• DOLAR 32.515
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2447.354
  • ...
Hırsızı önceden sezen yapay zeka kamera
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İTO Gazetesi’nin haberine göre: Japonya’da 50 markette hizmet vermeye başlayan yeni yapay zeka sistemi, kesintisiz güvenlik kamerası görüntülerini takip ediyor. Şüpheli bir şey gördüğünde hemen ilgili personele haber veriyor. Böylece görevliler görüntüyü anında inceleyip ne yapacaklarına karar verebiliyorlar. VaakEye isimli bu sisteme yakında Amazon’un geliştirdiği kasaya uğramadan otomatik ödeme yapılan alışveriş teknolojisi de eklenecek.

AYLIK 162 DOLAR

Ryo Tanaka’nın kurduğu Vaak, küresel ölçekte fark yaratmayı hedefliyor. Tanaka, “Şirketi, yapılandırılmamış verilerin işleneceği bir sistem geliştirmek üzere kurduk ve insan davranışlarını incelemeye odaklandık” diyor. Şirketin ilk ürünü olan VaakEye geçtiğimiz mart ayında devreye sokuldu ve bu ay duyuruldu. Müşterilerinden ayda 162 dolar alıyorlar. Sistem güvenlik görüntülerini anlık olarak takip ediyor ve bir buluta gönderiyor. İnsanların davranışlarını inceleyen yapay zeka, şüphe çeken hareketleri market çalışanlarına bildiriyor. Sistem 100 bin saati aşan görüntü veritabanı kullanılarak geliştirilmiş. Oyuncular ile marketlerde hırsızlık mizansenleri kurgulanmış.

İNSANI TAKLİT

Elbette raftan alınan ürünün sepete değil de ceket cebine konması gibi bariz bir durumda görevlileri haberdar edebilmek için marketi tarıyor. Ancak bu gibi belirgin vaziyetler dışında da şüpheli davranışları tespit etmeye çalışıyor. Örneğin etrafa kaygılı bir şekilde bakmak, mekândaki kameraların yerlerini tespit etmeye çalışmak, normalden daha hızlı hareket etmek gibi. Tüm bu gözlemler belli bir eşik aşılana kadar biriktirilip öyle alarm veriliyor. Yani sistemin bir konuda karar vermesi insani bir muhakemeyi taklit ediyor diyebiliriz. Zira biz de çok bariz olmayan bir suç dışında şüpheli davranışların birikmesini ve makul bir şüphe uyandırmasını bekleriz.

FARKLI ANTİSOSYAL DAVRANIŞLARI DA GÖZLEMLEMEK MÜMKÜN OLACAK

Halihazırda 50 markette kullanılan sistemin yüzde 81 oranında doğru sonuç verdiği belirtiliyor. Her ne kadar sistem hırsızlık üzerine yoğunlaşmış olsa da başka şeyler için de kullanılabilecek. İnsanın vücut hareketlerinde 100’den fazla noktayı algılayan ve buna göre hüküm veren bu teknoloji ile çok yakında farklı antisosyal davranışları da gözlemlemek mümkün olacak. Örneğin fiziksel saldırı gibi suçlarda da işe yarayabileceği düşünülüyor. Pek çok şehirde güvenlik kameraları aktif olarak kullanılsa da bunların izlenmesi yine insan gözüyle oluyor ve bu kadar çok sayıda kameranın görüntüsünün böyle bir teknoloji geliştirilmeden takip edilebilmesi söz konusu bile değil. O yüzden bu yeni teknoloji büyük heyecan ve beklenti oluşturuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir