• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...

Tarım ve Orman Bakanlığı valiliklere yazılı önerge gönderdi. Yazıda, mera alanlarına yapı kayıt belgesi verilmemesi, verilenlerin de mülkiyete hak teşkil etmeyeceği vurgulandı. Yazıdaki maddeler imar barışından yararlanan vatandaşlara soğuk duş etkisi yarattı.

Ortaya çıkan yeni bilgilere göre Mera alanlarının baştan beri imar barışından faydalanmadığı ifade edildi. Yazıda imar affının Özel Kanuna tabi olan yerleri baştan beri kapsamadığı sadece işlem yapılan ve idari para cezası uygulanan yerler için geçerli olduğu belirtildi.

Bu durum hakkında açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Şenay Karakaş, "İmar Affı 3194 sayılı kanunun geçici 16. maddesi olarak çıktı, Yani 3914 sayılı kanuna göre işlem yapılan ve idari para cezası uygulanan yerler için geçerli. Özel kanuna tabi olan yerleri zaten baştan beri kapsamıyordu. Bunlar nedir, Mera Kanunu, Orman Kanunu gönderilen yazı ve genelgelerle İmar Barışını kapsamadığı kurumlara bildirmişlerdi'' diye konuştu.

Karakaş, "Ama vatandaş bu bir fırsattır, sanki ruhsat izni verilmiş gibi değerlendirip kaçak olarak yapmaya devam ettiler. İmar Barışı da vatandaşın mükellefiyetinde yani tamamen vatandaşın bilgisi, kişisel iradesi ve beyanıyla yapılan işlem'' dedi.

Kaynak, emlakkulisi