• DOLAR 32.381
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2325.29
  • ...
Geri dönüşüm robotu: RoCycle
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zekâ Laboratuvarı’ndan bir grup araştırmacı, atıkları geri dönüştürmeye uygun hale getirmek için cinsine göre ayrıştırabilen bir robot geliştirdi.

RoCycle adı verilen robotun parmak uçlarında dokunmaya duyarlı sensörler yer alıyor. Bu sensörler robotun dokunduğu atığın boyutunu ve katılığını algılamasını sağlıyor. Durağan haldeki cisimleri %85 oranında doğru tahmin edebilen robot, taşıyıcı kayış üzerinde hareket eden cisimleri %63 oranında doğru ayrıştırabiliyor.

Robot kâğıt, metal ve plastik gibi çeşitli atıkları başarıyla ayrıştırabiliyor. Robot, atıkları ayrıştırırken ilk önce elindeki gerilme sensörünü kullanarak atığın boyutunu algılıyor. Sonra basınç algılayıcı sensörünü kullanarak atığı tutmak için gereken gücü hesaplıyor. Bu ölçümler, robotun, tutulan atığın hangi materyallerden yapıldığını anlamasını sağlıyor.

Robotun olumsuz özelliği ise birbirinin içine geçen atıkları ayrıştıramaması. Örneğin robot kutu içine konulan plastiği sadece kâğıt olarak algılıyor.

Gelecekte yapılacak çalışmalarla robotun parmak uçlarındaki sensörden elde ettiği verilerin yanı sıra kamerasından gelen görsel verileri de ayrıştırmada kullanması amaçlanıyor.

Kaynak, TÜBİTAK

Bu haberler de ilginizi çekebilir