• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Demirölçek köyünde bulunan tarihi Zerzevan Kalesi Diyarbakır-Mardin yolu üzerinde olması dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak merkezi haline gelmeye başladı.

Havaların ısınmasıyla hareketlenen turizm sektörü karşısında tarihi kaleye rağbetin artmasıyla, ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin kaleye daha rahat ulaşabilmeleri için yürüyüş yolları, engelli ve çocuklar için de parkurlar uygun hale getirilmeye başlandı.

Nisan ayı içerisinde 36 bin 475 yerli, 5 bin 390 yabancı turistin ziyaret ettiği Zerzevan Kalesi'nin gizemli tarihine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığının 2014 yılında başlatmış olduğu kazı çalışmaları da devam ediyor.

Roma İmparatorluğu'nun askeri yerleşimi olan Zerzevan Kalesi, yüzeyde geniş bir alana yayılmış 60 dönüm olan yerleşime ait kalıntılar ve surların dışındaki nekropol alanı rahatlıkla izlenebiliyor.

12 metre yüksekliğinde ve bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 22 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, tapınak, kaya sunağı, yönetim binası gibi mimari kalıntılarıyla kale göz dolduruyor. (Ramazan Zeren – İLKHA)