• DOLAR 32.314
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2277.11
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Adıyaman'da açılan 4'üncü Tarım ve Gıda Fuarı'nın Adıyaman'a katkısı ve Adıyaman'ın tarımdaki yerini İLKHA'ya değerlendiren Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Adil alan "Amerika'nın Kaliforniya'sı varsa Türkiye'nin Adıyaman'ı vardır. Adıyaman Kaliforniya'ya rakip olacak." ifadelerini kullandı.

Fuarlardaki amacın çiftçilerin yeni teknolojiyle tanışmalarını sağlamak ve verimi daha da artırmak olduğunu dile getiren Alan "Daha önceleri sadece traktörcüler sitesinde fuar düzenleniyor iken bugün gerçekten çok güzel bir alanda fuar düzenleniyor. 129 tane firmanın katılımıyla 4'üncü Tarım ve Gıda Fuarı düzenleniyor. Bu firmalardan 63 tanesi de il dışından katılmıştır. Biz şunu söylüyoruz; Adıyaman nasıl ki Türkiye tarımında birinciliğe yükseldiyse inşallah fuarcılıkta da Türkiye'deki ilkler arasına girmeye adaydır. Her geçen gün katılımcı sayısı artıyor. Fuarlardaki amacımız çiftçilerimizin yeni teknoloji ile buluşmalarını sağlamak ve aynı zamanda ülkemizde üretilen ürünlerin önce ülkemiz daha sonra uluslararası tanıtımını gerçekleştirebilmektir." dedi.

"Adıyaman bugün birçok üründe Türkiye'de ilk ondadır"

Adıyaman'ın tarım alanında önemli bir yerde olduğunu belirten Alan "Adıyaman bugün baktığımız zaman birçok üründe Türkiye'de ilk ondadır. Bademde alan ve üretim bakımından Türkiye'de birinci sıraya yükselmiştir. Sertifikalı nohut tohum üretiminde, mercimek tohumunda Türkiye birincisidir. Sertifikalı arpa tohumunda üçüncü, buğday tohumunda yedinci sırada bulunmaktadır. Yine Antep fıstığına baktığın zaman Türkiye'de üçüncü sırada bulunmaktadır. Trabzon hurmasında Türkiye'de ikinci sırada bulunmaktadır. Adıyaman Güneydoğu'nun meyve deposu haline gelmiştir. Sloganımız da şudur; Amerika'nın Kaliforniya'sı varsa Türkiye'nin Adıyaman'ı vardır. Adıyaman Kaliforniya'ya rakip olacak. Bu şiarla çalışmaya devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Adıyaman'da hızla büyüyen çok ciddi yükseliş söz konusudur"

Adıyaman'ın tarım ve hayvancılık alanında hızla büyüdüğünü dile getiren Alan, "Kendimize biz bir hedef belirledik, 100 bin dekar badem, 100 bin arı kovanına ulaşmayı hedefliyoruz. Yine bizim bakanlığımızın kırsal kalkınma yatırımları projelerinin desteklenmesi kapsamında ilimizde şu ana kadar 252 tane projeye destek verdik. Adıyaman'da hızla büyüyen çok ciddi yükseliş söz konusudur. Adıyaman'da daha önce üretilen narlarımız pazar sorunu yaşamakta iken ekonomik yatırımlarla desteklediğiniz 16 tane soğuk hava deposuyla bugün artık yurt dışındaki birçok ülkeye Adıyaman'dan ihraç etmeye başladık. Adıyaman hayvancılıkta da belli bir noktaya gelmiş olduk." ifadelerini kullandı.

Çeşitli projelerle 26 tane çiftçiye destek verdilerini ifade eden Alan, daha sonra şöyle devam etti:

"50 tane projede, kırsal kalkınmayı destekleme projesi kapsamında destek verdik. Bugün 76 modern çiftliğe sahibiz. Şu an günlük 80 ton sütü civar illere satmaktayız. Orada da hedefimiz 2023 yılında günlük 300 ton sütün ihracatını gerçekleştirebilmek. Yine baktığımız zaman sertifikalı nar üretiminde Adıyaman'ın çok iyi bir durumda olduğunu görüyoruz. İnşallah organik nar üretiminde de Adıyaman Türkiye'de şu an birinci sırada, bunu daha da geliştirmeye yönelik çalışmalarımız devam etmektedir." (Cemil Özdaş- İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız