• DOLAR 32.494
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2433.14
  • ...
Tarihte Bugün-3 MAYIS 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

1469: "Hedefe ulaşmak için her yol geçerlidir," anlayışını ortaya atan İtalyan yazar ve politikacı Niccolo  Machiavelli doğdu.

1481: İstanbul’u fethederek hem Bizans’ı tarihe gömen hem de Osmanlı’nın Avrupa da kök salmasını sağlayan ve hadis-i şerifin müjdesine mazhar olan Fatih Sultan Mehmet kırk dokuz yaşındayken vefat etti. Fatih’in dönemi hem Osmanlı açısından hem de tüm dünya açısından yeni bir çağın gelişi olarak değerlendirilmiş ve hemen tüm tarihçiler tarafından bu dönem Osmanlı’nın dönüm noktası olarak görülmüştür.

1494: Kristof Kolomb yolculuğunun sonunda ilk kez bir kara parçası gördü. Buraya sonradan Jameika ismi verilecektir.

1960: Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemal Gürsel, hükümeti uyarmak için, Milli Savunma Bakanı Ethem Menderes'e mektup gönderdi. Bu mektuptan kısa bir süre sonra da darbe olunca mektup bir muhtıra olarak algılandı.

1962: Ankara’da çıplak ayakla yürüyen işsizler Başbakan İnönü’nün istifasını istediler.

1978: Tarihte ilk kez bir bilgisayar ağı üzerinden yığın mesaj gönderildi. Sonradan spam adı verilecek bu ticari reklam mesajları, ABD'de o zaman kullanılan Arpanet ağı üzerindeki her adrese gönderilmişti.

1986: Önceki açıklamalarının aksine, yetkililer Çernobil kazası sonrası oluşan radyoaktif bulutların Türkiye'ye ulaştığını ve bazı bölgelerde radyasyonun 7 kat arttığını açıkladılar.

1993: Birleşmiş Milletler, 20 Aralık 1993'te her yıl 3 Mayıs'ın, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı. Fakat bu da basına müdahaleyi engellemedi ve basının asli vazifesini yapmasını sağlamadı.

1999: Fazilet Partisi'nden İstanbul milletvekili seçilen Merve Kavakçı'nın Meclis Genel Kurulundaki yemin törenine türbanıyla gelmek istemesi bir iç tüzük tartışması başlattı. TBMM'ye türbanlı olarak gelip yemin etmek isteyen Merve Kavakçı protestolar karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. Ardından Kavakçı'nın ABD vatandaşlığı söz konusu oldu. Demirel, Kavakçı için "provokatör" dedi.

2000: 1998 Lockerbie saldırısında 270 kişinin ölümünden sorumlu tutulan iki Libyalının mahkemesi Hollanda'da başladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir