipleriyle medeniyetin de farklı özelliklerini yansıtan mimari eserler olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, camilerin inşa edildikleri şehirlere kimlik, kişilik ve karakter kazandıran yapılar olduğunu vurguladı.

"Camilerin süsü cemaatidir, özellikle de gençlerdir"

"Medine’deki Mescidi Nebevi’nin inşasından beri İslam toplumlarında camiler hayatın merkezi, bulunduğu çevrenin kalbi olmuştur" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Nasıl ki kalp insanı ayakta tutan ana organsa, mabetler de ilim, hikmet ve fazilet merkezi olarak toplumu diri tutar, canlı tutar, ayakta tutar. Camilerimizi sadece namaz kılınıp dağılınan bir ibadet mekânına dönüştürmek, ona yapılabilecek en büyük saygısızlıktır. Camilerin süsü cemaatidir, özellikle de gençlerdir. Çocuklarımızın neşesiyle, gençlerimizin heyecanıyla, piri fanilerimizin tecrübesiyle, kadınlarımızın nezaket ve becerisiyle dolmayan bir cami, mahzun ve öksüz kalmış demektir. Çocukların gelmediği, gençlerin uğramadığı, hanımların sahip çıkmadığı camiler, ne kadar muhteşem olurlarsa olsun, boynu büyük kalmaya mahkûmdur."

"Genç kuşaklar ile camilerimiz arasında yapay duvarlar örmemeliyiz"

Cami merkezli bir hayatı özendirmek, teşvik etmek gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bilhassa geleceğimizin teminatı olan genç kuşaklar ile camilerimiz arasında yapay duvarlar örmemeliyiz. Gençlerimizin kalplerini camilere ısındıracak faaliyetler düzenlemeliyiz.  Günde beş vakit bize kulluğumuzu hatırlatan çağrıya cevap vererek, önce kendimizin, sonra evlatlarımızın ayaklarını camilere alıştırmalıyız." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir