• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Ramazanın ilk cuma namazı heyecanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mardin'in Kızıltepe (Qoser) ilçesinde Artukoğulları'ndan Yavlak Arslan tarafından 1200'lü yıllarda yapımına başlanan ve kardeşi Artuk Arslan tarafından 1204 yılında tamamlanan, ardından tek parti döneminde CHP tarafından ahıra çevrilen 800 yıllık tarihi Ulu Cami’de ramazan ayının ilk cuma namazı kılındı.

Duvarlarında taşıdığı izlerle tarihi bir vesika olarak döneminin şahitliğini yapan tarihi camiye erken gelen bazı vatandaşlar, verilen vaazı dinlerken, bazılarının da Kur'an-ı Kerim okuduğu görüldü.

“Ramazan ayında infak zirveye çıkıyor”

Ramazanın ilk cumasında oruç ve infakın ehemmiyeti hakkında vaazda bulunan Kızıltepe İlçe Müftüsü Masum Taşçı, şunları söyledi:

“Oruç, bir müminin imsak vaktinden güneş batıncaya kadar yemekten içmekten ve cinsel ilişkiden kendini muhafaza ederek akşama kadar bu şekilde Allah rızası için yerine getirdiği bir ibadettir. Müslümanların gerek zekât, gerek fıtır sadakası, gerek hayır ve hasenat adına yaptığı bağışlar ramazan ayında zirveye çıkıyor.”  

“Ramazan; yardımlaşma ve paylaşma adına eşsiz bir fırsattır”

Verilen vaazın ardından hutbe okundu. “Ramazan ve İnfak” başlıklı hutbeyi okuyan Ulu Camii İmamı Tahir Taşçı, “Ramazan ayı, infak, yardımlaşma ve paylaşma adına eşsiz bir fırsattır. Rabbimize kulluğumuzu farklı amellerle sergilediğimiz bu Ramazan günlerinde, zekât ve sadaka-i fıtr gibi malî ibadetlerimizle ihtiyaç sahiplerine kol kanat gerelim. Kardeşlerimizin dertlerine derman olalım. Yardımlarımızı gösterişten uzak, yalnızca Rabbimizin rızasını kazanmak için yapalım. Yardım yaparken kardeşimizin onurunu zedeleyecek davranışlardan kaçınalım.” dedi.

“Tarihi camide namaz kılmak insana huzur veriyor”

Ramazanın ilk cumasını tarihi Ulu Camisinde kılacağı için çok sevinçli olduğunu söyleyen vatandaşlardan Abdurrahman Çelik, “Ramazan ayı çok güzel geçiyor. İnşallah sonuna kadar böyle devam eder. Tarihi Ulu Cami’de ramazanın ilk cumasını kılmak çok güzel bir duygu. Tarihi bir yapı olduğu için insana huzur veriyor. Bundan dolayı sürekli bu camide namaz kılmayı tercih ediyorum.” dedi.

“İlk cuma namazını kılmanın heyecanını yaşıyoruz”

Ramazanda tutulan orucun çok güzel bir ibadet olduğuna vurgu yapan Suriyeli engelli Abdurrahman Melle Hüseyin “Ramazanda yapılan ibadetler huşu içinde yapılıyor ve insan bu ibadetleri zevkle yapıyor. Bugün ramazan ayının ilk cumasıdır, buradaki cami çok eski ve güzeldir. Cemaati de kalabalıktır. Bizde ramazanın ilk cuma namazını kılmanın heyecanını yaşıyoruz.” dedi.

“Açlık ve susuzluk nedir bilmiyoruz”

Ramazan ayının Müslümanlar için büyük bir nimet olduğunu ifade eden Suriyeli Muhammed Ahmed ise “İnşallah ramazanın ilk cuma namazını kılacağız.  Hava çok serin olduğu için ne açlık ne susuzluk nedir bilmiyoruz. Maşallah bundan daha güzel bir şey yoktur. Ramazan ayı çok güzel geçiyor. Rabbim tüm İslam ümmetinden kabul etsin.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Yakup Acar da “Herkesin cuması mübarek olsun. Ramazan orucu gerçekten çok güzel geçiyor. Yorulmuyoruz ve susamıyoruz… Çok şükür çok güzel geçiyor. Bugün ramazanın ilk cumasıdır. Cuma namazımızı burada kılacağız.” dedi.

“Filistinli kardeşlerimize dua ettik”

Ramazanın ilk cumasını tarihi ulu camide kılmanın manevi değerinin çok yüksek olduğunu söyleyen Barış Gökdemir, “Bu maneviyatı burada tattığımız için çok mutluyuz. Zaten ramazan ayı rahmet ve bereket ayıdır. Bu mübarek ayda özellikle israilin Filistinli kardeşlerimize yaptıkları katliam ve zulümleri kınıyorum oradaki kardeşlerimiz için bol bol dua ettik.” diye konuştu. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir