• DOLAR 32.559
  • EURO 34.875
  • ALTIN 2431.792
  • ...
Nükleer enerjide ASO ve TAEK işbirliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

EKONOMİ SERVİSİ

Ankara Sanayi Odası ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Türkiyeli sanayicilerin nükleer üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi için iş birliği yapacak.  Bu amaçla Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) arasında  iş birliği protokolü imzalandı.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve TAEK Başkan Vekili Suat Ünal tarafından imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, TAEK Türkiye’de kurulacak radyoaktif atık tesisi, radyasyon tesisi ve nükleer tesislere tedarikçi olmak isteyen yerli firmalara teknik destek sağlayacak.

ASO’da düzenlenen imza töreninde konuşan Özdebir, Türkiye’de yapımı devam eden Akkuyu ve planlanan diğer iki santrale 20’şer milyar dolarlık yatırım yapılacağını anımsatarak, yerli sanayicilerin burada yer alması gerektiğini belirtti. Nurettin Özdebir, ülkemizde yeni olan nükleer enerji sektörünün standart ve özelliklerine göre yerli sanayicinin kapasitesini artırmayı hedeflediklerini aktardı.

“TÜRKİYE’DEKİ VARLIĞIN MİNİMUM YÜZDE 50’Sİ YERLİ OLMALI”

Nükleer enerji sektöründe yer alabilmek için eğitim ve akreditasyonun önemine değinen Özdebir, “Oda ve sanayicilerimiz olarak kapasitemizi geliştirmek için çaba sarf ediyoruz. Bizim hedefimiz bu santrallerde yerli sanayicinin payını artırmak. Türkiye’deki varlığın minimum yüzde 50’si yerli olmalı. Türk sanayicisi olarak bunu yapabilecek kapasitedeyiz. Dünyada yapımı devam eden 50 santral inşaatı daha var, geliştirdiğimiz üretim kabiliyetleriyle buralarada üretim yapabiliriz.   Bunun için de bu iş birlikleri çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu. ASO Başkanı Özdebir, nükleer santral inşaatlarındaki birçok malzemenin yerli sanayiciler tarafından rahatlıkla üretilebileceğini de kaydetti.

TAEK TÜRKİYELİ SANAYİCİLERE TEKNİK DESTEK SAĞLAYACAK

TAEK Başkan Vekili Suat Ünal da kurum olarak Türkiyeli sanayicilerin nükleer sektördeki yapacakları imalatlarda eğitim ve danışmanlık gibi konularda destek sağlayacaklarını kaydetti. Yeni yapılanmada bir Ar-Ge ve eğitim kurumu olarak çalışmalarına devam edeceklerini belirten Ünal, “Önümüzdeki dönemde ASO Nükleer Sanayi Kümelenmesi (NÜKSAK) üyeleri ve Türk sanayicilerine yapacakları imalatlarda, danışmanlık ve akreditasyon gibi konularda eğitim vereceğiz.” diye konuştu. İş birliği kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerde yer almak isteyen yerli sanayi firmaları ise NÜKSAK tarafından belirlenecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir