• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
İbrahim Kalın: Türkiye Trump’tan muafiyet bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Amerikan-Türk Konseyi Konferansı’na katılmak üzere gittiği ABD'de yabancı basın mensuplarıyla buluştu.

Kalın, Türkiye’nin satın almayı planladığı S-400’ler nedeniyle Amerikan Kongresi’nin yaptırım kararı alması halinde, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ankara’yı yaptırımlardan muaf tutma hakkını kullanmasına yönelik beklentisini dile getirdi.

Kalın, “Eğer iş bu noktaya gelir, Kongre tarafından yaptırım uygulanması teklif edilirse, Trump’ın bu meselede muafiyet hakkını kullanmasını umuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Kalın, “tehdit ve yaptırımların amaca ulaşmaktan çok ters etki yapacağını” düşündüğünü söyledi ve “herhangi bir olumlu sonuç vermeyecektir” ifadesini kullandı.

Trump’ın bu tür bir muafiyet konusunda açık bir sinyal verip vermediğinin sorulması üzerineyse Kalın, "Verdiğini söyleyemem ancak bizim ilettiğimiz mesaj bu” şeklinde konuştu.

"ABD'nin Türkiye'yi kaybetmeyi göze alabileceğine inanmıyorum"

İbrahim Kalın, Amerika’nın İran yaptırımlarında da bazı ülkelere tanıdığı yaptırım muafiyetini Türkiye için uzatmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

İbrahim Kalın pazartesi günü yaptığı açıklamasında da "ABD'nin Türkiye'yi kaybetmeyi göze alabileceğine inanmıyorum. S-400 kararı bir gecede alınmadı. Biz ABD'den Patriot sistemlerini alabilmek için çok uğraştık. ABD'den veya bir NATO üyesinden hava savunma sistemi almaya hazırız ancak bunun bizim koşullarımızı sağlıyor olması lazım" demişti.

ABD'li yetkililer, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemleri alma planını "son derece sakıncalı" olarak nitelemiş, Lockheed Martin firması tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının güvenliğini tehlikeye atacağını öne sürmüştü. Türkiye’yse geri adım atmayı reddetmiş ve Temmuz ayında S-400'leri teslimini alacağını açıklamıştı.

Söz konusu anlaşmazlık, Türkiye’yle ABD arasında, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi, Ortadoğu politikası, Suriye’deki savaş ve İran’a yönelik yaptırımlar gibi konulardaki fikir ayrılıklarının da aralarında olduğu bir dizi diplomatik gerilimin yeni bir halkasını oluşturuyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir