• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Camiler mukabele halkalarıyla renklendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve Hazreti Peygamberin ashabıyla yaptığı mukabele (karşılıklı Kur’an-ı Kerim okuma) sünneti, bu yıl da büyük bir ilgi ve teveccühle başladı.

Kur'an-ı Kerim ayı olarak bilinen ramazanda, Batman'daki bütün camilerde en az bir vakit okunan mukabeleye halk, yoğun ilgi gösteriyor. Toplu şekilde Kur’an-ı Kerim’in okunmasıyla oluşan manevi atmosfer, kalplere huzur veriyor.

Camilerde genellikle öğle namazı sonrası okunan mukabelelere, genç, yaşlı herkesin yoğun ilgi göstermesi dikkatlerden kaçmadı.

Camilerde imamlar ve hafızlar Kur'an-ı Kerim'i sesli olarak okurken, mukabeleye katılan cemaat ise okunan yeri takip ediyor. Okumayı bilmeyenler ise okunan Kur’an-ı dinliyor. Yaklaşık 45 dakika süren cüzün okunmasıyla o günkü mukabele sona ererken halk, Kur'an mukabelesinin ardından kişisel ibadetlerini yerine getirmeye devam ediyor.

Mukabele halkalarına katılan Batmanlılar, toplu olarak Kur'an okumanın heyecanını yaşadıklarını belirttiler.

“Ramazan ayı Kur'an ayıdır”

Her yıl ramazan ayında öğle namazı sonrasında mukabele halkalarını oluşturduklarını ifade eden Batman merkez Ulu Camii İmam Hatibi Abdullah Sav, "Bugün itibarıyla ramazan ayına girmiş bulunuyoruz. Ramazan ayını sevinçle karşıladık. Bu ayda en büyük ibadetlerden bir tanesi de mukabeledir. Cemaatimizle beraber mukabelemizi yaptık. Ramazan ayı ayrıca Kur'an ayıdır. Malumunuz mukabele Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ile Cebrail’in karşılıklı Kur'an-ı Kerim okumasıyla başlamıştır. Mukabele Peygamber Efendimizden bu yana gelen asırlık sünnettir ve İslam geleneğidir. Biz de yıllardır camimizde bu geleneği sürdürüyoruz.” dedi.

Mukabeleye büyük bir teveccühün olduğunu vurgulayan Sav, “500’ün üstünde cemaatle mukabelemizi yapıyoruz. Teveccüh çok güzeldir. Kur’an-ı Kerim’i, tecvidi zayıf olanlar, Kur’an’a gönül verenler de bu mukabeleyi takip ediyor. Mukabele sayesinde sıcak bir ortamda oluşuyor. İnsanlarda birlik ve beraberlik, muhabbet oluşuyor.” diye konuştu.

Mukabeleye katılmanın mutluluğunu yaşadığını aktaran cami cemaatinden Şevket Çelebi, “Kur’an okuyanlar cennete gidecek. Çünkü Kur’an ahirette onlara rehber olacaktır. Mukabeleye katılmak çok iyi bir şeydir.” ifadelerini kullandı.

“Kur’an berekettir”

Her ramazanda mukabele halkalarına katıldığını ifade eden Emrah Uraz, “Her ramazanda mukabeleye katılıyorum. İnşallah bir ay boyunca her gün mukabeleye katılarak Kur’an-ı tamamlamaya çalışacağız. Kur’an berekettir. Mukabele Peygamberimiz ile Cebrail’den gelen bir şiardır. Çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.

“Mukabeleyi dinlemek çok güzel bir duygudur”

Cami cemaatinden Ali Sırlan ise şunları söyledi: “İbadet için camiye geliyorum. Okunan Kur’an-ı dinliyorum. Bu ay on bir ayın sultanıdır ve biz Müslümanlar için çok değerlidir. Burada mukabeleyi dinlemek çok güzel bir duygudur.”

Tüm Müslümanların Kur’dan faydalanması gerektiğine işaret eden Abdulkadir Turan, “Bu mübarek ayda Kur’an-ı okuyup, dinlemek herkese nasip olmaz. Bu ay çok değerli bir aydır. Bu ayda iman artmaktadır. Özellikle camide Kur’an okunması çok güzeldir. Kur’an’dan daha güzel bir şey var mı? 80 milyon Türkiye halkı Kur’an’dan faydalanmalıdır.” dedi.

“Kur’an, hem dünya hem de ahiretin yol göstericisidir”

Her ramazanda Kur’an halkalarına katıldığını söyleyen Rıfat Koloman da şunları kaydetti: “Ramazanda Kur’an okumak büyük bir nimettir. Kur’an hem dünya hem de ahiretin yol göstericisidir. Kur’an dünya ve ahiretimiz için bir menfaattir. Kur’an-ı dinlemeliyiz. Kur’an-ı dinleyenler onun ortaklarıdırlar. Kur’an’a saygı gösterenler Allah’a, Peygambere saygı göstermiş gibiler. Kur’an bizlere ahirette şahitlik edecektir. Mukabelede emeği geçenlerden Allah razı olsun.”(Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait çelik-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri