• DOLAR 32.343
  • EURO 35.224
  • ALTIN 2247.177
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Köklü tarihi, doğal güzellikleri, gastronomideki ünü ve kültür turizmindeki potansiyeli sayesinde her zaman ziyaretçilerin en gözde merkezlerinden olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, bahar mevsimiyle birlikte yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Bir dönem şiddet ve sınır olayları nedeniyle turizmin durma noktasına geldiği Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, huzur ve güvenin tekrar hâkim olmasıyla geçen yıldan itibaren turizmde hareketli günler yaşanıyor.

İnanç ve kültür turizminin önemli merkezlerinin yanı sıra tarihin doğayla buluştuğu eşsiz güzellikteki kentlere ev sahipliği yapan bölge, geçen yıl adeta ziyaretçi akınına uğradı. Güneydoğulu turizmciler, sektörde yaşanan hareketliliğin 2019 yılının "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesiyle bu yıl daha da bir artmasını bekliyor.

Kış mevsimi nedeniyle turizmin oldukça azaldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi, bahar mevsimiyle tekrar canlandı. Dünyanın birçok ülkesinden gelen turistlerin ilgi gösterdiği Güneydoğu, yerli turistlerin de ilgi odağı oluyor. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi kentlerdeki tarihi ve turistik yerler en çok ilgi gören bölgeler oluyor.

Tarihi ve kültürüyle bölgenin en güzide illerinden biri olan Gaziantep’te de havaların ısınmasıyla yerli ve yabancı turist yoğunluğu yaşanıyor. Kültür turizminin önemli merkezlerinden olan ve gastronomi alanı başta olmak üzere tarihi kalesiyle, hanlarıyla, saraylarıyla, müzeleriyle yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Gaziantep bu hafta sonu ziyaretçi akınına uğradı.

Sabah saatlerinden itibaren Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen binlerce turist kale ve çevresindeki tarihi mekânları ziyaret etti. Bol bol hatıra fotoğrafı çektiren turistler rehberlerinden de bölge hakkında bilgiler aldı. Bölgede bulunan çok sayıda müzeyi ziyaret eden turistler bölgedeki tarihi mekânlara ise hayran kaldı.

Kente gelenler, alanında dünyanın sayılı müzelerinden olan Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan taban mozaiklerinin sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Kalesi, tarihi hanları ve tarihi Bakırcılar Çarşısı ile Zincirli Bedesten'i gezip, kentin eşsiz mutfağına ait tatların satıldığı Almacı Pazarı'ndan alışveriş yapabiliyor.

Turistlerin kente ilgi göstermesi, kale çevresinde satılan turistik eşyaları satın alması esnafın yüzünü güldürüyor. En çok geleneksel kültüre hitap eden yemeniler, bakır eşyalar, kente özgü Antep fıstığı, baklava, katmer, kuruyemiş ve kurutmalık ürünler büyük ilgi görüyor.

Bölge illerindeki turizmde yaşanan hareketliliği İLKHA’ya değerlendiren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) GAP Yöre Temsil Kurulu Başkanı Soner Bacaksız, bu yılın bölge için çok önemli, güzel kazançlı ve bereketli bir yıl olacağını söyledi.

Gaziantep başta olmak üzere bölgede turizmin hızla yükseldiğini belirten Bacaksız, şu anda turların yüzde 100’ü aştığını, otellerde doluluğun ise yüzde 95 seviyesinde olduğunu belirterek, Gaziantep’in hedef koyduğu 5 milyon turist sayısını rahat bir şekilde aşacağını belirtti.

“Bu sene gelen turist sayısı geçen seneki turist sayısında fazla”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 2019 yılında turizmde "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesinden dolayı Gaziantep’in de içinde bulunduğu bölgede yoğun turizm faaliyetleri yaşandığına dikkat çeken Bacaksız, “Bu sene ‘Göbeklitepe yılı’ olması nedeniyle biz sadece Göbeklitepe olarak düşünmüyoruz, bölgemiz olarak düşünüyoruz. Bunun içerisinde Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman illeri de var. Çünkü bu illerde bölge olarak birbirinden ayırt edemeyiz. Yani Şanlıurfa'ya gelen bir misafirimiz Gaziantep'e de gelir. Gaziantep turuna gelen bir misafirimiz Şanlıurfa'ya da gider. Dolayısıyla bölgeyi genel olarak değerlendirmemiz gerek. Eğer bölgeyi genel olarak değerlendirirsek bu sene gelen turist sayısı geçen seneki turist sayısında fazla. Tabi ki bunun nedeni iç turizmdeki hareketliliktir ve bölgemizin mevsimsel olarak şu an turizm anlamında en yoğun olduğu zamandır.” dedi.

“Bu yoğunluğun devam edeceğini umuyoruz”

Bu yoğunluğun Ramazan'ın başlangıcına kadar devam etmesini beklediklerini belirten Bacaksız, şöyle devam etti:
 

“Ramazan Bayramı’ndan hemen sonra yine bu yoğunluğun devam edeceğini umuyoruz. Bölgemizde otellerimiz, rehberlerimiz ve acentalarımız olarak gelen yerli ve yabancı turistlerimize hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu anlamda da sektör olarak bütün arkadaşlarımızla konuştuğumuzda genel anlamda bir doluluk ve memnuniyet söz konusu. Bu doluluk inşallah önümüzdeki dönemde de özellikle 2019’un sonbahar aylarında yoğun olarak devam eder diye düşünüyorum.”

“Bölgemiz son derece güvenli”

Yerli ve yabancı turistler için güvenliğin önemli olduğuna işaret eden Bacaksız, “Ama bölgemizde son üç seneden beri güvenlik sorunu yoktur. Misafirlerimizin her hangi bir endişe yaşamasına asla gerek yoktur. Bölgemiz son derece güvenli. Bu anlamda misafirlerimizin de tabi ki bunu gözlemleyip daha yoğun bir şekilde geldiğini görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu gelen misafir sayısının doğru oranda artacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bu yıl bölge için çok önemli, güzel, kazançlı ve bereketli bir yıl olacak”

Bu yıl turizmde yaşanacak yoğunluğa hazır olduklarını belirten Bacaksız, “Bölgemizdeki otellerimiz, acentalarımız, rehberlerimiz bu yoğunluğa hazır. Fakat bu bir kapasite olayı. Bölgede acentalarımız, rehberlerimiz ve otellerimiz bu kapasiteyi kaldıracak durumdadır. Bölgede zaten ciddi doluluk ve yoğunluk var. Mümkün olan en büyük kapasiteyle hizmet vermeye bölge olarak hazırız. Yani bu yıl bölge için çok önemli, güzel, kazançlı, bereketli bir yıl olacak. İnşallah önümüzdeki sene bu seneden daha fazla iyi ve bereketli olur.” temennisinde bulundu.

Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk de 2019 yılının "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesinin de katkısıyla bu sene 2 milyon turiste ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

“Turistler akın akın Gaziantep'e gelmektedir”

Türkiye'nin sanayi ve ticarette öncü şehirlerinden biri olan, son zamanlarda “müzeler kenti” olarak da anılmaya başlanan Gaziantep’in geçen sene turizmde istediği hedefe ulaştığını belirten Öztürk, şunları söyledi:
 

“Gaziantep adını tarihin derinliklerinden ‘Ayıntap’ sıfatını ise Kurtuluş Savaşında göstermiş olduğu kahramanlıklarla dolu mücadelesinden alan bir kenttir. Tarihi boyunca tüm kavimlere, devletlere ve milletlere baktığımızda yüzü üretime dönük toplumlar her zaman refah içerisinde yaşamışlardır. Bu topraklarda yaşayan insanlar, binlerce yıldan beri birçok kavme ve medeniyete beşiklik etmiştir. Tarihi ve kültürel mirası koruyarak günümüze kadar ulaştırmıştır. Bugün de bu tarihi ve kültürel mirasımızı zenginliklerimizi görmek için turistler akın akın Gaziantep'e gelmektedir.”

2018 yılının ilk 3 ayında sadece kentteki müzeleri yaklaşık 43 bin kişinin, 2019 yılının ilk 3 ayında ise yaklaşık 52 bin 125 kişinin ziyaret ettiğini belirten Öztürk, bu ziyaretçi sayısıyla da geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25 oranında bir artışın olduğunu belirtti.

“Bu yıl ziyaretçi sayısının artmasını bekliyoruz”

Öztürk, “Havaların ısınmasıyla beraber baharın da gelmesiyle özellikle turlar, GAP turları bağlamında ciddi bir ziyaretçi gelmektedir. Özellikle hafta sonları çarşıda, pazarda, müzelerimizde bu yoğunluğa hep beraber şahit oluyoruz. 2019 yılının cumhurbaşkanımız tarafından ‘Göbeklitepe yılı’ ilan edilmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bütüncül bir yaklaşımla bölgemizdeki bütün illeri de bu ‘Göbeklitepe yılı’ kapsamına teşvik etmesiyle, destek vermesiyle bu sayının bu yıl çok daha artacağını ve ziyaretçi sayısının çok yukarılara çıkacağını tahmin etmekteyiz. Bundan dolayı çok mutluyuz.” diye konuştu.

“Gaziantep muhakkak gelip görülmesi gereken bir şehir”

Avusturya’nın Viyana kentinden Gaziantep’i gezmeye geldiğini Vedat Bey, “Türkiye’nin güzelliklerini ve tarihi yerlerini gezmeye geldik. Gaziantep’i de de ‘gastronomi başkenti’ olarak ziyarete geldik. Tüm güzellikleri gördük. Gaziantep çok güzel harika bir şehir. İnsanları çok sıcakkanlı ve misafirperverler. Her yerde ikram var. İnsana bir başka canlılık geliyor. Herkese Gaziantep'e gelmelerini tavsiye ederim. Gaziantep muhakkak gelip görülmesi gereken bir şehir.” dedi.

“Gaziantep'in bu kadar çok güzel olduğunu bilmiyordum”

Arkadaşlarıyla birlikte Eskişehir’den bölge illerini gezmeye geldiğini belirten Mansur Urlu da şunları dile getirdi:

“Gaziantep'e gezi amaçlı geldik. Gaziantep'i güzel bulduk. Arkadaşlarımızdan ‘keşke ben Gaziantep'te okusaydım’ diyenler bile oldu. Gaziantep'in bu kadar güzel olduğunu bilmiyordum. Gaziantep'in güzel olduğunu biliyordum ama bu kadar güzel olduğunu beklemiyordum. Çünkü hiç gelmemiştim. Ama gayet güzel, yarın da Şanlıurfa'ya geçeceğiz. Ben Güneydoğu bölgesine ilk defa geldim. Herkesin buralara gelip ziyaret etmesini tavsiye ederim.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız