• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
SÖZDE MÜTTEFİKTEN KÜSTAH TEHDİT
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasına ilişkin küstah açıklamalarda bulundu. Türkiye’yi NATO’dan atılma ile tehdit eden Pence, S-400 alımını “ittifakın altını oyan düşüncesiz kararlar” olarak nitelendirdi. Pence’nin küstah tehdidine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan yanıt geldi. Oktay, “ABD artık karar vermeli. Türkiye'nin müttefiki olarak mı kalacak, yoksa dostluğumuzu riske mi edecek” ifadelerini kullandı.

‘S-400’LER NATO’YA KARŞI BÜYÜK BİR TEHLİKE TEŞKİL EDİYOR’

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen "NATO Birleştirir: İttifak 70 Yaşında" etkinliği kapsamında düzenlenen panelde konuştu.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımına değinen Pence, "Türkiye'nin Rusya'dan 2,5 milyar dolarlık S-400 hava savunma sistemi alması NATO'ya ve ittifakın gücüne karşı büyük bir tehlike teşkil ediyor." diye konuştu.

ABD’nin Türkiye’ye Patriot hava savunma sistemini sağladığını ancak Türkiye’nin S-400 alımına devam ettiğini iddia eden Pence, bu durumu ‘oldukça tedirgin edici’ olarak nitelendirdi. Pence, “Türkiye, S-400 alımını tamamlarsa F-35 programından atılma riskini almış olur ki bu da sadece Türkiye'nin savunma kapasitesini zayıflatmaz, aynı zamanda programa tedarikte bulunan Türk parça üreticilerine de zarar vermiş olur." Sözleriyle Türkiye’yi tehdit etti.

Pentagon'un F-35 uçaklarına ilişkin malzeme ve ekipmanın Türkiye'ye sevkini durdurduğunu Türkiye hükümetine bildirdiğini hatırlatan Pence, "Türkiye bir seçim yapmalıdır. Dünya tarihindeki en güçlü askeri ittifakın kritik bir ortağı olarak mı kalmak istiyor yoksa ittifakımızın altını oyan düşüncesiz kararlar alarak bu ortaklığın güvenliğini riske mi atmak istiyor, tercih yapmalıdır." ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: RUSYA İLE İLİŞKİLER BAŞKA ÜLKELERE ALTERNATİF DEĞİL

Pence'den önce aynı platformda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türkiye'nin S-400 alımının NATO ittifakı ve ABD sistemlerine tehdit teşkil etmediğini söyledi.

Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin başka ülkelere ve müttefiklere alternatif olmadığının altını çizen Çavuşoğlu, Türkiye'nin bağımsız ve egemen bir ülke olarak Batı ile Rusya arasında bir tercih yapmaya zorlanamayacağını ifade etti.

Çavuşoğlu, aynı zamanda, S-400 anlaşmasının tamamlandığını ve Türkiye'nin bundan geri adım atmayacağını belirterek, F-35 programının Türkiye'nin de ortağı olduğu kapsamlı bir program olduğu ve Türkiye'nin programdan çıkarılmasının o kadar basit olmayacağı uyarısında bulundu.

FUAT OKTAY'DAN ABD'YE CEVAP: ABD ARTIK KARAR VERMELİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Pence’e cevap olarak, ABD'nin Türkiye'nin müttefiki olarak mı kalacağına yoksa iki ülke arasındaki dostluğu riske mi edeceğine karar vermesi gerektiğini bildirdi.

Twitter'daki hesabından, Pence'nin, Türkiye'ye yönelik küstah tehdidine cevap veren Oktay, "ABD artık karar vermeli. Türkiye'nin müttefiki olarak mı kalmak istiyor, NATO müttefikinin düşmanlarına karşı savunmasını baltalamak için teröristlerle işbirliği yaparak dostluğumuzu riske mi atmak istiyor?" ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN S-400 AÇIKLAMASI

Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Yuriy Borisov, Rusya’nın, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerinden vazgeçmesinden endişe duymadığını söyledi.

Borisov, Rusya’nın kontratın bozulmasından endişe duyup duymadığına ilişkin soru üzerine, “Şimdilik Türkiye, imzalanan kontratın yükümlülüklerine bağlı ve bunları kesin bir şekilde yerine getiriyor. Geri kalan her şey dedikodu. Bu yüzden şimdilik bir endişemiz yok” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir