• DOLAR 32.376
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.797
  • ...
Mısır`daki Kriz İçin `28 Şubat` Benzetmesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mısır basını Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`ye yönelik protestoları Türkiye`de 1997`de yaşanan ve postmodern darbe şeklinde nitelendirilen ``28 Şubat süreci``ne benzetti.

“Erbakan`ı Ordu Darbesiyle Deviren Türk Modelini Uygulamak İstediler”

Siyaset tarihçisi ve Düstur gazetesi yazarı Muhammed Cevadi, Mursi`nin aldığı kararların zorunlu olduğunu belirterek, “Bazı siyasi güçlerin Askeri Konsey`in tekrar iş başına gelmesi için plan yaptıkları ortaya çıktı. Bu siyasi güçler eski Başbakan Necmettin Erbakan`ı ordu darbesiyle deviren Türk modelini uygulamak istediler ama başarısız oldular” diye konuştu.

“Uzak Bir İhtimal”

Merkezi Kahire`de bulunan Cumhuriyet Gazetesi Siyasi Araştırmalar Merkezi Müdürü Samih Seyf Yezel ise gerginliğin tırmanması halinde ordunun güvenliği sağlamak için harekete geçmesinin uzak bir ihtimal olduğunu, olsa bile bunun Mursi`nin isteği doğrultusunda gerçekleşeceğini söyledi.

Bazı muhalif güçlerin Askeri Konsey`in yeniden başa geçmesi yönündeki isteklerine değinen Yezel, “Bunlar halkın çoğunluğunu temsil etmiyor. Ayrıca ben Askeri Konsey`in tekrar başa gelmesini uygun bulmuyorum. Bu meşruiyete yapılmış bir darbe olur. Çünkü yönetimde demokratik seçimlerle iş başına gelmiş bir kişi bulunuyor`` ifadesini kullandı.

Gerginliğin tırmanması üzerine silahlı güçlerden yardım alınabileceğini dile getiren Yezel, Askeri Konsey`in, geçiş döneminde yaşadığı tecrübe nedeniyle meydanlara inmeden önce ince eleyip sık dokuyacağını düşündüğünü belirtti.

Bazı Tv’lerde “Ordu Nerede?” Yorumları

Son günlerde Mısır`daki televizyon kanallarında Mursi`nin aldığı yeni kararlar üzerine Askeri Konsey`in tekrar iş başına gelmesi çağrısı yapılmış, bazı programlarda da `ordu nerede?` tarzında sorular gündeme getirilmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir