• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Nemrut Krater Gölü’nde 10 metreye varan karla mücadele çalışması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırları içerisinde bulunan, dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü'ne giden yolun ulaşıma açılması için çalışma başlatıldı. Bu yıl yağan yoğun kar yağışı nedeniyle Krater Gölü'nün yolu ilk kez ulaşıma açılacak.

Yaklaşık 3 bin metre yükseklikteki Nemrut Kalderası zirvesinde yapılan karla mücadele, İl Özel İdaresine ait dozer, greyder ve kar püskürtme makinalarıyla yapılıyor. Bölgeye gelecek turistlerin de mağdur olmaması için Nemrut Krater Gölü'ne giden yollar, İl Özel İdaresi ekipleri tarafından açılmaya başlandı. 10 gündür gece gündüz yapılan çalışmaların ardından zirve noktasına varıldı. Zirveden Kaldera'ya inilebilmesi için ise çalışmalar sürdürülüyor.

Beyaza bürünmüş Nemrut Krater Gölü’nün doyumsuz manzarası ise göz kamaştırıyor. Nisan ayının son günü olmasına rağmen zirveye çıkan yolda yer yer 10 metreye varan kar kalınlığında çalışmalar zorlukla yapılıyor. İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmalarını yerinde inceleyen Bitlis Valisi Oktay Çağatay, birkaç güne kadar yolu açacaklarını, zirveden Nemrut Krater Gölü'nün doyumsuz manzarasını izlemek için herkesi davet ettiklerini belirtti.

“Bu yıl 24 bin kilometre yolda yaklaşık 8 milyon TL masraf yaptık”

Çağatay, “Nemrut Dağı'ndayız şu anda. Bulunduğumuz yerin rakımı 2 bin 750 metredir. Hemen arkamda bulunan bölgenin tam rakımı 3 bin metredir. Nemrut’umuzun özelliğini biliyorsunuz; burası volkanik bir bölge. Hemen arkamda Krater Gölü'müz mevcut. Bu yıl Bitlis’imiz çok yoğun bir kış yaşadı. Özel İdare ekiplerimizin sadece köy yollarında açtığın yolun uzunluğu 24 bin kilometre. Yaklaşık 8 milyon TL masraf yaptık. Mümkün olduğu kadar vatandaşlarımızın kış şartlarında rahat etmesini sağladık.” dedi.

“Nemrut Dağı'nın zirvesinde kar kalınlığı yer yer 10 metreye varıyor”

Nemrut Dağı'nın zirvesine doğru çıktıkça kar kalınlığının yer yer 10 metreye vardığını dile getiren Çağatay, şunları söyledi:

“Vatandaşlarımızın bu güzelliği görmesi için Özel İdaremiz yolu açıyor. Bütün vatandaşlarımızı karla beraber Nemrut Krater Gölü'müzü ziyaret etmeye bekliyoruz. 10 gündür burada ekiplerimiz çalışıyorlar. Gece de çalıştırıyoruz onları. Vatandaşlarımız, Krater Gölü'nün karda nasıl göründüğünü merakla bekliyorlar. Çalışmamız birkaç gün daha sürecek. Tamamını açamayacağız, Göl'ün yakınına kadar gidemeyeceğiz. Ama önümüzdeki günlerde onu da açmış olacağız. Şu bulunduğumuz mevki görüntülemeye müsait. Vatandaşlarımız gelsin, görsünler istiyoruz. Kar kalınlığı yer yer 4 buçuk metreden başlayıp, 10 metreye kadar çıkan bir yükseklikte. Kolay olmuyor bu. Arkadaşlarımız sıkışmış, sertleşmiş, yer yer buzlaşmış bu karı, önce kepçelerle toparlıyorlar, daha sonra rotatif marifetiyle atarak, vatandaşlarımıza kullanmaya hazır hale getiriyorlar.” (Şükrü Tontaş-İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir