• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
ABD Dışişlerine göre 35 ülke güvensiz, SÖYLEYENE BAK!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Dünyanın en çok insan kaçıran ülkesi ABD, vatandaşlarını “kaçırılma” riskine karşı uyardı. Guantanamo, Ebu Gureyb ve daha birçok gizli hapishanesinde dünyanın farklı ülkelerinden kaçırdığı insanlara işkence uygulayan ABD’nin Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına yaptığı seyahat uyarılarına, 'Kaçırılabilirsiniz' anlamına gelen 'K' uyarı sınıfını ekledi. Listede Türkiye’nin de adı geçiyor.

"MISIR BİLE DAHA GÜVENLİ"

ABD'nin ikiyüzlü tutumu listeye dâhil ettiği ülkelerle bir kez daha gün yüzüne çıktı. Türkiye'yi sırf siyasi sebeplerle uyarı listesine dahil eden ABD; Mısır'ı bile Türkiye'den daha güvenli olarak lanse etti. Öte yandan Rusya kontrolündeki Doğu Ukrayna için seyahat uyarısında bulunan ABD, Ukrayna'nın Batı tarafını listeye dahil etmedi!

LİSTEDE 35 ÜLKE VAR

ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına yaptığı seyahat uyarılarına, 'Kaçırılabilirsiniz' anlamına gelen 'K' uyarı sınıfını ekledi ve Türkiye'yi de 'K' sınıfında belirtilen 35 ülke arasında gösterdi. ABD Dışişleri sözcüsü, bu uygulamanın söz konusu ülkelere seyahatle ilgili riskin arttığı anlamına gelmediğini ifade etti.

'T' ETİKETİ TERÖR TEHLİKESİ BULUNAN ÜLKELER İÇİN

ABD’li Wall Street Journal gazetesi, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün "K sınıfı uyarı, ABD vatandaşlarının hangi ülkelerde kaçırılma veya rehin alma riskleriyle karşı karşıya kalabileceklerini gösteriyor" dediğini bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı seyahat uyarılarında 'Terör tehlikesi' için 'T' ve doğal afet uyarısı için 'N', toplumsal olaylar için ise 'U' harflerini kullanıyor. Böylece, 'Kaçırılma riski' anlamına gelen 'K' uyarısı da bu listeye eklenmiş oldu.

"GÖZALTINA ALINABİLİRSİNİZ"

BBC Türkçe'de yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye seyahatle ilgili uyarılarının bulunduğu internet sayfasında, "Güvenlik güçleri, sınırlı sayıda ve gizli delillere dayanarak, ABD vatandaşları dâhil, on binlerce kişiyi terörist gruplara üye olmakla suçlayıp gözaltına aldı. ABD vatandaşlarına Türkiye'yi terk etme yasağı da getirildi" deniyor.

İŞTE ABD’LİLERİN KAÇIRILABİLECEĞİ ÜLKELER!

ABD'nin yeni seyahat uyarısı sınıflandırmasına Türkiye dahil toplam 35 ülke dahil edildi. Listedeki ülkeler şunlar: Afganistan, Irak, Rusya, Cezayir, Kenya, Somali, Angola, Lübnan, Güney Sudan, Bangladeş, Libya, Sudan, Burkina Faso, Malezya, Suriye, Kamerun, Mali, Trinidad Tobago, Orta Afrika Cumhuriyet, Meksika, Türkiye, Kolombiya, Nijer, Uganda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Nijerya, Ukrayna (Rusya kontrolündeki bölgeler), Etiyopya, Pakistan, Venezuela, Haiti, Papua Yeni Gine, Yemen, İran, Filipinler

CIA’NIN SORGULAMA YÖNTEMLERİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

11 Eylül 2001 sonrası CIA, El Kaide üyesi olduğu iddia edilen birçok kişiyi kaçırmış ve gizli hapishanelerde ağır işkencelerden geçirmişti. 2014 yılında, 6 bin sayfayı aşan ancak 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle ancak 480 sayfası kamuoyu ile paylaşılan CIA’nın sorgulama yöntemleri raporu, birçok kesimin tepkisini çekmişti. Buna rağmen CIA veya ABD’ye herhangi bir yaptırım söz konusu olmamıştı. Ayrıca dönemin ABD Başkanı George W. Bush, CIA’daki işkencecileri savunmuş ve onları “vatansever” olarak nitelendirmişti.

CIA’nın sorgulama yöntemleri raporunda, tutukluların sorgusunda; basınçlı su kullanılarak boğulma hissi yaratan "waterboarding" yöntemi, tokatlama, aşağılama, soğuğa maruz bırakma ve uykusuz bırakma gibi metotların uygulandığı belirtilmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir