• DOLAR 32.508
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2430.287
  • ...
Hak talepleri görmezden gelinemez ama;  Sudan’da sokaklar temiz değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hayat pahalılığının 19 Aralık 2018'den bu yana protesto edildiği ve Ömer el-Beşir'in görevi bırakmasının istendiği gösterilere sahne olan Sudan'da cumartesi günü yeniden alevlenen protestoların ardından ordu, önceki gün önemli devlet kurumlarını kuşatarak yönetime el koydu. Anayasanın askıya alındığını, Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimlerinin de feshedildiğini belirten Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, 2 yıllık bir geçiş döneminin başladığını duyurdu. Bu gelişmelerin ardından dünya genelinde farklı ülke ve uluslararası kuruluşlardan Sudan'da taraflara itidal ve sürecin barışçıl bir şekilde yürütülmesi çağrısı yapılıyor.

EYLEMLER DEVAM EDİYOR

Bu gelişmelere rağmen göstericiler sokaklarda eylemlerine devam ediyor. Ülkedeki hak arayışlarına gölge düşürmek ve Sudan’ı dış müdahaleye açık hale getirmek için birilerinin bazı planları işlettiği de devrede. Ekonomik sıkıntılar ve artan gıda fiyatları görmezden gelinemeyeceği gibi Sudan sokaklarındaki gerilim ve provokasyona açık duruma da dikkat etmek gerekiyor. İstenen haklar Sudan’ın sokaklarındaki kirli planlara alet edilmemeli.

“BEYAZ GELİN” OYUNU

Sosyal medya hesaplarından 2 gündür Sudanlı Ala Salah’ın (22) video ve fotoğrafları paylaşılıyor. Hartum’daki protestoları yönetiyormuş gibi görünen Salah gösterilerin sembolü haline getirilmeye çalışılıyor. Videolarda protestolarda beyaz elbiseyle dans ettiği görülen Salah, bir de 'Beyaz Gelin' adıyla simgeleştirildi. İngiliz gazetesi The Guardian, “Genç bir kadın protestoculara ilham oldu ve Sudanlı kadınların bir simgesi haline geldi” başlıklı haberinde, Salah’ın Sudan devriminin bir sembolü haline geldiği öne sürülerek bu kadın ön plana çıkarılıyor.

ABD HEYETİ GÖSTERİCİLERİN YANINDA GÖRÜNTÜLENDİ

Öte yandan geçtiğimiz hafta yayınlanan bir tweette ABD heyetinin, Sudan'ı ziyaret ettiği ve darbe destekçileri ile sohbet ettiği kameralara yansımıştı.

ASKERİ KONSEY: ÖNCELİĞİMİZ GÜVENLİK, İKTİDARDA KALMA DERDİMİZ YOK

Sudan'daki Askeri Geçiş Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Önceliğimiz, ülkedeki güvenlik ve istikrardır. İktidarda kalma derdimiz yok. İktidarı, seçilen hükümete devredeceğiz" denildi. Açıklamada, "Ufkun tıkandığını hissettik, bu nedenle rejimin buna kayıtsız kalmasının ardından değişiklik yapmaya karar verdik." ifadeleri kullanıldı.

"BEŞİR'İN PARTİSİNİN BİR PARÇASI DEĞİLİZ"

İktidarı, seçilen hükümete devredeceklerini açıklayan Askeri Geciş Konseyi açıklamasında, "Göstericiler için geldik ve kaosun çıkmasına izin vermeyeceğiz. Ülkeyi krizden çıkarmak için diyalog başlatacağız. Halk, iktidarın tarafımızca devralınmasını talep etti. İktidar için biz koşmadık, Beşir'in partisinin bir parçası değiliz. Dış tepkiler pozitif yönde. Ömer el-Beşir rejiminin sembol isimlerinin tamamı tutuklandı. İktidar partisi liderlerinin tutuklandığı haberleri doğru.

'BEŞİR'İ BİZ YARGILAYACAĞIZ'

(Devrik) Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir gözetimimiz altında. Ömer el-Beşir'i biz yargılayacağız. Onu, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim etmeyeceğiz." denildi.

"MEYDANLARA İNECEĞİZ"

Konsey’in, ABD yaptırımlarını kırmak için çalışacaklarını belirttiği açıklamada, ABD yaptırımlarını kırmak için çalışacağız. 2 yıllık geçiş süreci, özellikle siyasi güçlerle görüşme üzerine olacak. Meydanlara ineceğiz. Protesto göstericileriyle oturup, görüşlerini almak istiyoruz. Göstericiler korumamız altındadır. Ancak başkalarının özgürlüğünün ihlal edilmesine izin vermeyeceğiz. Savunma bakanı silahlı kuvvetlerden olacak, içişleri bakanını konsey belirleyecek. Darbeci değiliz, halka ihanet etmeyeceğiz." ifadeleri kullanıldı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir