• DOLAR 32.578
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2438.624
  • ...
İnternette yapılan 10 tehlikeli şey
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Kaspersky Lab’ın sitesinde yer alan habere göre internet kullanırken yapılan ve tehlike potansiyeli taşıyan 10 şey:

BANKACILIK SİTENİZİN GÜVENLİ OLDUĞUNU VARSAYIYORSUNUZ

Suçlular paranız neredeyse orayı hedef alır. İşte bu nedenle bankanızın URL'sini aceleyle yanlış yazmak veya sahte bir web sitesine yönlendirildiğinizi fark etmemek, siber hırsızlığa yol açabilir.

ŞÜPHELİ YERLERDE ALIŞVERİŞ YAPIYORSUNUZ

İnternette harika bir indirim gördüğünüzde heyecanlanmanız kolaydır ancak "Sepete Ekle"ye tıklamadan önce dikkatli olmanız gerekir. Bilinmeyen bir alışveriş sitesindeki indirim oltasına takılırsanız veya URL'yi doğrudan girmek yerine bir arama sonucuna tıklarsanız bir siber suçlunun alışveriş çılgınlığı için ödeme yapabilirsiniz.

YALNIZCA BİR PAROLA KULLANIYORSUNUZ

Parolalarınız üzerinde yeterince düşünmüyorsanız korsanlar paranızı ve çevrimiçi kimliğinizi çalabilir. Birden fazla parola kullanarak tüm çevrimiçi dünyanıza tek parolayla erişmelerini engellersiniz. Güçlü parolalar düşünmek de çok önemlidir.

TÜM ARKADAŞLARINIZI TANIMIYORSUNUZ

Bütün şehri Facebook'ta arkadaş olarak eklemek iyi hissettirebilir ancak sosyal ağınızı genişletirken dikkatli olmak daha güvenlidir. Tanımadığınız birinden gelen davet isteğini kabul ettiğinizde kötü amaçlı yazılımları veya kimlik hırsızlarını yakın çevrenize davet etmiş olursunuz.

OTORİTEYİ SORGULAMIYORSUNUZ

İnternette gezinirken en azından biraz şüpheci davranmak önemlidir. Her gün 5000'den fazla ele geçirilmiş web sitesi algılanıyor. Ziyaret ettiğiniz sayfaların meşruluğunu asla sorgulamazsanız paranızı ve verilerinizi siber suçlulara kaptırabilirsiniz. Bilinmeyen e-posta veya mesaj gönderenlerden gelen alışılmadık reklamlar ve bağlantılardan da kaçının.

OLDUKÇA SOSYALSİNİZ

Önemli bilgileri arkadaşlarınız ve daha geniş ağınızla paylaşmak tehlikeli olabilir. Adınız, okulunuz veya ailenizin geçmişiyle ilgili kişisel bilgileri yayınladığınızda parola güvenlik sorularının yanıtlarını vermiş olursunuz. Bilgilerinizi gören kişileri sınırlandırmak için gizlilik kontrollerinizi ayarlayın.

DİPNOTLARI OKUMUYORSUNUZ

Kimse dipnot okumayı sevmez. İşte bu nedenle belirli çevrimiçi işletmeler, özenle seçilmiş kelimeleri pas geçmeniz için bu alanlardan faydalanır. Hüküm ve koşulları okumadan kabul ederseniz bilmeden çevrimiçi gizliliğinizi bu şirkete ve bağlı kuruluşlarına açmış olabilirsiniz.

HERKESE AÇIK Wİ-Fİ AĞI ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞ VE BANKACILIK İŞLEMİ YAPIYORSUNUZ

Siber suçlular herkese açık Wi-Fi ağlarında casusluk yapmayı ve kullanıcıları sahte ağlara yönlendirmeyi severler. Tüm Wi-Fi bağlantılarını sorgulayın ve önemli verileri şifrelemek için VPN (sanal özel ağ) kullanın. Mobil cihaz kullanıyorsanız önemli işlemler için cep telefonunuzun kendi ağını kullanın.

MOBİL CİHAZLARINIZA JAİLBREAK UYGULUYORSUNUZ

Jailbreak uygulamak(bir açıktan faydalanarak normalde ulaşamadığınız kaynaklara ulaşabilir hale gelme), akıllı telefon veya tabletinize özellik eklemekten daha fazlasını yapar. Önemli korumalarınızı da ortadan kaldırarak koca bir mobil kötü amaçlı yazılım dünyasını cihazınıza davet eder. Jailbreak ve üçüncü taraf indirme sitelerinden, kötü uygulamalardan ve bunların getirdiği diğer çevrimiçi tehlikelerden kaçınarak güvende olun.

ÇOCUKLARINIZIN İNTERNETTE HANGİ ADRESLERE GİRDİKLERİNİ BİLMİYORSUNUZ

Çocuklarınız varsa favori web sitelerini ve sosyal ağlarını bilmeniz gerekir. İnternet çocuğunuzun hayatının parçası olabilir. Bu nedenle, çocuğunuzu uygun internet kullanımı, siber zorbalık ve çevrimiçi yaşamın sürekli değişen zorlukları konusunda yönlendirmek için bu sürece dahil olmanız önemlidir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir