• DOLAR 32.34
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.248
  • ...
Dışişlerinden Nursultan'daki Suriye görüşmeleri hakkında açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye konulu yüksek düzeyli Astana toplantılarının 12'ncisi 25-26 Nisan 2019 tarihlerinde Nursultan'da düzenlendi. Görüşmede Suriye'deki ateşkesin garantörleri Rusya, Türkiye ve İran’dan heyetler yer aldı.

Konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunan Dışişleri Bakanlığı, toplantıda ağırlıklı olarak sahada yaşanan gelişmelerin ve Suriye ihtilafına siyasi çözüm bulunmasına yönelik çabaların ele alındığını belirtti.

Taraflar, Fırat'ın doğusundaki durum hakkında aralarındaki eşgüdümü sürdürecek

Açıklamada, "Taraflar, Fırat'ın doğusundaki durum hakkında aralarındaki eşgüdümü sürdürmekte mutabık kalmışlardır. Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne kasteden ve komşu ülkelerin milli güvenlikleri için tehdit oluşturan ayrılıkçı gündemleri reddetmişlerdir. Taraflar, İdlip'teki durumun istikrarlaştırılmasına ilişkin anlaşmaların uygulanması yönündeki kararlılıklarını teyid etmişler; bu doğrultuda, koordineli devriyeler de dahil olmak üzere atılan adımları memnuniyetle karşılamışlardır. Taraflar, terörizmle mücadelede işbirliğini sürdürme kararlılığını teyid etmiş, bölgedeki ateşkes ihlallerinin azaltılması amacıyla somut adımlar atılması hususunda mutabık kalmışlardır." denildi.

Irak ve Lübnan gözlemci statüsünde toplantılara davet edilecek

Toplantıda BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Geir O. Pedersen'le, Anayasa Komitesi'nin en kısa sürede Cenevre'de kurularak toplanması, müteakip danışmaların Cenevre'de gerçekleştirilmesi ve Özel Temsilci'nin çabalarının desteklenmesi hususlarının istişare edildiği ifade edilen açıklama şöyle devam etti:

"Taraflar ayrıca, Suriye konulu yüksek düzeyli toplantıların müteakip turlarına, komşu ülkeler Irak ve Lübnan'ın gözlemci statüsünde davet edilmesi hususunda anlaşmışlardır. Toplantı vesilesiyle, zorla alıkonan kişilerin serbest bırakılmasını teminen kurulan Çalışma Grubu'nun sekizinci toplantısı da düzenlenmiştir. Taraflar, Çalışma Grubu bünyesinde hazırlanan projeyle Suriye'de muhalif gruplar ve rejim tarafından gözaltında tutulan bazı kişilerin 24 Kasım 2018, 12 Şubat 2019 ve 22 Nisan 2019 tarihlerinde karşılıklı ve eşzamanlı olarak serbest bırakılmalarından duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir."

Bir sonraki toplantı temmuz ayında Nursultan'da

Suriye konulu yüksek düzeyli toplantıların on üçüncüsünün önümüzdeki temmuz ayında Nursultan'da yapılması kararlaştırıldığı kaydedildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir