• DOLAR 32.378
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.675
  • ...
Rakka’da bin 600 sivil katledildi, 11 bin bina yıkıldı!  ABD böyle kurtarıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Uluslararası Af Örgütü ile savaş bölgelerindeki sivil kayıpları takip eden İngiltere merkezli Airwars platformu tarafından hazırlanan raporda, ABD öncülüğündeki koalisyonun YPG ile birlikte Rakka'yı DEAŞ'tan geri almak amacıyla gerçekleştirdiği saldırıların sebep olduğu büyük yıkım ve sivil ölümlerine dikkat çekildi. Koalisyonun Rakka'yı tamamen yıkıma uğrattığı ancak gerçekleri ortadan kaldıramayacağı vurgulanan raporda, Washington öncülüğündeki koalisyonun Rakka'da gerçekleştirdiği yıkım ve sivil kayıpları artık inkar etmeyi bırakması çağrısında bulunuldu.

11 BİNİ AŞKIN BİNA YIKILDI

Uluslararası Af Örgütüne bağlı ekiplerin, Rakka kentinde 200'den fazla mekanda incelemelerde bulunduğu, tanıklar ve bombardımandan kurtulan 400 kişiyle temasa geçtiği belirtilen raporda, Rakka'da bombardıman sonucu 11 bini aşkın binanın yıkıldığı belirtildi.

SİVİL KAYIPLARIN YALNIZCA YÜZDE 10'UNU KABUL ETTİLER

Rakka'ya yönelik hava ve topçu atışlarının gelişigüzel yapıldığı vurgulanan raporda, 2017 yılında 4 ay süren operasyonda bin 600 sivilin hayatını kaybettiği ancak koalisyonun ise bunun sadece yüzde 10'una tekabül eden 159 kişinin ölümünü kabul ettiği kaydedildi. Uluslararası Af Örgütünce belgelenen çok sayıda vakanın, uluslararası insan haklarının ihlali olduğuna işaret edilen raporda, bunun da soruşturmaların daha çok yapılmasını gerekli kıldığı kaydedildi. Raporda, ABD, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere koalisyona üye ülkelerin, sivil ölümlerle ilgili raporları dikkate alarak soruşturma başlatmaları talebinde bulunuldu. Koalisyon ülkelerinin ayrıca ölen sivillerin ailelerine yönelik sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği belirtilen raporda, gerekli mali tazminatların ödenmesi için bir fon kurulması çağrısında bulunuldu. Ocak 2014'te DEAŞ'ın eline geçen Suriye'nin Rakka şehri, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava destekli operasyonu sonucu 17 Ekim 2017'de YPG tarafından ele geçirilmişti.

ENKAZ ALTINDA BİNLERCE CESET

ABD ve katliam ortaklarının bombardımanında Rakka’nın yaklaşık yüzde 85’inin yerle bir olduğu biliniyor. Ortaya çıkan cesetlerin dışında enkaz altında yaklaşık 3 bin ceset olduğu tahmin ediliyor. Şehrin birçok yerinde enkaza müdahale edilmesine izin vermeyen YPG güçlerinin cesetler üzerinden bir ticaret yürüttüğüne dair bilgiler yer buldu medyada. Ölenlerin yakınları cesetleri almak karşılığında YPG’ye para ödemek zorunda kaldıklarını söylemişlerdi.

Eski Suriye Başsavcısı İbrahim el-Garraf’ın yakınları bunlar arasındaydı. 16 Temmuz 2017'de Doktor Kays Seyyid Ahmed ve Doktor Alaeddin Hammam ile Rakka'daki evinde ABD bombalarıyla öldürüldü. Garraf'ın akrabalarından Ümmi Süleym, eski başsavcının cenazesinin teslim edilmesi karşılığında PKK'ya 5 milyon Suriye Lirası ödediklerini ifade etmişti.

MUSUL’DA DA 10 BİNE YAKIN SİVİL ÖLMÜŞTÜ

DEAŞ 2014 Haziran ayında Musul’u ele geçirmişti. Kentin örgütten alınması için 17 Ekim 2016’da ABD öncülüğünde operasyon başlatılmış, 10 Temmuz 2017’de de sona erdiği ilan edilmişti. Dönemin Irak hükümeti ölü sayısını bin 260 olarak açıklasa da Musul’un alınması operasyonunda 11 bin sivilin öldüğü iddia edilmişti. İngiliz Times gazetesi, Musul’un DEAŞ’dan alınması operasyonunda hayatını kaybeden sivil sayısının, tahmin edilenden 10 kat daha fazla olduğunu yazmıştı. Sivillerin bir bölümünün ABD öncülüğünde ki hava saldırıları, roket ve topçu ateşi ve Iraklı güçlerin açtığı ateşte öldüğü, bir bölümünün ise örgüt tarafından öldürüldüğü belirtilmişti.

ABD MUSUL’DA SİVİLLERİ VURDUĞUNU KABUL ETMİŞTİ

Associated Press (AP) ise Musul operasyonunda kayıtları bulunan 9 bin 606 sivil hayatını kaybettiğini açıklamıştı. AP, 9 ay süren operasyonda 9 ile 11 bin arasında sivilin öldüğünün tahmin edildiğini ifade etmişti. ABD, öncülüğünü yaptığı uluslararası koalisyonun zaman zaman hava saldırılarında sivilleri vurduğunu kabul etmişti. Dönemin Irak Başbakanı Haydar İbadi ise operasyon süresince toplamda bin 260 sivilin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir