• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
TARİHTE BUGÜN-4 MAYIS 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

672: Hz. Muhammed (asv)’in İstanbul’un fethi ile ilgili müjdesine nail olabilmek için İslam Ordusu ile ta İstanbul’un (o zamanki adı ile Kostantiniyyenin) önlerine kadar gelen Ebu Eyyup el-Ensari sekseni aşkın yaşına rağmen son anına kadar savaşarak şehid oldu.

1278: Karamanoğlu Mehmet Bey, Türkçeyi devletin resmi dili olarak ilan etti.

1421: Padişah Çelebi Mehmet öldü. Yıldırım Bayezıd'ın, Timur'a yenilmesinden sonra parçalanma tehlikesi baş gösteren Osmanlı Devletini toparlayan I. Mehmet, Fatih Sultan Mehmet'in dedesiydi.

1904: Atlas okyanusu ile Büyük okyanusu birbirine bağlayan aynı zamanda Güney ve Kuzey Amerika’yı ayıran ve dünyanın en uzun yapay kanalı olan Panama Kanalı'nın inşasına başlandı.

1928: Mısır’ın 50 yıllık diktatörü Hüsnü Mübarek, doğdu.

1931: Türkiye ‘de başka bir ihtimalin bulunmadığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mustafa Kemal, üçüncü kez Cumhurbaşkanı seçildi.

1943: Başbakanlık, II. Dünya Savaşı sırasında, şeker satışlarını durdurdu. Bir yıl sonra da İstanbul'da nüfus başına iki kilo un verilmesine karar verildi.

1949: Çıkartıldığı günden beri hukuksuz kararlarıyla halkı bezdiren İstiklal Mahkemeleri'ne ilişkin yasa yürürlükten kaldırıldı.

1992: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, "Televizyon ve radyodan Kürtçe yayın yapılmasına komutanlar sıcak bakıyor" dedi. Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş 4 Mayıs günü Özal'ı cevapladı: "Hiç kimse Milli Güvenlik Kurulu'nda konuşulanları açıklayamaz, tutanaklarla ilgili bilgi veremez."

2002: Mustafa Yıldırım adlı kişi Kaleşnikof marka uzun namlulu silahıyla The Marmara Oteli`nde yabancıların da aralarında bulunduğu 13 kişiyi rehin aldı. Yıldırım, ``Çeçen halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla`` eylemi gerçekleştirdiğini söyledi.

2005: El Kaide'nin “3 numarası” olarak bilinen Ebu Farac, Pakistan'da yakalandı. Ebu Farac'ın yakalanması, Pakistan İçişleri Bakanlığı tarafından, “El Kaide'nin belinin kırılması” olarak yorumlandı. Yakalanan Ebu Farac İşgalci Amerika’ya teslim edildi ve zulmün sembolü olarak kabul edilen Guantanamo esir kampına götürüldü. Halen burada en tehlikeli esirler bölümünde tutulmaktadır.

2009: Mardin'in Bilge köyünde yapılan bir düğün sırasında düğündekilere kan davası yüzünden ateş açıldı. Saldırıda aynı aileden 3’ü hamile kadın 6’sı çocuk toplamda 44 kişi öldü. Olay tüm dünyada ilgiyle ve dehşetle takip edildi. Birçok televizyon programı yapıldı, birçok araştırmacı olayı araştırmak amacıyla köye geldi. Olay üniversitelerden medyaya sivil toplum kuruluşlarından devlet kurumlarına bütün taraflarca inceleme konusu yapılıp çeşitli raporlar düzenlendi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir