• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 800 bin kişiyi öldüren Fransızlar bize ders veremez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arşivlerimizin Gelişimi, Vizyonu ve Tarih Araştırmalarına Katkısı Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, “Doğu Anadolu bölgemizdeki Müslüman ahaliyi kadın, çocuk, ihtiyar demeden katleden Ermeni çetelerini ve onlara destek verenlerin tehciri, böyle bir dönemde yapılabilecek en makul davranıştır. Tehcir başka bir şey katliam başka bir şeydir. Bunu anlatıyoruz. Buradan yine haykırıyorum, söylüyorum: Tüm dünya şunu bilmeli biz arşivleri sonuna kadar açtık. Amacı hakikati bulmak olan herkese arşivlerimizin kapıları sonuna kadar açıktır. 25 sene önce Ruanda'da 800 bin insanı soykırımda kimlerin öldürdüğü aşikârdır ve failleri Fransızlardır. Kalkıp bize ders veriyor Fransızlar. Ne dersi veriyorsun?” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arşivlerimizin Gelişimi, Vizyonu ve Tarih Araştırmalarına Katkısı Sempozyumu’na katıldı. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumda Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yaptı.

Erdoğan, "Katliamların, soykırımların, işkencelerin ve insanlık dışı muamelelerin tamamının altını kazıdığınızda, bugün bizim karşımızda 'Soykırım, demokrasi ve özgürlük' diye yaygara koparanları göreceksiniz. Ermeni meselesi ve terörle mücadele üzerinden Türkiye'ye insan hakları ve demokrasi dersi vermeye kalkışanların hepsi kanlı bir geçmişe sahip. Bugüne kadar Ermeni meselesini kaşıyan hiçbir grup ve devlet, iddialarını arşiv belgeleri ile ispat edememiştir. Soykırımların katliamların işkencelerin hiçbirisinde bizim dahlimiz bulunmadığı gibi çoğu defa bunun mağduru olduk. 25 sene önce Ruanda'da 800 bin insanı soykırımda kimlerin öldürdüğü aşikârdır ve failleri Fransızlardır. Kalkıp bize ders veriyor Fransızlar. Ne dersi veriyorsun? Cezayir'de Ruanda'da yaptığınız katliamları çok iyi biliyoruz. Biz arşivleri sonuna kadar açtık, ey Ermeniler varsa arşiviniz siz de açın, tüm dünya, 3. Ülkeler, varsa arşivleriniz, açın. Sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ortalığı bulandıranların hiçbirinin hakikat diye bir derdi olmadığını biliyoruz." ifadelerini kullandı.

“Arşiv, milletin ve devletin hafızasıdır”

“Arşiv, milletin ve devletin hafızasıdır.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafızası olmayan milletlerin, nereden geldiklerini, bugün nerede durduklarını ve nereye gideceklerini bilemeyeceklerini dile getirdi. Güçlü bir arşiv geleneğinin, aynı zamanda güçlü bir devlet geçmişinin ifadesi olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz, her fırsatta 2 bin 200 yılı aşkın devlet geleneğine, coğrafyamızda da bin yıllık bir geçmişe sahip olduğumuzu ısrarla söylüyoruz. İşte bu devlet geleneğimizin ve yaşadığımız topraklardaki geçmişimizin en büyük dayanağı tarih çalışmaları ile zengin arşiv birikimimizdir. Özellikle Osmanlı, dünyada en iyi kayıt tutan ve bunu muhafaza eden devletlerin başında gelir.” şeklinde konuştu.

“Türkiye, arşivlerinde kendisiyle birlikte dev bir coğrafyanın hafızasını saklıyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Osmanlı arşivi öyle bir hazine ki, sadece ülkemizin değil, aynı zamanda 40’dan fazla devletin geçmişini içinde barındırıyor. Bir başka ifadeyle Türkiye, arşivlerinde kendisiyle birlikte dev bir coğrafyanın hafızasını saklıyor. Bugün bölgemizdeki pek çok uluslararası sorunun çözümünün Osmanlı arşivlerinde aranması boşuna değildir.” açıklamasında bulundu.

 “Arşivlerimiz sayesinde, tüm dünyaya göğsümüzü gererek gerçekleri haykırdığımız tartışmalardan biri de özellikle Ermeni meselesidir.” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ermeni meselesi ve terörle mücadele üzerinden Türkiye’ye insan hakları ve demokrasi dersi vermeye kalkışanlara baktığımızda, hepsinin de kanlı bir geçmişe sahip olduğunu görüyoruz. Buna karşılık her fırsatta iftira attıkları bizim ecdadımız ise kalpleri, gönülleri fethederek hâkimiyet alanını genişletmiştir.” diye konuştu.

"Tehcir başka bir şey katliam başka bir şeydir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizi Ermeni meselesi üzerinden köşeye sıkıştırmak isteyenlerin yüzlerine, her fırsatta kanlı geçmişlerini çarpmak mecburiyetindeyiz. Doğu Anadolu bölgemizdeki Müslüman ahaliyi kadın, çocuk, ihtiyar demeden katleden Ermeni çetelerini ve onlara destek verenlerin tehciri, böyle bir dönemde yapılabilecek en makul davranıştır. Tehcir başka bir şey katliam başka bir şeydir. Bunu anlatıyoruz. Buradan yine haykırıyorum, söylüyorum: Tüm dünya şunu bilmeli biz arşivleri sonuna kadar açtık. Ey! Ermeniler varsa arşiviniz siz de açın. Tüm dünya üçüncü ülkeler varsa arşiviniz açın. Bütün arşiv incelemelerinde yetkili olanları çalıştıralım. Çalışsınlar ortaya çıkan tablolardan sonra siyasiler olarak biz konuşalım. Siyasetçinin işi arşivler noktasında bunları incelemek değildir. Anlamazlarda bu işten. Amacı hakikati bulmak olan herkese arşivlerimizin kapıları sonuna kadar açıktır.” (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir