• DOLAR 32.598
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2509.459
  • ...
​Alimler Irak Kürdistanı'nda düzenlenen etkinliği değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Irak Kürdistanı’nda bu yıl 4’üncüsünün düzenlendiği Kürd İslami Kültürü ve Edebiyatı programları kapsamında “Hazreti Muhammed’i Tanıtma ve Sevdirme” temalı etkinlik gerçekleştirildi.

Irak Kürdistan’ının Süleymaniye (Silêmanî) kentinde bulunan Süleymaniye Kültür Salonunda (Holi Roşimbiri Süleymani) Kürdistan Öğrenci Organizasyonu (Rekxravi Kutabiyeni Kürdistan) tarafından düzenlenen etkinliğe katılan alimler ve siyasetçiler, Hazreti Muhammed'i anma adına çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini söylediler.

Yapılan etkinlik sonrası İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan âlimler ve siyasetçiler, Hazreti Muhammed’in tema alındığı etkinliğinin yoğun geçtiğine işaret ederek Kürdistan halkının çoğunun dinlerine bağlı olduklarının göstergesi olduğunu belirttiler.

Komeli İslami Kürdistan Süleymaniye İl Başkanı Diyari Muhammed, “Görüyoruz ki zamanla Peygamberimiz anma etkinlikleri Kürdistan halkı arasında yapılıyor. Sultan Muzaffer zamanında Erbil’de başlamıştır. Kürdistan’ın tüm parçalarında bu etkinlikler anılıyor. Bizler Komeli İslami Kürdistan Desteklediği Kürdistan Öğrencileri Organizasyonu olarak her yıl bir haftayı Peygamberi anma haftası olarak açıklıyoruz. Bu projenin adı da Muhammed’in dostlarıdır. Bu da evin festivalın bir parçasıdır ki onda ilahiler söyleniliyor ve Peygamberin (sallallahu aleyhi vesellem) hayatından bahsediliyor.” dedi.  

“Hazreti Muhammed’in Dostları Projesi kapsamında 12-13 yıldır çeşitli etkinlikler düzenleniyor”

Öğrencilerin yıllardır Peygamber Efendimizi konu alan etkinlikler yatıklarını belirten Muhammed, “Kürdistan halkının çoğunun Müslüman oldukları gözüküyor. Peygamberimizin hayatının anlatılması ve bu ilahilerin söylenilmesi halkı celp ediyor. Delil olarak da görebiliriz çok sayıda halk geldi fakat yer olmadığı için geri döndüler. Proje kapsamında onlarca çalışma yapılıyor. Bu proje kaç yıldır yapılıyor. Dediğim gibi eskilerden başlamış bir projedir. Kürdistan öğrencileri olarak Muhammed’in Dostları Projesi kapsamında 12-13 yıldır çeşitli etkinlikler hazırlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Etkinliğe gösterilen ilgi Kürdlerin Peygamberine sahip çıktığının göstergesidir”

“Hazreti Muhammed’i Tanıtma ve Sevdirme” temalı etkinlik kapsamında Komeli İslami Kürdistan tarafından yapılan etkinlik için Irak Kürdistanı’na davet edildiklerini söyleyen İTTİHADUL ULEMA Sekreteri Muhammed Özer, etkinliğe gösterilen ilginin Kürdlerin Peygamberine sahip çıktığının göstergesi olduğunu belirtti.

Özer, “Hazreti Muhammed’i Tanıtma ve Sevdirme etkinlikleri kapsamında bu yıl 4'üncüsü gerçekleştiriliyor. Doğrusu çoğunlukla kaside, ilahi ve şiirlerle yapılan etkinliğe genellikle gençler rağbet gösterip Resulullah’ı hatırlatıyorlar. Bizler İTTİHADUL ULEMA’dan bir heyet Güney Kürdistan’ı ziyaret etmeye geldik. Amacımız buradaki âlimler birliği ve kurumlarını ziyaret etmektir. Süleymaniye’de 3 parti ve 2 derneği ziyaret ettik. Bizler her yıl Diyarbakır’da âlimler buluşmasını gerçekleştiriyoruz. İnşallah bu yılda 10’ncu ayda yine hazırlayacağız. Bu kapsamda ilmi konular ve öğrenciler hakkında nasıl işbirliği yapabiliriz konuları hakkında görüştük. Gelecek günlerde bu ziyaretin Kürdler, Kürd âlimlerinin bir birlerini tanımaları ve beraber hizmet etmeleri için faydalı olacağına inanıyorum. Fakat bu da devamlı olması lazım. Bu adımlar atılıp Kürdlerin, medreselerin ve alimlerin hayatında yerleşmesi lazım. Sadece konuşmak ve ziyaret etmek yeterli değildir. Burada Komel, Bizûtnewe ve Yekgirtû’yu ziyaret ettik.” şeklinde konuştu.

“Bu programlarda binlerce salavat Peygambere getiriliyor”

Mecliste Vakıflar ve Diyanet İşleri Heyeti Başkanı ile milletvekili Hewraman Geçeneyî, ise şunları söyledi:

“Bu programda seslendirilen ilahiler Peygamberimiz huyu ve ahlakı hakkındaydı. Bu tür toplamları büyük bir ibadet olarak görüyorum. Bu programlarda binlerce salavat getiriliyor ve binlerce sefer Peygamberimizin mübarek adı zikrediliyor. Doğrusu Allah’ı anma düşüncesi ile yapıldığı için çok tesiri vardır. Müslümanların toplanması, görüşmesi ve bu tür toplanmaların çoğalmasını umut ediyorum. Bence yılda bir sefer yapılmakla yetinmemelidir. Yılda kaç sefer bu tür etkinliklerin yapılması gerekiyor. Herkese teşekkür ederim.”

(Mehmet Sait Çelik-İLKHA)  

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir