• DOLAR 32.569
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2430.809
  • ...
Zarif, Esad Raporunu Erdoğan'a sundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Çavuşoğlu ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif, Dışişleri Konutu'nda yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin İran'a yönelik ambargolarıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Çavuşoğlu, ABD'nin ambargolarına karşı olduklarını her platformda doğrudan ABD'lilere net şekilde söylediklerini belirtti.

Çavuşoğlu, "ABD'ye önümüzdeki süreçte de bu ambargoların yanlış olduğunu anlatmaya devam edeceğiz." dedi.

Zarif, Suriye'de Esad ile yaptığı görüşmeden sonra Türkiye'ye mesaj getirip getirmediği hakkındaki soru üzerine, "Ben Suriye'de Beşar Esad ile çok uzun bir görüşme yaptım. Bu konuşmanın bir raporunu Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunacağım." diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SURİYE'YLE İLGİLİ BİR RAPOR SUNACAĞIM" 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, akılcı ve yasalara uygun bir şekilde Amerika ambargolarına karşı çıkmasından dolayı Türkiye'ye teşekkür ederek, "Biz de Türkiye gibi bütün siyasi ilişkilerde uluslararası hukukun temel alınmasından yanayız. Maalesef Amerika bunu görmezden geliyor. Devletlerin birbirleriyle anlaşamadıkları konular olabilir ancak birbirleriyle uluslararası güveni sağlamak için çalışabilirler. Biz Astana sürecinde bunu başardık. Türkiye ve Rusya'yla birlikte Suriye'deki çabalarımıza devam edeceğiz. Anayasa komisyonunun kurulması adına oradaki insanların dertleri adına Türkiye ve Rusya'yla bu çabalarımızı sürdüreceğiz. Geçen iki günde Suriye'deydim. Orada bazı yetkililerle görüştüm. Bununla ilgili Çavuşoğlu'na bir rapor sundum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da bir rapor sunacağım. Umarım iki ülke bu bölgede daha güzel ilişkiler kurabiliriz. Aynı zamanda bölgemizde olan Afrika'nın kuzeyinde olan olaylarla da ilgili konuştuk. Bizim ve Türkiye'nin de isteği burada halkın talebinin gerçekleşmesi ve huzurun sağlanmasıdır. Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi. Ama hedeflediğimiz 30 milyar dolar ticaret hacminden uzağız" açıklamasında bulundu.

"ABD'YE AMBARGOLARIN YANLIŞ OLDUĞUNU ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ" 

Çavuşoğlu ve Zarif, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, "ABD'nin ambargolarını göz önünde bulundurarak ve Türkiye'nin bu ambargolara karşı çıkmasını göz önüne alarak, dün Türkiye Cumhurbaşkanı sözcüsü Amerika'ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretlerde Türkiye'nin bu ambargolardan muaf tutulmasının devam etmesinin istendiği söyleniyor" dedi.

"BÜTÜN DÜNYA ABD'NİN POLİTİKALARINA KARŞI DURMALIDIR" 

Zarif, "Türkiye ve bazı ülkeler, Amerika'ya uygulanan ambargodan muaf tutuldular. Bu muafiyet dönemi bitmek üzere. Bu dönem bittikten sonra neler yapılacak?" sorusuna, "ABD diğer ülkelerin ilişkilerini kontrol altına alamaz. Geçen yıl İran'ın birçok ülkeyle ekonomik ilişkileri azaldı ama ABD, İran'a satışa devam etti. Bu da ABD'nin ikiyüzlü siyasetini gösterir. Bizim ABD'li firmalarla ticaret konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. İki ülke arasındaki ve ülkeler arasındaki ilişkilerin devam etmesi birden çok mekanizma bulunmaktadır. Bütün dünya ABD’nin politikalarına karşı durmalıdır. Çünkü ABD yasa dışı bir işlem yapıyor" cevabını verdi.

ESAD İLE BİR ARAYA GELMİŞTİ

Geçtiğimiz gün resmi ziyaretlerin ilk durağı olan Suriye'ye giden Zarif, Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi. Yüksek düzeydeki görüşmeye Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallem, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Ali Memluk katıldı. Yapılan görüşmede, ikili ve bölgesel meselelerin yanı sıra Astana Süreci ile ilgili son gelişmeler, Suriye krizine siyasi çözüm gibi konuların ele alındığı açıklandı.

Esad'ın İran ziyaretinin ardından gelen Zarif'in, İran'da alınan kararları görüşmede tekrar masaya yatırdığı öğrenildi. Esad'ın İran'a düzenlediği ziyaretin kendisine haber verilmemesi üzerine Zarif, istifasını sunmuş ancak Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani istifa mektubunu kabul etmemişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir