• DOLAR 32.314
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2278.315
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Her yıl 5-11 Mayıs arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan “Trafik Güvenliği ve Eğitimi Haftası” münasebetiyle Batman’daki trafik ve çevre eğitmenleri ile şoförler cemiyeti, toplumda trafik kuralları, trafik cezaları ve trafik eğitimi hakkında açıklamalarda bulundu.

Trafik cezalarının kısmen caydırıcı olduğunu, fakat uygulanan cezaların hukuki alt yapısının yeterli olmadığını savunan trafik ve çevre eğitmenleri ile şoförler cemiyeti, halkın trafik cezalarını kabullenmediğini ifade etti.

Trafik cezaları ile ilgili bilgi aktaran Trafik ve Çevre Eğitmeni Mehmet Şirin Turan, “Türkiye’de kısaca uygulanan trafik cezaları şunlardır:

"Emniyet kemeri takmayanlar, araçta sigara içenler, park yasağını ihlal edenler, kırmızı ışıkta geçenler, yayalara yol yermeyenler, ehliyetsiz araç kullananlar, kış lastiği takmayanlar gibi çok sayıda cezalar vardır. Bunlara uygulanan müeyyideler vardır. Emniyet kemeri takmayanlara 134 TL, araçta sigara içenlere 134 TL, park yasağını ihlal edenlere 134 TL, kırmızı ışığı geçen sürücüye 291 TL, yayalara yol vermeyen sürücülere 604 TL, ehliyetsiz araç kullanma cezası 2 bin 497 TL’dir. Kış lastiği kullanmama cezası 885 TL’dir. Ters yönden araç kullanma cezası 2 bin 475 TL’dir. Seyir halinde cep telefonuyla konuşma cezası 291 TL’dir. Bunlar gibi çok sayıda trafik cezaları vardır."

“Halk cezalara tepkili”

Trafik cezalarının kısmen caydırıcı olduğunu aktaran Turan, cezalar nedeniyle vatandaşların trafik kurallarına daha fazla dikkat ettiğini kaydetti. Uygulanan cezaların hukuki alt yapısının yeterli olmadığını savunan Turan, "İşlenen kuralın cezası çok geç geliyor. Bir trafik cezası olmuşsa bunun hemen vatandaşa iletilmesi gerekir. Böyle olması takdirde vatandaş kurallara uymada çok daha dikkatli olur. Ayrıca toplum trafik cezalarını kabullenmiyor. Daha sonra kabullensek bile, biz halk olarak bu cezaları hazır olmadığımızdan hemen kabullenmiyoruz. Verilen cezalara halk olarak tepkiliyiz." diye konuştu.

“Denetimler sayesinde sürücü kursları sağlıklı eğitim vermeye başladı”

Vatandaşların sürücü belgesi alma süreciyle ilgili de konuşan Turan, şunları söyledi:

"Vatandaşların sürücü belgesi alma sürecinde ilk kayıtlarda kayıt olduktan sonra dönemler bir aylık süre zarfındadır. Ön kaydın ardından kesin kayıt olunduktan sonra bir teorik eğitimimiz var. Teorik eğitimden sonra elektronik sınav randevusu açılıyor. Elektronik sınav randevusunun ardından ise tarih belirlenip, kişi sınava giriyor. Sınav başarılı geçmişse en geç bir buçuk ayda vatandaşa sürücü belgesi veriliyor. Bakanlığın ve Milli Eğitimin periyodik denetimleriyle sürücü kursları sağlıklı bir eğitim vermeye başladı. Kursiyerler de sık sık derslerine gelmeye başladılar."

Kadınların trafikte erkeklerden daha dikkatli olduğunu, araştırmalarda trafik kazalarında bayanların erkeklere göre daha az kusurlu olduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Turan, "Kadın sürücüler trafiğin biraz ağır işlemesine sebep oluyorlar. Çok da seri bir şekilde araç kullanamıyorlar. Ama erkek sürücülere nazaran trafiği tehlikeye sokmayanlar yine bayan sürücülerdir." ifadelerini kullandı.

“Yayaya yol vermeyen sürücüye 604 TL para cezası kesilecek”

Sürücülerin yayalara saygılı olmak zorunda olduğunu ifade eden Turan, "İçişleri Bakanlığı 2019 yılını ‘yaya öncelikli trafik yılı’ ilan etti. Yayaya yol vermeyen sürücüye 604 TL para cezası kesilecek ama yayalar da maalesef trafik kurallarına pek uymuyor. Bu da trafik kazalarının olmasına sebep oluyor. Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmadığı veya bulunmadığı hallerde taşıt trafiğini tehlikeye düşürecek şekilde taşıt yolunda yürüyen yayalara 72 lira ceza verilecek. Işıklı işaret veya yetkili kişilerin bulunmadığı geçitlerde ve kavşaklarda yaklaşan aracın uzaklık ve hızını göz önüne almadan veya göz önüne aldığı halde uygun zamanda geçmeyen yayalar da 72 lira ödeyecek." açıklamasında bulundu.

Şehirlerde ana arterler üzerinde kurulan yaya üst ve alt geçitlerinin yeterli olmadığını dile getiren Turan, bu üst ve alt geçitlerin engelliler, yaşlılar, bebekli anneler başta olmak üzere herkesin rahatça kullanabildiği yerler olmadığını, buna biraz daha özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Okullarda öğrencilere verilen trafik eğitiminin istenilen seviyede olduğunu söyleyen Turan, bu konuda en büyük görevin anne ve babalara düştüğünü sözlerine ekledi.

“Trafik ile ilgili büyük bir sorun var”

Batman Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Raşit Yaşar ise nüfus sayısına göre Türkiye’de en çok aracın Batman’da olduğunu söyledi.

Geçmiş zamandan bu yana şehir içi ulaşıma yönelik imarın yapılmamasından dolayı Batman’da trafik sorunun bir türlü giderilemediğini belirten Yaşar, “Batman’da mutlaka Turgut Özal Bulvarı gibi en azından 2 veya 3 tane daha cadde olması lazım ki trafik rahatlasın.” dedi.

Batman’da en büyük sorunlardan birinin de otopark sorunu olduğuna dikkat çeken Yaşar, “Batman’daki araç sayısının yoğunluğundan dolayı çok büyük bir park sorunu var. Ana caddelerle beraber ara sokaklarda bile büyük park sorunu var. Yerel yönetim mutlak surette bir çözüm bulması gerekir.” diye konuştu.

“Yerel yönetim trafik sorununa yönelik arayış içinde olmalı”

Sorunların çözüm için belediyenin ve yerel şehir mühendislerinin herhangi bir çözüm arayışında olmadığını söyleyen Yaşar, şunları söyledi:

“Yerel yönetimin trafik sorununa ilişkin çözüm arayışı içinde olduğuna dair herhangi bir şey görmedik. Belediyede yeni bir seçim olduğu için Belediye Başkanıyla bu konularla ilgili daha bir diyaloğumuz olmamıştır. Kendimize göre projelerimizi belediyeye sunacağız. Batman halkı bu sorunu hak etmemiştir. Mutlaka ulaşım için yolların yapılması ve park sorunu çözülmesi gerekir. Batman bölgemizin en modern şehirlerinden bir tanesidir. Buna rağmen maalesef park için insanlarımız sıkıntı yaşıyor.”

“Trafik hayattır”

Okullarda öğrencilere trafik kurallarının çok fazla anlatılmadığını söyleyen Yaşar, “Son 4 yıldır okullardaki bu eğitimden vazgeçildi. Bu konuyu hem Millî Eğitim hem de Valilik nezdinde soracağız. Trafik hayattır. Eğitimle başlar eğitimle biter. Trafik insanın doğumundan başlar ölümüne kadar devam eder. Bunun için okullarda mutlaka eğitimin olması gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Okul servisleriyle ilgili denetimler yapılmalı”

Okul servislerinin trafikteki yerinin çok önemli olduğunu dile getiren Yaşar, “Okul servisleriyle ilgili denetimler yapılması lazım. Okul servisleriyle ilgili en büyük eksiğimiz denetimlerdir. Okul servisleri bir ailenin çocuğunu teslim ettiği yerdir. Bunun için okul servisleri çocukların hayatı için gayret ve çaba göstermesi gerekir. Bazı okul servislerinin kurallara uymaması bizi üzüyor. Üzücü olayların olmaması için kurumların denetimini sıklıkla yapmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.(Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız