• DOLAR 32.541
  • EURO 34.893
  • ALTIN 2489.755
  • ...
55'inci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de destekleriyle düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 55'inci startını İBB Başkanı Mevlüt Uysal ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya verdi.

Sultanahmet Meydanı'nda başlayan ve dünyanın en iyi bisikletçilerinin katıldığı yarışmanın ilk etabı Tekirdağ'da tamamlanacak. 6 ayrı etap halinde 21 Nisan'a kadar sürecek yarışmada 17 farklı takımdan 119 sporcu yaklaşık bin kilometre pedal çevirecek.

"Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu" startının ardından konuşan İBB Başkanı Mevlüt Uysal, "Bugün Dünyanın en büyük organizasyonlarından birine ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye'nin yanı sıra dünyanın en iyi bisikletçileri de bu yarışmada yerini aldı. Bu sene Marmara Bölgesi'nde gerçekleştirilecek bu organizasyon, ülkemizin tarihi ve kültürel güzelliğini tüm dünyaya tanıtma noktasında önemli katkı sağlayacak. 6 gün sonra tekrar sporcularımızı burada ağırlayacağız inşallah." dedi.

Tarihi bir geleneği devam ettirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Vali Yerlikaya ise "Uzun yıllardan beri devam eden uluslararası bir organizasyonu bugün bir kez daha gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen bu organizasyonda katkısı olan herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya da "Bu organizasyonun en büyük özelliği, Asya ve Avrupa Yakası'nı birbirine bağlayan Marmara Bölgesi'nde gerçekleştiriyor olması sebebiyle kıtalararası yapılmasıdır. Bu organizasyon artık kabına sığmamaktadır. Komşu ülkelerden başlayıp Türkiye'de sonlandıracak şekilde kapsamı genişletilebilir." ifadelerini kullandı.

En üst düzey 'dünya turu' arasında gösteriliyor

Türkiye'nin en prestijli organizasyonlarından biri olan, "Marmara Turu" adıyla başlayıp 1965 yılında uluslararası statü kazanan yarış, 1966 yılında Cumhurbaşkanlığı himayesine alındı. Sonraki yıllarda kalite ve organizasyon olarak kendisini tüm dünyaya kanıtlayan "Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu", 2017 yılından itibaren bisikletin en üst düzey kategorisi olan "Dünya Turu (World Tour)" kapsamına kabul edildi. Son yıllarda genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde düzenlenen tur, bu yıl doğduğu topraklara taşındı.

Yerli-yabancı dünyanın en iyi bisikletçileri yarışıyor

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda 17 takımdan 119 sporcu mücadele ediyor. Ekiplerin 6'sını Dünya Turu seviyesindeki takımlar oluşturuyor. Türkiye ise yarışa milli takım adı altında katılıyor. Milli takımı; Ahmet Örken, Onur Balkan, Feritcan Şamlı, Ahmet Akdilek, Muhammed Atalay, Mustafa Sayar ve Halil İbrahim Doğan temsil ediyor.

Dünya Turu'nun takviminde üçüncü kez gerçekleştirilecek yarışın ilk gününde İstanbul-Tekirdağ etabı geçilecek.

Tekirdağ'dan başlayacak ikinci gün, Gelibolu Yarımadası'nda Eceabat'ta 57. Alay Şehitliği'nin önünde tamamlanacak.

Dünyaca ünlü bisikletçiler, daha sonra Çanakkale-Edremit arasında pedal çevirecek.

Dördüncü günde Balıkesir-Bursa etapları tamamlanacak.

Turun beşinci gününde sporcuları, genel klasman liderliğinde belirleyici olacak zorlu Kartepe tırmanışı bekleyecek. Bisikletçiler, yaklaşık bin 300 metre yükseklikteki zirve 'finish'i ile "Kraliçe etabını" bitirecek.

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 6. ve son günü Sakarya ile İstanbul arasındaki parkurda koşulacak. Avrasya Tüneli'nden geçecek bisikletçiler, yarışı Sultanahmet Meydanı'nda noktalayacak.

Sporcular bin kilometre pedal çevirecek

Dünyanın en iyi bisikletçilerinin mücadele edeceği 6 günlük turda yaklaşık bin kilometre geçilecek. 185 ülkede yayınlanacak tur, Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerinin tanıtımına yine büyük katkı sağlayacak. Türkiye'nin en prestijli spor organizasyonlarından Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, geçen yıl canlı yayınlarla yaklaşık 700 milyon konuta ulaşmıştı. Dimension Data'nın Büyük Britanyalı dünyaca ünlü sprinteri Mark Cavendish, yeniden Türkiye'de yarışacak. Cavendish, Cumhurbaşkanlığı Turu'nda 2014'te 4, 2015'te de 3 etap zaferi yaşamıştı. Turda gözler ayrıca son iki yılda 7 etap kazanan Bora-Hansgrohe ekibinden İrlandalı sprinter Sam Bennett'te olacak.

55. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun etapları ve mesafeleri şöyle:

1. etap: İstanbul-Tekirdağ (156,7 kilometre)

2. etap: Tekirdağ-Eceabat (183,3 kilometre)

3. etap: Çanakkale-Edremit (122,6 kilometre)

4. etap: Balıkesir-Bursa (194,3 kilometre)

5. etap: Bursa-Kartepe (164,1 kilometre)

Son 10 yılın kazananları:

2009: Daryl Impey-Güney Afrika

2010: Giovanni Visconti-İtalya

2011: Alexander Efemkin-Rusya

2012: Alexandr Dyachenko-Kazakistan

2013: Natnael Berhane-Eritre

2014: Adam Yates-Büyük Britanya

2015: Kristijan Durasek-Hırvatistan

2016: Jose Goncalves-Portekiz

2017: Diego Ulissi-İtalya

2018: Eduard Prades-İspanya (Nizamettin Aşkın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir