• DOLAR 32.557
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2424.877
  • ...
TANZİM BİTTİ FİYATLAR ARTTI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Tanzim satışıyla birlikte kimi sebze-meyve ürünlerinde abartılan fiyatların düşeceği düşünülüyordu. Belediyelerin kurduğu satış noktalarıyla birlikte fiyat artışları bir nebze durmuş vatandaş ucuz sebze-meyve bulabilmişti. Tanzim satışların kaldırılmasıyla birlikte fiyatlar yine arttı, domates 7 liraya, patates 5 liraya, soğan ise 7,5 liraya çıktı.

UCUZ SEBZE-MEYVE HAYAL OLDU

Mevsimin etkisiyle birlikte birçok ürünün fiyatı artmış vatandaşlar çarşı pazardan elleri boş dönmeye başlamıştı. Fiyatları düşürmek ve vatandaşa ucuz sebze- meyve sağlamak amacıyla belediyeler tarafından İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehirde ‘Tanzim Satış Noktaları’ oluşturuldu.  Bu satış noktalarıyla birlikte vatandaşlar kilogramı 2 liradan patates ve soğan, kilogramı 3 liradan ise domates alma imkanı buldu. Pazarlarda ise soğan ve patates fiyatlarında kısmi düşüş yaşandı. Daha sonraları satış noktalarında nohut, mercimek ve kuru fasulye gibi bakliyat ürünleri de tezgâhlardaki yerin aldı. Zincir marketler çözümü fiyatları eşitlemekte buldu.

TANZİM BİTTİ FİYATLAR ARTTI

TANZİM SATIŞLAR ZİNCİR MARKETLERE DEVREDİLDİ

Esnafların tüm tepkilerine rağmen tanzim satışlar 81 ilde şubeleri bulunan zincir marketlere devredildi. Daha önce tanzim satış noktalarıyla rekabet etmek için fiyatları düşüren zincir marketlere şimdi Tarım Kredi Kooperatifleri ürün tedariki sağlıyor. Esnaflar ise aynı kolaylığın kendilerine de sağlanması gerektiğini aksi takdirde binlerce şubesi bulunan zincir marketlerle rekabet edemeyeceklerini belirtiyor. Ayrıca tanzim satış yapılan zincir marketlerde ürün bulma sıkıntısı yaşanıyor. Sebze-meyvesini almak için marketlere giden vatandaşlar çoğu zaman aradığı ürünün kalmadığını ya da kalan ürünlerin kalitesiz olduğunu görüyor.

ÇARŞI-PAZAR CEP YAKIYOR

İstanbul’da bir semt pazarında salkım domatesin kilogramı 7 liradan, patatesin kilogramı 5 liradan, soğanın ise kilogramı 7,5 liradan satıldığı görülüyor. Bu fiyatlar tanzim satışın yapılmadığı marketlerde ise daha pahalı. Kimi marketlerde salatalık 9 liraya, 10 liraya domates, 20 liraya sivri biber satıldığı görülüyor. Ayrıca marul, roka ve maydanoz gibi yeşillikler ise ateş pahası.

ÜRÜN SIKINTISI MI ÇEKİLİYOR?

Tanzim satış noktalarının kapanmasıyla birlikte ürünlerin fiyatlarının tekrar artması akıllara birçok soru getirdi. Bu sorulardan biri fiyat artışlarına stokçuluğun mu sebep olduğu? Eğer fiyatların artmasına stokçular ve spekülatörler sebep oluyorsa depolara yapılan baskınlar yeterli olmuş gibi görünmüyor. Bir diğer soru ise tarım ülkesi olarak bilinen ve bereketli topraklara sahip Türkiye’de sebze-meyve noktasında ürün sıkıntısı mı çekiliyor? Her ne kadar ekonomi yönetimi ürün tedariki noktasında bir problem yaşanmadığını söylese de fiyat artışlarının önüne geçilemiyor.

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir