• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Örümcek ipeğinden yapay kas
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Uluslararası bir araştırma grubu bir tür örümcek ipeğinin neme maruz kaldığında kısaldığını ve büküldüğünü keşfetti.

Gelecekte örümcek ipeği kullanarak yapay kaslar üretmek mümkün olabilir. Dr. Dabiao Liu ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Science Advances’ta yayımlandı.

Örümceklerin ağlarını yaparken kullandığı ipek, ağırlığına oranla en güçlü malzemelerden biridir. Günümüzde pek çok araştırma grubu yapay örümcek ipeği üretmek için çalışmalar yapıyor. Farklı türde örümcek ipekleri vardır.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan Prof. Dr. Markus Buehler ve öğrencileri, örümcek ağlarının dış çerçevesini oluşturan ipekler üzerinde yaptıkları deneyler sırasında bu tür ipeğin daha önceleri bilinmeyen sıradışı bir özelliğini kazara keşfetmişler. Neme maruz bırakıldığında ipeğin kısaldığı ve büküldüğü gözlemlenmiş.

Prof. Dr. Buehler, ipeğin bu özelliğinin örümceklere nasıl bir fayda sağladığıyla ilgili bir fikirleri olmadığını, ancak bilgisayar benzetimleri yaparak ipeğin kısalmasını ve bükülmesini sağlayan mekanizmaları tespit edebildiklerini söylüyor.

Bu durum gelecekte benzer özelliklere sahip sentetik malzemelerin de üretilebileceği anlamına geliyor. Bu malzemelerin en önemli kullanım alanı robotik cihazlar için yapay kas geliştirmek olabilir.

Kaynak, TÜBİTAK

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri