• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İTTİHADUL ULEMA’dan medreselere ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Muhammed Beşir Varol, Bitlis’te bulunan medreseleri ziyaret etti. Bitlis merkeze bağlı Yolyazı (Yam) köyünde bulunan Geylani Medresesi’ni ziyaret eden heyeti, medrese müderrisi Şeyh Nesrullah Geylani karşıladı.

Samimi bir ortamda gerçekleştirilen ziyarette, medreselerin müfredatı, işleyişi ve ümmetin vahdeti üzerine istişarelerde bulunuldu. Molla Muhammed Beşir Varol, medreselerin önemine vurgu yaprak, ümmetin vahdetine dikkat çekti.

Varol, 27 Nisan’da Diyarbakır’da gerçekleştirecekleri icazet merasimi için Geylani Medrese Müderrisi Şeyh Nesrullah Geylani’yi davet etti.

Kendilerine yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Şeyh Nesrullah Geylani, icazet merasiminin hayırlara vesile olmasını temenni etti. Burada bulunan Geylani Medresesi’nin kütüphanesini ziyaret eden Varol, İsmet İnönü döneminde yakılan el yazması dini eserler ve yakılmaması için toprak altına saklanayarak muhafaza edilmeye çalışılan eserleri inceledi.

Buradan ayrılan Varol ve beraberindeki heyet, Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Koyunlu köyünde bulunan Alâiyye Erkek Yatılı Kur’an Kursu (Oxin) medresesini ziyaret ettiler. Heyeti, Medrese Müderrisi Şeyh Fetullah Ayte ve Şeyh Mesud Türel karşıladı.

Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesselem) ahlakını bu topraklarda yaşamak, İslam ümmetine faydalı olacak bireyler yetiştirmenin gayesi içerisinde olduklarını belirten Varol, İslam ümmetinin içinde bulunduğu duruma dikkat çekti.

Varol, ümmetin vahdetinin elzem olduğunu dile getirerek, “Bugün İslam ümmeti kan ağlıyor. İslam düşmanları, Müslümanların içine fitne koyuyor. Vazifemiz Allah'a ibadettir. Bu yüzdendir ki bu dünya, tüm insanlar için bir mekteptir. Allah, son Peygamber Hazreti Muhammed’e Kur’an-ı gönderdi ve onu âlemlerin öğretmeni kıldı. O, Kur’an’ı müfredat olarak ders verdi. Tabi kimi insanlar iman etti, o mektebe girdi ve o mektepte büyüdüler. Bunun içindir ki bu medreseler tarih boyunca büyük vazifeler üstlenmiş. Toplumun ihyasında medreselerin büyük katkıları olmuştur.” dedi.

Medrese müfredatı ve ümmetin birliği üzerine karşılıklı yapılan istişarenin ardından Varol, 27 Nisan’da gerçekleştirecekleri icazet merasimi için Şeyh Fetullah Ayte’yi davet etti.

Ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren Ayte, ilmin ve medreselerin önemine dikkat çekerek, Oxin medresesinin ilmi çalışmaları ve medrese müfredatı hakkında bilgi verdi.

Gerçekleştirilen ziyaretin ardından köyden ayrılan Varol ve beraberindeki heyet, Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Saadet Cami İmam Hatibi ve kanaat önderi Mesut Adabağ’ın vefat eden eşinin taziyesine katıldı.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir