• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...
Resmiyette olmayan 70 yıllık köy
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Muş merkeze bağlı Boğaz köyü, 70 yıllık geçmişine rağmen resmiyette görünmüyor. Haritalarda da görünmeyen köy, bu nedenle hizmetlerden mahrum kalıyor.

Merkeze yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan köyde 22 hane ve 150 nüfus bulunuyor. Cami, okul, imam ve öğretmenlerinin olduğunu söyleyen köylüler, köylerinin resmiyete geçip yollarının yapılmasını istiyorlar.

Yol olmadığı için arabalarının köye gelemediğinden ve aynı zamanda akrabalarının da kendilerini ziyarete gelemediğinden dert yanan köylüler, siyasetçilerin bile köye gelemediği için telefonla arayıp oy istediklerini söylediler.

Yetkilileri köylerine davet eden köylüler, elektrik aboneliklerinin olmasına rağmen Karabey köyü nüfusuna kayıtlı olduklarını ifade ettiler.

Sermiyan Midyat'ın çektiği Ay lav yu filminde geçen Tınne köyü senaryosunu yaşadıklarını belirten köylüler, köylerinin haritada görünmemesinden dolayı alay konusu olduklarını da söylediler.

"Elektrik abonelerimiz var ama resmiyette köyümüz görünmüyor"

Köylülerden Beşir Kaya, 60 yıldır Boğaz köyünde yaşadığını belirterek, "Bu köyde yaşamamıza rağmen adreslerimiz Karabey köyünde gösteriliyor. Burada bir yangın olursa nasıl bizi bulup müdahale edecekler? Yetkililerin bunu görmelerini istiyoruz. Köyde 150 nüfus ve 22 hane var. Elektrik abonelerimiz var ama resmiyette köyümüz görünmüyor. Biz, bunun resmiyete dökülmesini istiyoruz. Okulumuz, camimiz var ama resmiyette görünmüyor." dedi.

"Yolumuz yok, ulaşımdan mahrumuz"

Resmiyette görünmedikleri için yollarının yapılmadığını söyleyen Muhtesim Kaya, "Ben Boğaz köyünde ikamet ediyorum. 36 yaşındayım, burada doğdum, burada büyüdüm ve burada yaşam mücadelesi veriyorum. Şu an da bizim köyde 22 hane ve 150 nüfus bulunmaktadır. Okulumuz, camimiz ve kadrolu imamımız var. Okulumuzda şu an aktif olarak ders veriliyor. Ama ne yazık ki 1949'dan beri yerleşim yeri olarak var olmasına rağmen resmiyette görünmüyor. Bugüne kadar bizim köyümüze vali bir kere geldi. 150 nüfusumuz ve 22 hanemiz şu an haritada gösterilmiyor. 70 yıllık bir tarihimiz var. Burada ikamet ediyoruz. İnsanlar burada yaşıyor ama maalesef yok gözüküyoruz. Bir bakıma Tınne köyünü yaşıyoruz. Biz şu anda var olma mücadelesi içindeyiz. Bizim bulunduğumuz konum itibarıyla bayağı yüksekteyiz. Yolumuz yok, ulaşımdan mahrumuz. Varız ama harita üzerinde yok gösteriliyoruz. Yetkililer gelip bizi burada görsünler. Bizim yetkililerden beklentimiz gelip buraları görmeleridir. Elektrik faturalarını ödediğimiz zaman Boğaz köyü olarak geçiyor. Standart olarak gelip burada faturamızı kesiyorlar ve biz de bunu ödüyoruz ama Boğaz köyü haritada yok. Dolayısıyla hiçbir hizmet alamıyoruz. Haritada olmadığımız için bunu hak olarak da iddia edemiyoruz. Biz şu an sadece bir varoluş müdahalesi içindeyiz." ifadelerini kullandı. 

"Sadece hizmet bekliyoruz"

Siyasetçilerin bile köye gelemedikleri için kendilerinden telefonla oy istediklerini ifade eden Kaya, "Bizim şu an da oyumuz var. Sermiyan, Midyat'ın çektiği Ay Lav Yu filmini bizzat yaşıyoruz. Aramızdaki fark ise sadece bizim kimliğimizin olmasıdır. Biz şu an da sadece hizmet bekliyoruz. Seçim dönemleri geldiği zaman siyasetçiler bizi telefonla arayıp oy istiyorlar. Eğer oyumuz varsa demek ki köyümüz de var. O zaman siyasetçiler gelip bizim köyü görsünler, öyle oyumuzu istesinler. Buraya geldiklerinde her şey belli olur. Biz bunu anlatamıyoruz. Eğer bizim oyumuz, kimliğimiz varsa Boğaz köyü de var demektir." şeklinde konuştu.

"Yolumuz olmadığı için buraya gelemiyorlar"

Köylülerden Selahattin Kaya da Boğaz köyünde doğup büyüdüğünü söyleyerek, şöyle konuştu:

"Köyün sıfatı var ama haritada kendisi yok. Benim dedem burayı satın alarak yerleşmiş. Ben 1949 doğumluyum. Burada doğdum, burada yaşadım. Bizi bilen, tanıyan yok. Ne haritada ne de resmiyette bizim köyümüz görünmüyor. Seçimler sırasında onlara lazım oluyoruz. O zaman bizi telefonla arıyorlar. Çünkü yolumuz olmadığı için buraya gelemiyorlar. Bir yangın çıksa ya da terör saldırısı olsa hiçbir güvenliğimiz yok. 2 aydır ben rahatsızım ama hastaneye gidemiyorum."

"Gelip bizim köyü görsünler"

Köylülerden Fesih Kaya ise şunları söyledi:

"Bizim geçim kaynağımız hayvancılıktır. Boğaz köyü resmiyette olmadığı için gerekli desteklemeleri alamıyoruz. Çevre köylere gittiğimiz zaman köyümüz resmiyette olmadığı için bizimle dalga geçiyorlar. Bu bizim zorumuza gidiyor. Çevre köyler bize Tınne köyü diyorlar. Biz de buradan yetkililere sesleniyoruz; bize bir kulak versinler. Cumhurbaşkanına sesleniyoruz, yeni gelen valimize sesleniyoruz; gelip bizim köyü görsünler." (Ayetullah Tarhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir