• DOLAR 32.612
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2491.596
  • ...
Van İnci Kefaline Güvenlik Önlemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Bahar döneminin yaklaşması nedeniyle kıyı kenarlarına yumurta bırakan İnci Kefali balığı için güvenlik önlemleri alınmaya başlandı. Yumurtlama dönemleri olduğu için su yataklarına akın eden İnci Kefali balığı yumurtalarını su kıyıların da bulunan bentlere bırakır. Bu nedenle İnci Kefali balığının neslinin bu şekilde devam edebilmesi için insanların yasak avlanmaya karşı askeriye ve emniyet güçleri güvenlik önlemleri almak zorun da kaldı.

Bu Mücadele On Yılımı Aldı
İnci Kefali balığının korunması için harekete geçen Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, bu mücadeleyi vermek için yaklaşık on yılını verdiğini ifade ederek, "Balıkların nesillerinin tükenmemesi için jandarma ile birlikte kaçak avlanmaya karşı çalışıyoruz. Gölde sahil güvenlik botları başta olmak üzere diğer yerlerde silahlı devriye ekipleri ile İnci Kefali balığının avlanmaması için büyük çaba gösteriyoruz "dedi.

Belirli Bir Süre Bu Balıktan Uzak Kalınması Lazım
İnsanların bilinçsiz bir şekilde balık avladıklarını belirten Sarı, "Bu nedenle istemeden binlerce balığı öldürüyorlar. Yani her balığın karnında aslında 10 bin balık bulunuyor. Kişilerin yapacağı tek şey bu zamanlarda İnci Kefaline dokunmamalarıdır. Belirli bir süre bu balıktan uzak kalınması, avlanılmaması yapacakları en büyük güzelliktir. Ancak avlanma süreleri bittikleri vakit bu avlanmaları yapabilirler" diye konuştu.

Avlayan Herkese İdari Para Cezası Kesilecektir
Jandarma ve güvenlik güçleriyle bu avlanmaya karşı olduklarını vurgulayan Sarı "Bu nedenle avlayan herkese idari para cezası kesilecektir. Yasağa uyulmadığı takdirde 778 TL para cezası kesilecektir. Aslında bu ceza ilk kez yapanlar için geçerli. Eğer bu şahıs ikinci bir defa ya da daha fazla bir şekilde yapıyorsa bu idari para cezası iki katına çıkabiliyor. Ve kullandığı araç ve gereçler hukuki olarak suç unsuru olarak kabul edilecektir" dedi.

Şu anda dahi güvenlik önlemleri sıkı bir şekil de devam etmekte.

Burhan Teke - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir