• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...
Burası Muş... Kadınlar dağlardan kenger topluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş’ta, ilkbaharda doğal olarak yetişen ve vatandaşlar tarafından yoğun talep gören kenger bitkisini yüksek kesimlerden toplayan kadınlar, çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra kışın tüketmek üzere muhafaza ediyor.

Baharın müjdecisi olarak da bilinen kengeri toplamak için eşleri ve çocukları ile köy civarında yüksek kesimlere giden kadınlar, özel aletler yardımıyla topladıkları kengerleri torbalarla eve getiriyorlar.

Merkeze bağlı Karabey köyünde yaşayan Mustafa Güler, eşiyle birlikte kenger topladıklarını belirterek, “Kenger toplayabilmek için buradayız. Kengerin tam zamanıdır. Sadece biz değil, birçok insanımız ailesiyle birlikte kenger topluyor. Kenger ile evlerde yemek yapılıyor. Topraktan toplanan kenger bitkisi İstanbul’a kadar gönderiliyor. Yemek yapımı için topladığımız kenger bitkisi ile dolaplarımızı dolduruyoruz.” şeklinde konuştu.

Naime Güler ise topladıkları kengerleri kış aylarında tüketmek için muhafaza ettiklerini söyleyerek, “Evimize yakın yerlere gelip kenger topluyoruz. Çok zahmetli bir iş. Topladığımız kengerleri kışın tüketiyoruz. Haşladıktan sonra poşetlere doldurup dolapta muhafaza ediyoruz. Batıda yaşayan akrabalardan da talep oluyor. Bazen onlara da gönderiyoruz. Bu bitkiden çeşitli yemekler yapılır. Tadı çok güzel ve baharın ilk günlerinde yetişiyor." ifadelerini kullandı. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir