• DOLAR 32.516
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2428.624
  • ...
Türkiye’deki yabancı öğrencilerin gözünden ramazan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Irak, Suriye, İran, Bangladeş, Endonezya, Hindistan, Pakistan, Bosna Hersek, Filistin ve Azerbaycan gibi farklı ülkelerden gelerek Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) lisans ve lisansüstü eğitim gören yabancı öğrenciler, ramazanda Türkiye'de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getiriyor.

Türkiye’nin komşu ülkeleri başta olmak üzere 107 ayrı ülkeden 4 binin üzerinde yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğü Gaziantep Üniversitesi’nde farklı bölüm ve dallarda eğitim gören yabancı öğrenciler, ramazanla ilgili duygu ve düşüncelerini İLKHA’ya anlattı.

Ramazanın Türkiye’de çok iyi ve dolu dolu geçtiğini, kendi ülkelerinde göremedikleri bazı güzelliklere şahit olduklarını belirten öğrenciler, özellikle de camilerdeki mukabele halkalarını, kentin birçok farklı noktasına kurulan iftar çadırları, sahur davulcularını, sahur ve iftardaki telaşı çok beğendiklerini dile getirdiler.

Irak’ın Kerkük kentinden eğitim için Gaziantep’e gelen Türkçe öğretmenliği 4’üncü sınıf öğrencisi Murat Küçük, Türkiye’de ramazan ayının çok güzel geçtiğini söyledi.

“Ramazanın eski kültürünü yaşatıyorlar”

Küçük, “Herkesin ramazan ayını kutluyorum ve bu mübarek ayın hayırlara vesile olmasını da dilerim. Türkiye Müslüman bir ülke ama diğer ülkelerden pek farklı diyemem. Fakat ben Iraklı olduğum için Irak’taki ramazan ile buradaki ramazan arasında bazı farklar gördüm. Örneğin Türkiye'de insanların oruç tutması için insanlar oruç tutmaya teşvik ediliyor. Belediyeler iftar yemekleri düzenliyor. Tabi bizim oralarda da camilerde hayırlar yapılıyor ama burada belediyeler 30 gün boyunca iftar yemeği veriyor. Onun yanında camilerin minarelerinden yükselen ezan sesleri güzel oluyor. Türkiye'de seçilmiş seslerle ezanlar okunuyor. Camilerin yapısı, insanların camilere gitmek için gösterdikleri özen dikkatimi çekti. Her gün üniversitenin camisi olsun diğer dışarıdaki camiler olsun teravih namazları ve beş vakit namazlarda açık. Buralarda Kur'an okuma ve hatimler oluyor. Ramazan da çok kolay geçiyor. Bundan önceki seneler daha sıcaktı ama yavaş yavaş kışa doğru gidiyor. Dersler ve sınavlar var. Biraz sıkıntı oluyor ama Allah sabır veriyor. Ramazanın eski kültürünü yaşatıyorlar. Türkiye’de davul sesi ve yine iftar zamanında top sesi var. Bizi eski zamanlara götürüyor. Dedelerimizin bize anlatmış olduğu ramazanları yaşatıyorlar.” dedi.

“Ezan sesi kalbime bir huzur veriyor”

Eğitim için Tayland’tan Gaziantep’e gelen İlahiyat Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi İbrahim Chia Ming de kendi ülkesinde hiç ezan sesi duymadığını belirterek, “Türkiye’de bütün camilerde ezan okunuyor, o ezan sesi benim kalbime huzur veriyor.” diyerek şunları söyledi:
 

“Gaziantep’te 4 tane ramazan geçirdim. Türkiye bir Müslüman ülkesi olmasından dolayı Türkiye’de bir ramazanı daha geçirmek benim için çok güzel. Çünkü ülkemde Müslüman sayısı çok azdı ve ben oruç tutarken etrafımdaki herkes yemek yiyordu ve bana sıkıntı yaşatıyordu. Ama Gaziantep’te birlik ve beraberlik hissediyorum. Türkiye’de bütün camilerden ezan okunuyor, o ezan sesi kalbime bir huzur veriyor. Bizim orada iftarlar camide beraber yapılıyor. Burada da iftarımı açarken ülkemdeymişim gibi hissediyorum. Türkiye'deki en temel fark Müslüman bir ülke olduğu için ramazan daha iyi hissediliyor. Tayland Müslüman ülkesi olmadığı için camiden çıktıktan sonra sanki farklı bir dünyadaymışsın gibi hissediyordum. Bundan dolayı Türkiye'de ramazan daha güzel. Bir de bana göre oruç tutma sadece aç kalmak değildir. Aynı zamanda oruç fakir kardeşlerimizin durumunu daha iyi anlayabilmemizi de sağlıyor.”

“Ramazan ayı mazlumları anlamamıza yardımcı oluyor”

Türkiye’de ramazan ayının çok güzel olduğunu ancak ülkesine göre bazı farklılıkları gördüğünü anlatan İlahiyat Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi Bangladeşli Faysal Mahmut da şöyle konuştu:

“Biz, Bangladeş'te çok hafif bir iftar yapıp ardından namaz kılıp, sonra akşam yemeğini yiyorduk ama burada akşam yemeği ve iftarı bir arada yapıyorlar, sonra namaz kılıyorlar. Burada sahurda kahvaltı yapılıyor ama bizim orada sahurlarda normal akşam yemeği yeniliyor. Bizim orada teravih namazında Kur’an-ı Kerim hatmi yapılır ama burada teravih namazında Kur’an-ı Kerim hatmi yapılmıyor. Bizim ülkede ramazan ayında mesai saatleri düşürülüyor. Okullar genel olarak tatil oluyor. Sınavlar kalırsa o zaman ramazanın ilk haftası oluyor. Oruç tutmak zor olmasın diye okullar da tatil oluyor. Gaziantep’te ramazanda bazı güzellikler var. Örneğin belediye iftar sofraları açıyor. Öğle namazında camide herkes mukabeleye katılıyor. Teravih namazlarını kıldıran hocaların sesleri çok güzel ve insanlar birbirlerini evine davet ediyor. Türkiye'de ramazan ayında bütün mağazalarda indirimler, fırsatlar oluyor, bu çok hoşuma gitti. Ramazan ayı bize bazı şeyleri anlamamıza yardımcı oluyor. Arakan'da, Filistin'de savaş var. Burada bazen günde bir öğün yemek yiyebiliyorlar bazen yiyemiyorlar. Hayat onlar için ne kadar zor oluyor, bunları anlayabiliyoruz.”

“Ramazanda camilerde mukabele okunması hoşuma gitti”

İlahiyat Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi Bangladeşli Seyyid Hasan da ramazan ayının fakir insanların nasıl yaşadığını anlamayı sağladığını belirtti.

Hasan, “2 senedir Türkiye'de okuyorum ve 2 ramazanı Türkiye’de geçirdim. Türkiye’de ramazan güzel ama ramazanda ülkemde olmayı isterdim. En çok annemin yaptığı yemekler, anne ve babamın beni sahura kaldırmasını çok özledim. Ama buranın sahura uyandırma şekli de çok güzel. Sahurda davul çalınıyor, bu çok hoşuma gidiyor. Bizim orada toplu bir şekilde sahura uyandırılmıyor ama burada toplu bir şekilde insanlar sahura uyandırılıyor. Bizim orada teravihle beraber hatim yapılır ama burada onu pek bulamadım, bulursam oraya gitmeyi düşünüyorum. Burada iftar vakitlerinde herkes birbirini iftara çağırıyor, bu çok güzel bir davranış. Bizim orada toplu bir şekilde Kur'an-ı Kerim okunmuyor ama burada herkes camide toplanıp beraber karşılıklı Kur'an okuyor, bu da benim hoşuma gitti.” diye konuştu.

İlahiyat Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Iraklı Abdulkerim Bilal Mitat da Türkiye ile Irak’ın kültürlerinin birbirine çok yakın olduğunu belirterek, ramazanda insanların birbirlerini iftara davet etmesini çok beğendiğini, Türkiye'de kendisini çok rahat hissettiğini belirtti.

10 yıldır Türkiye’de olduğunu ve Gaziantep Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği Bölümünü okuduğunu belirten 3’ncü sınıf öğrencisi Bangladeşli Samiye Khan da Türkiye'de ramazanın güzel geçtiğini söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir