• DOLAR 32.57
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2423.18
  • ...
USULSÜZLÜK İPTAL ETTİRDİ  SEÇİM YENİDEN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) AK Parti’nin İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi için yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunu kabul ederek, seçimin iptali ve yenilenmesine karar verdi. Karar 7’ye karşı 4 oyla alındı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin 23 Haziran’da tekrarlanması kararlaştırıldı. 36 gün sonra verilen kararla CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası da iptal edildi. YSK’nın iptal kararını gazetemize değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, “Gelinen aşama itibariyle partilerin önünde artık İstanbul için seçime hazırlık aşaması yeniden başlamıştır. Bu kararın İstanbul halkına hayırlar getirmesini diliyorum. Özellikle bu Ramazan ayında seçim çalışmalarının Ramazan’ın ruhuna uygun ve hassasiyetlerin gözetildiği çerçevede yapılması elbette ki önemlidir. İstiyoruz ki İstanbul suhuletle bu seçimleri de atlatabilsin. Bundan sonra kararı İstanbul halkı verecektir.” ifadelerini kullandı.

GEREKÇE: KAMU GÖREVLİSİ OLMAYAN SANDIK KURULU ÜYELERİ

YSK’nın iptal gerekçesi iki hususa dayanıyor. Sandık kurullarında görev yapan bazı başkan ve üyelerin yasanın açık hükmüne rağmen kamu görevlileri arasından seçilmemesi ve yine bazı sayım döküm cetvellerinin imzasız ve boş olması seçim iptali sebebi sayıldı. 225 civarında sandık kurulu başkanının ve 3 bin 500 dolayında sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmamasının, seçim sonucunu etkileyecek boyutta olduğu değerlendirildi. Yine 22 sayım döküm cetvelinin boş, 101’inin ise imzasız oluşu iptal gerekçesi yapıldı.

İSTANBUL VALİSİ ALİ YERLİKAYA İBB BAŞKAN VEKİLİ OLARAK GÖREVLENDİRİLDİ

Seçim yarışını önde bitiren CHP’li Ekrem İmamoğlu, 17 Nisan’da mazbatasını alarak, göreve başlamıştı. YSK seçim yenileme kararı ile birlikte İmamoğlu’nun mazbatasının iptaline de karar verdi. Bu karar sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğu da boşalmış oldu. İçişleri Bakanlığından, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Vekili olarak görevlendirildiği bildirildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulunun dün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yeniden yapılmasına karar verdiği hatırlatıldı. Bu kapsamda, yapılacak seçim sonucunda yeni belediye başkanı seçilinceye kadar 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 46'ncı maddesi gereğince İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiği kaydedildi.

SEÇMENLER AYNI SANDIKTA OY KULLANACAK

Yeni seçimde sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak. 31 Mart seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek. Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak. Ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar belirlenecek tarihe kadar doldurulabilecek. Pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak. 31 Mart 2019'da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak.

“BU KARARIN İSTANBUL HALKINA HAYIRLAR GETİRMESİNİ DİLİYORUM”

YSK kararını gazetemize değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, “İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi kararı itirazların iletildiği merci Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınmış bir karardır. Karar, mevzuata göre olağanüstü itiraz yoluyla yapılan bir başvuruya YSK’nın verdiği cevaptır. Bu kararla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri yenilenecektir. Gelinen aşama itibariyle partilerin önünde artık İstanbul için seçime hazırlık aşaması yeniden başlamıştır. Bu kararın İstanbul halkına hayırlar getirmesini diliyorum. YSK’nın bu kararını enine boyuna değerlendirmek için öncelikle bulgulara bizlerin de tam olarak vakıf olması lazım. Siyasi kimlikle beraber bir hukukçu olarak gerekçeleri görmeden, delilleri incelemeden fazla değerlendirme yapmayı açıkçası doğru bulmuyorum. Parti olarak da genel tavrımız budur. Bir konu hakkında görüş bildirmeden önce tarafların elindeki belgelere ulaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Parti olarak bir gazeteci veya hukukçu gibi sanal bilgilerle, elimizde olmayan bilgilerle hüküm ortaya koymuyoruz. Ancak YSK’nin seçimlerin yenilenmesine dair açıklaması artık yapılacaklar noktasında nihai karar olmuştur. Siyasi partilerin buna göre yeni hazırlıklar yapması gerekir.” ifadelerini kullandı.

  

“SEÇİM ÇALIŞMALARI RAMAZANIN RUHUNA UYGUN YAPILSIN”

Kararı İstanbul halkının vereceğini söyleyen Sağlam şunları söyledi; “Özellikle bu Ramazan ayında seçim çalışmalarının Ramazan’ın ruhuna uygun ve hassasiyetlerin gözetildiği çerçevede yapılması elbette ki önemlidir. İstiyoruz ki İstanbul suhuletle bu seçimleri de atlatabilsin.  Bundan sonra kararı İstanbul halkı verecektir.”

 

SONUCA ETKİ EDECEK DURUM BAZI İSİMLERİN ÇEKİLMESİ OLACAK

Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği kararların bağlayıcı olduğuna değinen ve önümüzdeki sürece odaklanmalıyız diyen MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, “Görüştüğüm bazı yargı üyeleri ve milletvekilleri ilk değerlendirmelerde büyükşehir için kullanılan oyların iptal edilirken ilçe belediyelerinin iptal edilmemiş olmasını anlamlandıramıyor. 23 Haziran’da iki partinin adayları aynı isimler olarak kalacak. Ama burada sonuca etki edecek durum ise bazı isimlerin çekilmesi olacak. Örneğin TKP’nin adayı ve bazı bağımsız adayların Ekrem İmamoğlu lehine çekildiğini görüyoruz. Aynı şekilde Saadet Partisi veya DSP de çekilirse o zaman işin rengi değişebilir. Ak Parti’nin adayı Binali Yıldırım, genç ve istekli rakibine göre biraz gönülsüz görünüyordu. Biz ilk anket yaptığımızda Ak Parti % 12 öndeydi ve Ekrem İmamoğlu geriden gelerek başa getirdi. Binali Yıldırım da bu kadar az oy farkıyla kazansaydı seçimler yine tartışılırdı.” dedi.

HDP TEKRARDAN İMAMOĞLU’NU DESTEKLEYECEK

Adayların nasıl bir seçim kampanyası yürüteceğine dair öngörülerde bulunan Kulat, “CHP, yumuşak bir duruş sergileyen bir adayla çıktı karşımıza. Bu duruşu devam ettireceğini düşünüyorum. Bu Türkiye Sol’unun alışık olmadığı bir politikaydı. Bu yürüttüğü politikada da ‘Ben Türkiye’nin beklentisinin yumuşak bir duruş olduğunu görüyorum ve ben bunu öne çıkarıyorum.’ diyor. YSK’nın kararını açıklaması üzerine de yapmış olduğu beyanatta olumlu bir fotoğraf verdi. Türkiye son yıllarda gergin siyaseti çok sevmiyor. Ekrem İmamoğlu da bunu keşfetmiş durumda. Önümüzdeki seçim sürecinde CHP İstanbul’un her yerinde ‘hak yerini bulacak, İstanbul kazanacak’ gibi sloganlarla toplumun karşısına çıkacak büyük bir ihtimalle. Toplumun tüm kesimlerini kucaklayacak yumuşak bir politika yürütecekler. Bunun yanı sıra TKP adayını çekti ve İmamoğlu’nu destekleyeceklerini açıkladı. HDP’nin tekrardan İmamoğlu’nu desteklemesi söz konusu. Bu arada CHP de seçmeninin sandığa gitme oranını arttırmaya çalışacak.” şeklinde konuştu.

AK PARTİ, HÜDA PAR’IN ALENİ BİR DESTEĞİNE DE İHTİYAÇ DUYACAKTIR

Kulat, AK Parti’nin atacağı adımlarla ilgili de şunları söyledi; “Bunun karşısında AK Parti de geçmişte Cumhurbaşkanının kendisiyle iyi diyalog kurduğu Kürt seçmene ağırlık verecek gördüğümüz kadarıyla. Abdullah Öcalan ile görüşme sonrası yapılan açıklamalarda yumuşak bir ortam oluşturma gayreti vardı. Ancak bu ne kadar başarılı olur şimdilik bunu öngörmemiz mümkün değil. AK Parti yine tüm teşkilatlarıyla sokakta halk ile iletişime geçmesi konusunda çalışmalar yürütecek. Çünkü bu seçimi kaybetmeleri ya da daha farklı bir şekilde kaybetmeleri söz konusu olursa bu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ve Genel Seçimlerin de tartışılabileceğinin öne çıkma ihtimali var. Bu seçim bundan dolayı da çok önemli. Yine aynı şekilde sandık müşahitliği konusunun da üstünde duracaklar. Uluslararası anlamda ekonomik bir darboğazla muhatap olunmazsa alt gelir guruplarını rahatlatacak adımlar da atmaya çalışacaklar ama sonuç itibariyle AK Parti açısından zor bir sürece girdiğini söyleyebiliriz. Ortada bir kurt kapanı var ve bunu AK Parti’nin nasıl atlatacağı önemli. Burada şuna da dikkat çekmek gerek. Ak Parti geçen seçimde özellikle muhafazakar Kürt seçmenleri ihmal etti. Muhafazakar Kürt seçmene yönelik ciddi bir çalışma yapması elindeki en büyük argüman olacak. Bu noktada da özellikle HÜDA PAR’ın aleni bir desteğine de ihtiyaç duyacaktır.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir