• DOLAR 32.532
  • EURO 34.764
  • ALTIN 2489.118
  • ...
Sedef kakma sanatı kadın hüneriyle buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş sedef sanatını günümüze taşıyor. Meslekte yetişen eleman olmadığı için bir zamanlar unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan sedef işlemeciliği, son zamanlarda yeniden hayat bulmaya başladı.

Şahinbey Belediyesi tarafından ilçedeki Hasan Celal Güzel Gençlik Merkezi'nde açılan kursta, kadınlar, hem meslek öğreniyorlar hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Kursta eğitim alan kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında gösterilen 'el işi, göz nuru' sedef işlemeciliğini öğreniyorlar.

Kursta, usta öğretici eşliğinde tarihin derinliklerinden gelen, gösterilen ilgiden dolayı da Selçuklu ve Osmanlı döneminde zirveye ulaşan sedef işleme sanatı kadınların elinde hayat buluyor. "Sedefkarlık" olarak da nitelendirilen sedef kakma sanatı kapsamında kadınlar, kılıç, kama, sandık ve rahle gibi birçok ürüne sedef işliyor.

Genelde erkeklerin yaptığı sedefkârlık kursuna katılan kadınların ürettiği ürünler yurt içi ve yurt dışından talep görüyor.

Kursa katılan kadınlar, sedef kakma sanatını öğrenerek hem aile bütçelerine katkı sunmak hem de unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında gösterilen sedef işlemeciliğini de öğrenmek istediklerini söylediler. 

"Sedef işlemeciliğini severek yapıyorum"

Hasan Celal Güzel Gençlik Merkezi’ne gelerek sedef işlemeciliği kursunda eğitim alan kursiyer Nurcan Çatalbaş, "Hasan Celal Güzel Gençlik Merkezi’nde bulunan sedef işlemeciliği kursuna 4 ay önce kayıt yaptırdım. Şehrimizin unutulmaya yüz tutmuş olan sedef işlemeciliğini severek yapıyorum. Hedefim burada bu mesleği öğrenerek, usta olup başkalarına da öğretmek." dedi.

"Bu mesleği öğrenerek aile bütçeme katkıda bulunmak istiyorum"

Kursiyerlerden Elif Çap da bu tür kurslarla meslek sahibi olduklarını belirterek, "Hasan Celal Güzel Gençlik Merkezi’ne daha önce çocuklarımı getiriyordum. Ben de ahşap boyama kursuna geliyordum. Daha sonra sedef işlemeciliği ilgimi çekti ve bu kursa gelmeye başladım. Gaziantep’imizin güzel bir el sanatı ve unutulmaya yüz tutmuş bir meslek. Bu mesleği öğrenerek, aile bütçeme katkıda bulunmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Bu kursta sedef şekillendirmeyi öğrendim"

Sedef kakma sanatını öğrenerek aile bütçesine katkı sağlamak istediğini belirten Özlem Yeneralmaz da şunları söyledi:

"Hasan Celal Güzel Gençlik Merkezi’nde sedef işlemeciliği kursuna 4 ay önce başladım. Burada sedef şekillendirmeyi öğrendim ve yapılan eşyaların üzerine sedefleri şekillendirerek montajını yapıyorum. Kendimi bu meslekte geliştirerek, aile bütçeme katkı sağlamayı düşünüyorum. Bizlere bu imkânı sunan Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu'na teşekkür ediyorum." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir