• DOLAR 32.386
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.86
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mahalli seçimler bitti. Türkiye’de asıl gündem ekonomik sorunlar. Pahalılık, zam, alım gücünün düşmesi ve kötüleşen ekonomi halkı en çok meşgul eden sorunlar. Konuyla ilgili değerlendirme ve önerilerde bulunan Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, yetkililerin ekonomik sorunların çözümüne yoğunlaşmaları gerektiğini söyledi.

Müslümanların Batı’nın tüketicisi olmaktan kurtulmaları gerektiğini vurgulayan Çetiz, çözüm yolunun üretim ekonomisinden geçtiğini ifade etti.

“Belirsizlik ve sisli ortamın dağıtılması birinci öncelik olmalıdır”

Mahalli İdareler Seçimini geride bıraktıklarını belirten Çetiz, “Birçok kesimin yapmış olduğu kıyamet senaryoları çok şükür gerçekleşmedi. Bu saatten sonra toplumun sorunlarına özellikle ekonomik sorunlara yoğunlaşmak lazım. Belirsizlik ve sisli ortamın dağıtılması birinci öncelik olmalıdır. Hükümetin acilen atması gereken adımları atması lazım. Bu adımların başında üretime ağırlık verilmesi, üreticinin desteklenmesi, yüksek maliyetlerin düşürülmesi gelmeli. Bu bağlamda vergilerin, enerji ve personel giderinin azaltılması öncelikler arasında olması gerekir. Ayrıca olumlu havanın olması için hem eylemde hem de söylemde yetki makamında olanların daha dikkatli hareket etmeleri gerekir. İhracatın desteklenmesi ve pozitif ayrımcılığın sağlanması ile ihracatçının rekabet gücünün artırılması sağlanmalıdır.” dedi.

“İsraf ile etkin bir şekilde mücadele edilmeli”

İsrafın önlenmesi için tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Çetiz, “Her şeyden önemlisi israf ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi, en tepedekinden başlayıp alta inilmesi gerekir. Sonuç olarak seçimden sonra çıkan tablo korkulan bir tablo olmadığı ortaya çıkmış bulunmakta. Ağustos ayından beridir oluşan döviz kuru dalgalanmasından sonra piyasada oluşan güvensizlik ve fiyat istikrarsızlığı, yüksek faiz ekonomiyi durma noktasına getirdi.” ifadelerini kullandı.

“Güven ve istikrar oluşmasına yönelik adımlar atılmalı”

Ekonominin canlanması için önerilerde bulunan Çetiz, kısa vadede alınacak önlemleri şu şekilde sıraladı:

“Piyasayı rahatlatacak bir güven ve istikrar oluşturulması için adımlar atılmalı. Üreticinin yükünü hafifletecek adımlar atılmalı. Seçimden önceki politik dil ve söylemlerden kurtulup bir bütün olarak iktidarı ve muhalefeti ile ekonomi için el ele verilmeli. Girdi maliyetlerinin üzerindeki vergiler kaldırılmalı veya azaltılmalı, bazı alanlarda sübvanse edilmelidir. Üretim ihracat ve istihdama yönelik girişimcilere finansman desteği ve geri ödemeli faizsiz kredi sağlanmalı.”

“Müslümanlar Batı’nın tüketicisi olmaktan kurtulmalı”

Uzun vadede yapılacak çözüm önerilerini de sıralayan Çetiz, “Üretime dayalı ekonomi için gerekli adımlar bir an önce atılmalı. Günübirlik pansuman türü tedbirler yerine kalıcı çözümler üretilmeli. Yerli üretimle beraber yabancı yatırımcı yerine yerli yatırımcılara destek olunmalı, bu anlamda ulusal ve uluslararası boyutta desteklenmeli. Komşu ülkeler ve İslam coğrafyasındaki ülkelerle ciddi siyasi ve ekonomik beraberlikler yaparak hem Batı’nın birer tüketicisi olmaktan çıkılmalı hem de siyasi oyunları boşa çıkarılmalıdır. İthalata dayalı ürünler tespit edilip ne pahasına olursa olsun yerli üretime ivedilikle geçilmelidir. En önemli konulardan biri; tarım ülkesi olan ülkemizin geleceği için tarım politikaları yeniden ele alınıp gözden geçirilmeli, ülkenin tarımı ivedilikle şaha kaldırılması için acil bir eylem planı devreye konulmalıdır.”(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA) 





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız