• DOLAR 32.537
  • EURO 34.804
  • ALTIN 2438.292
  • ...
Hz Hüseyin Düzenlenen Programlarla Anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Kerbela faciasının 1373. yıldönümü münasebetiyle Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi, Adana Akit Der, Kahta Çağrı Der, Karlıova Kar Der ve İskenderun İlim Der tarafından anma programları düzenlendi.
 
AĞRI
Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi tarafından "Aşura ve Kerbela" adıyla düzenlenen programda, yapılan konuşmalarda Hz Hüseyin ve yarenlerinin Kerbela`da şehit edilişleri üzerinde durularak, Aşura ve Kerbela`yı bilmekten çok anlamak gerektiği vurgulandı.
 
Programda konuşan Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şube Başkanı Şaban Gökhan ayrıca, İsrail`in Gazze saldırılarına da değinerek, "İslam`dan önce savaşın haram olduğu dört ay, hem Yahudiler, Hıristiyanlar için kabul görmüş ve bu ayda kesinlikle savaş yapılmazdı. Bu dört aydan biri olan Muharrem ayındayız. Kendi inançlarına göre Yahudilerin bu ayda savaş yapması haram ama bugün kendilerini Yahudilerin temsilcisi olarak görenlerin, Filistin gibi mübarek toprakları, canları ve malları pahasına savunan Muhammedilere şu mübarek toprakları dar etmeye çalışıyorlar. Bizler de buna binaen şu şekil dua edeceğiz. Ya Rabbi. Peygamber ve kutlu insanlara bahşetmiş olduğun ikram ve bolluğu bu asırda tüm Müslümanlara, özellikle Filistin, Arakan, Çeçenistan, Irak, Afganistan, Pakistan ve zulme maruz kalan bütün Müslümanlara ver" dedi.
 
ADIYAMAN
Kahta Çağrı-Der tarafından erkeklere ve bayanlara yönelik olarak ayrı ayrı düzenlenen "Kerbela`yı Anma Programı"nda, Kerbela`nın, iman ile saltanatın, iman ile makamın savaşı olduğu belirtildi.
 
Programa konuşmacı olarak katılan Kahta Çağrı-Der Başkan Yardımcısı Hasan Aruk, "Kerbela, iman ile saltanatın, iman ile makamın, iman ile dünya malının, iman ile korkunun, iman ile aç kalma korkusunun, iman ile topraklarının elinden gitme korkusunun, iman ile maaşlarının elden gitme endişesinin savaşıdır. En önemlisi ise imanını bir akçe karşılığında Yezid`in askerlerine veren insanların ihanetidir. İşte bu ihanetleri yaşadı yeryüzünün tüm Kerbelaları" diye konuştu.
 
Kerbela`yı ihanetin miladı olarak değerlendiren Aruk; "Onun için Kerbela bizce imana, İslam`a ve Hüseyinlerin davalarına yapılmış ve kıyamete kadar onların davalarını omuzlayacak olan Hüseynlere, İsmaillere, Kamillere, Mustafalara yapılacak ihanetin miladıdır" şeklinde konuştu.
 
İSKENDERUN
İskenderun`da ise İlim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İlim-Der) tarafından yaklaşık 1000 kişiye Aşure tatlısı ikram edildi.
 
Bayanların gündüz, erkeklerin ise yatsıdan sonra yaptıkları etkinliklerle Aşura gününün anlam ve önemi üzerinde duruldu. Yapılan konuşmalarda, her dinin, milletin kutsal veya diğer zaman dilimlerinden farklı kabul ettiği kendine özgü belirli gün ve ayları olduğu ifade edilerek, Kerbela ve Hz Hüseyin`in misyonu üzerinde duruldu.
 
ŞIRNAK
Şırnak`ın Cizre ilçesinde de Aşura ve Matem Mevlidi programı düzenlendi. Merkez Seyitler Camisinde gerçekleşen etkinlikte Kerbela şehitleri için mevlit okutuldu.
 
Programdan duyduğu memnuniyeti dile getiren vatandaşlardan Ali Kelkeser; Muharrem ayının 10. günü olan Aşura`nın daha iyi anlaşılması ve hatırlanması adına bu tür etkinliklerin önemli olduğunu söyledi.
 
ADANA
Yüreğir ilçesi Şehit Erkut Akbay Mahallesinde faaliyet gösteren Akdeniz Kültür ve İlim Derneği (AKİD-DER), Aşura günü münasebeti ile bir program düzenledi. Dernek binasında üye ve gönüllülerinin yoğun katılımı ile gerçekleşen etkinlik, Kur`an tilaveti ile başladı.
 
İlahi ve salâvatlarla devam eden etkinlikte konuşan AKİD-DER Başkanı Mehmet Emre, Hz Hüseyin`in hayatı ve mücadelesini anlattı.
 
Hz. Hüseyin`in kıyamının haklılığına dikkat çeken Emre, Hz. Peygamber efendimizin: `Kim Allah`ın haram saydığını helal sayan ve zulmeden bir sultan görür de karşı çıkmazsa Allah, sessiz kalanları da o zalim sultanla birlikte cehenneme yollar` buyurduğunu ve zalimlere karşı durmanın Hüseyni bir kıyam olduğunu`` dile getirdi.
 
BİNGÖL
Yaptığı hayır faaliyetleri ile tanınan Kar-Der de, on muharrem Aşura günü nedeni ile Aşura etkinliği düzenledi. Kar-Der hizmet binasında düzenlenen etkinlik, akşam namazının kılınmasından sonra gerçekleşti.
 
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Yavuz Hoca aşure günü tarihte meydana gelen olaylara değinerek, Aşura günü ve gecesi yapılması istenen ibadet ve davranışlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
 
Kerbela faciasından çıkarılması gereken dersleri hatırlatan Yavuz hoca, bir daha ümmetin böyle acılar yaşamaması için ümmetin daha dikkatli ve uyanık olması gerektiğini belirterek dua ile konuşmasını tamamladı.
 
Program, dağıtılan aşure tatlısının ardından sona erdi.
(İLKHA)
 
 
 
 
 
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir