• DOLAR 32.324
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2299.689
  • ...
"Ramazan-ı şerif Kur'an ve manasıyla buluşma aydır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ramazan ayında Müslümanların daha da bilinçlenmesi ve huşu içerisinde ibadet yapmalarını sağlamak için çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen İl Müftüsü Mehmet Taşçı, ramazan-ı şerifin Kur'an ve manası ile buluşma ayı olduğunu ifade etti.

"Fani olan ömrümüzde bir kez daha ramazan-ı şerif ayına adım atmayı, karşılamayı nasip eyleyen Allah'a hamdolsun." diyen Taşçı, "Yaklaşık olarak 2 ay önce Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi vesellem), 'Allah'ım Recep ve Şaban ayını hakkımızda hayırlı ve mübarek eyle ve bizi sağlık ve afiyet içerisinde ramazana kavuştur.' duasıyla üç aylar kulluk maratonu mevsimine girmiştik." dedi.

"Hamd-u senalar olsun üç aylar, Recep, Şaban ve bunların içinde bulunan Regaip, Miraç ve Beraat kandilimiz derken on bir ayın sultanı ramazan-ı şerifimiz bizlerin kapısını çalmak üzere. Peygamber Efendimizin (aleyhissalatu vesselam) ifadesiyle 'Evveli rahmet, ortası mağfiret sonu da cehennemden kurtuluş olan ramazan-ı şerifle bir kez daha ve müşerref olmak üzereyiz. Cenab-ı Allah'ın ifadesiyle 'Ramazan ayı kendisinde Kur'an'ın indirildiği aydır.' buyurmak suretiyle ramazan-ı şerifin en güzel ve en önemli en büyük özelliğinin kendisinde Kur'an-ı Kerim'in inmiş olması olduğunu Cenab-ı Allah bize Kur'an-ı Kerim'in de ifade ediyor." dedi.

"Ramazan-ı şerif ayımız en büyük fırsatların içinde olduğu aydır"

Ramazan ayının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Taşçı "Dolayısıyla inananlar için on bir ayın sultanı olan ramazan-ı şerif ayımız en büyük fırsatların içinde metnun olduğu, içerisinde bin aydan daha hayırlı yani bir insan ömrüne muadil Kadir gecesinin bulunduğu muazzam ve muhteşem bir zaman dilimidir. Peygamber Efendimiz aleyhissalatu vesselam'ın ifadesiyle ruhuna ve şânına layık ve uygun bir şekilde ihya edildiği zaman cennetin kazanılmasına vesile olan bir aydır. Yine bir hadis-i şeriflerinde Peygamberimiz, 'Ramazan ayı geldiği vakit cennetin kapıları ardına kadar açılır. Cehennem kapıları kapatılır ve şeytanlar zincirlere vurulur.' buyurmak suretiyle bu ayda gizli o muhteşem ve muazzam sırları bize ifade buyurmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Adıyaman İl Müftülüğü olarak ramazan-ı şerif ile ilgili hazırlıklarımızı tamamladık"

Ramazan ayına yönelik hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Taşçı "90 civarında camimizde 130 görevlimiz inşallah Adıyaman merkezde bunun yanı sıra köylerimizde, camilerimizde görevlilerimiz ile ve din gönüllülerimiz ile beraber Adıyaman halkına unutulmaz, şanına ve manasına layık bir ramazan yaşatabilmek için gerekli tüm tedbirlerimizi almış bulunuyoruz." şeklinde konuştu.

Ramazan ve infak

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl farklı bir temanın ele alındığı ramazan ayında bu yıl "Ramazan ve İnfak" temasının ele alındığını dile getiren Taşçı, "Malum her yıl Diyanet İşleri Başkanlığımız her ramazan-ı şerifte farklı konular üzerinde durdurmaktır. Bu yılda insanlarımızın, kardeşlerimizin Allah yolunda yoksullara, kimsesizlere, fakirlere, muhtaçlara yardıma teşvik amacıyla bu yılın teması 'ramazan ve İnfak' olarak belirlenmiş oldu. İnşallah ramazan boyunca tüm camilerimiz de vaaz ve irşatlarımız da en fazla ramazan ve İnfak konusunda yoğunlaşacağımızı da bildirmek ve duyurmak isterim." dedi.

"Camilerimizin hem maddi hem de manevi müştemilatı ile beraber temizlikleri yapılmaya başlandı." diyen Taşcı daha sonra şöyle devam etti:

"Ramazan temizlikleri yapılıyor. Din gönüllülerinin kisvesi dediğimiz sarıkları, cübbeleri her şeyiyle elden geçirilmiş şekilde hızlı ve yoğun bir şekilde ramazana hazırlık programlarımız devam ediyor.

Ramazanda yapılabilecek çok önemli, çok feyizli bereketli ibadetler var. Gerek Kur'an-ı Kerim'in bize öğretmiş olduğu gerekse ramazanı en güzel bir şekilde uygulamalı bir şekilde nasıl yaşayacağımızı bize öğreten ve her konuda örneğimiz olan Peygamber efendimiz aleyhissalatu vesselam'ın bize öğrettiği ramazanı şerif ayında yapacağımız çok ibadetler var."

"Ramazan'ı şerif ayı Kur'an ve manası ile buluşma aydır"

Bu ayda belirli bazı ibadetlerin olduğu ve bunlara hassasiyetle yaklaşmak gerektiğini ifade eden Taşçı, "Zira Cenab-ı Allah Kur'an-ı Kerim'de ramazan ayı en güzel anlattığı ayeti celilede 'ramazan kendisinde Kur'an'ın indirildiği aydır.' buyurmak suretiyle biz inananlar ve Müslümanlar olarak ramazanda yapacağımız en hayırlı en güzel en bereketli en feyizli ibadetin bol bol yaşayarak, tefekkür ederek, tezzekkür ederek, düşünerek manasına muttali olarak, manasını da anlamaya çalışarak Kur'an-ı Kerim okumak olacak." şeklinde konuştu.

Bu ayda mukabelenin ayrı bir yer tutuğunu da dile getiren Taşçı, "Ramazan-ı şerif ayında Cebrail (aleyhi selam) gelir Peygamberimize Kur'an-ı Kerim'i okur, Peygamberimiz okur Cebrail aleyhisselam dinlemek suretiyle mukabele dediğimiz Peygamberimiz ve Cebrail (aleyhis selamın) hatırası olan bu hatırayı tüm camilerimiz hatimler okuyup canlı tutacağız inşallah. Peygamberimiz de Cebrail'e okumak suretiyle mukabele yaparlardı. Son ramazan da ise Peygamberimiz Efendimiz aleyhisselatu vesselam Cebrail Aleyhisselam'la iki defa hatim yaptıkları kitaplarımızda kaynaklarımızda mevcuttur. Dolayısıyla Adıyaman'ımızda da bütün camilerimizde hem sabah namazında, hem de bazı camilerimizde öğlen bazılarında ikindi olmak üzere ağırlıklı olarak iki defa mukabele okunmuş olacak. Bunların duyurusu cemaatimize yapıldı. Coşkulu bir şekilde hocalarımız din gönüllülerimiz okuyacak cemaatimizde takip etmek suretiyle Peygamberimiz ve Cebrail aleyhisselamın bu hatırasını inşallah bu Ramazan'da da yaşatmaya devam edeceğiz." dedi.

Ramazan ayına özel vaaz ve irşat çalışmalarının da olduğunu belirten Taşçı "Şehrimizde ramazan-ı şerif ayımız boyunca tüm camilerimiz de kardeşlerimizin, ramazanı dolu dolu ve bilinçli bir şekilde geçirebilmeleri için vaaz ve irşat faaliyetlerimiz her zamankinden daha yoğun bir şekilde devam edecek. Her gün öğle namazından önce vaazlarımız olacak. Ulu Cami'nde merkezi sistemle diğer büyük ve merkezi konumdaki Yeni Pınar Camisi, Eskisaray Camimiz, Kab camimiz gibi Altınşehir camimiz gibi camilerde de kardeşlerimiz vaz etmek suretiyle öğlen namazı öncesi hem de teravih namazı öncesi vaaz ve irşat faaliyetlerimizi dolu dolu inşallah yaşayacağız." ifadelerini kullandı.

Fitre ibadeti

Ramazan ayına has bir iadet olan fitrenin de bu ayda muhakkak surette ödenmesi gerektiğini söyleyen taşçı şöyle devam etti:

"Yine bu ay içerisinde inanan kardeşlerimizin ihmal etmemeleri gereken fitreleri var. Hali vakti yerinde olan kardeşlerimizin vermekle yükümlü oldukları fitre bu yıl filtre 23 lira olarak başkanlığımız tarafından ilan edilmiştir. Bunun mutlaka bayramın birinci gününe kadar erken verilirse fakir fukaranın istifade etme imkânı daha fazla olacağından dolayı ramazan içerisinde ihmal etmeden evlerimizde kaç kişi varsa her birinin adına en az 23 lira olmak üzere filtrelerinizi vereceğiz. Tabi bu 23 olacak diye bir sınırlama yoktur. Bu sadece alt sınırdır. İsteyen 25, 30, 50, 100 500 lira da verabilir. O artık kişinin durumuna göre kendisini tespit edeceği bir durumdur. Bu kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir ibadettir."

"Biz inananlar ve Müslümanlar için inşallah bu minval üzere Peygamber Efendimizin bizlere Ramazanla ilgili bildirmiş olduğu müjdelere nail olabilecek şekilde, sonunda da hem cennet ve hem de cemaliyle müşerref olacağımız bir ramazanı yaşama ve yaşatma gayretinde olacağız inşallah." diyen Taşcı son olarak, "Müftülüğümüzün fetva hattı sürekli faal durumdadır. Kardeşlerimiz bizzat buraya gelerek veya telefonla bize ulaşmak suretiyle oruçla ilgili teravih ile ilgili, aile ile ilgili tüm sorularını bize aktarabilirler. Biz de kardeşlerimizin ihtiyaçlarını gidermiş bir şekilde bereketli bir Ramazan yaşayacağımızı ümit ediyorum. Bu vesileyle Ramazan'ı şerif'in ilimize ilçemize tüm İslam âlemine hayırlar, huzurlu mutluluklar getirmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ve dua ediyorum." ifadelerini kullandı. (Cemil Özdaş- İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir