• DOLAR 32.746
  • EURO 35.026
  • ALTIN 2506.529
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Kudüs Arap Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kamal Obedat, Oda Genel Müdürü Louay Al-Husseini ve Filistin Büyükelçiliği Tarım, Ticaret ve Ekonomi Ataşesi Rana Abu Sibaa ile birlikte ATO Başkanı Gürsel Baran'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Obedat, israil'in Filistin'e yönelik uygulamaya koyduğu politikalar nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anlatarak, "Kudüs Arap Ticaret ve Sanayi Odası olarak içinde bulunduğumuz zor durumdan çıkmak için, Ankara Ticaret Odası ile ticaret başta olmak üzere her alanda gerçekleştirilecek işbirliğine temel teşkil edecek bir protokol imzalamak istiyoruz" dedi. Obedat, ilişkileri iki ülkenin fayda sağlayacağı şekilde geliştirmek istediklerini de söyledi.

FİLİSTİN HALKINA ENGEL

Kudüs Arap Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Al-Husseini de israil'in Kudüs Ticaret ve Sanayi Odası'nı kapatmaya çalıştığını bu nedenle ofislerini Kudüs dışına taşımak zorunda kaldıklarını anlattı. Yaklaşık 11 bin üyeleri bulunduğu bilgisini veren Al-Husseini, israil'in uygulamaları karşısında üyelerinin ayakta kalması için Oda olarak eğitim ve seminerler düzenlediklerini söyledi. Kudüs'ün israil tarafından çevrelendiğini kaydeden Al-Husseini, israil'in Filistinli vatandaşların market, pazar gibi ihtiyaçlarını bile karşılamalarına engel olmaya çalıştığını kaydetti. Kudüs'ün başlıca gelir kaynağının turizm olduğunu bildiren Al-Husseini, "Kudüs'ün başlıca gelir kaynağı turizmdir. 4 milyon turistin 3 milyonu Kudüs'e geliyor ancak Filistin turizm geliri elde edemiyor" dedi.

“FİLİSTİNLİLERİN KAR EDEMEYİP GİTMESİNİ İSTİYORLAR”

Kudüs'ün evrensel bir şehir olduğunun altını çizen Al-Husseini, "israilliler bizim Kudüs'ten gitmemiz için ellerinden geleni yapıyor. Dükkânlarına sübvansiyon uygulayarak haksız rekabet yapıyorlar. Filistinlilerin kar edemeyip gitmesini istiyorlar" diye konuştu. Al-Husseini, ülkelerine gelen turistlere Filistinli tüccarlardan alışveriş yapmaları çağrısında bulundu.

BARAN: "FİLİSTİN'İN YANINDAYIZ"

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da, Kudüs Arap Ticaret ve Sanayi Odası Başkan ve beraberindeki heyetle konuşmasına "burası sizin eviniz" sözleriyle başladı. Obedat'ın teklifini sıcak karşılayan ATO Başkanı Baran, "Filistinli kardeşlerimizin yanındayız. Protokol imzalamak da dâhil her türlü adımı atmaya hazırız" dedi.  Türkiye'nin kardeş Filistin halkının yanında olduğunu bildiren Baran, "Filistin sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin yöneticileri için değil milletimiz için de önemli bir ülkedir. Milletimiz Filistin'e o kadar önem verir ki, Filistin denince bile tüyleri diken diken olur. Filistin'in her zaman bizim için önemi vardır. Bu anlamda ziyareti çok anlamlı buluyorum" diye konuştu.

"CENİN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ"

Filistin'in israil ambargosu nedeniyle ticari hayatta yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgi sahibi olduklarını kaydeden Baran, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Barış İçin Sanayi İştiraki ile Batı Şeria'daki Cenin Bölgesinde (Yeşil Hat üzerinde) inşa ettiği Organize Sanayi Bölgesi ile 10 bin Filistinlinin istihdam imkânı bulacağını söyledi.  Baran, Ankara Ticaret Odası olarak Kudüs Arap Ticaret ve Sanayi Odası'na her türlü desteği vereceklerini belirterek, "Filistinli kardeşlerimize bundan evvel olduğu gibi bundan sonra da elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.