• DOLAR 32.378
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2325.92
  • ...
"İslam’ın kadın konusundaki sabitelerini bilmeliyiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Üniversitesi’nde (GAÜN) "Hakları ve Saygınlığı ile İslam’da Kadın" konferansı düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, İslam’ın kadın konusundaki sabitlerinin asla değişmeyeceğini ve bugün pek çok tartışılan konunun değişkenler üzerinde döndüğünü belirtti.

GAÜN Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen konferansta konuşan Martı, İslam’ın kadın konusundaki sabitelerinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

Martı, kadın akademisyenler olarak İslam’da kadın konusunu konuşmaktan hiç vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Birileri daima kadın konusunda yanlış bilgiyi toplumda yaymaya çalışıyor. Çoktan aşmamız gereken pek çok sorunun ısrarla ısıtılıp tekrar gündeme taşındığı bir ülkede yaşıyoruz. Müslüman toplumların, kadınıyla erkeğiyle Müslüman zihinlerin çok daha ciddi meselelerde çözüm üretmeleri, strateji gelişmeleri gerekirken bir takım polemik konuları üzerinde oyalandığını ve bilinçli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Konuşmasının devamında Martı, "Asırlardır tekrarlanan ve açıklaması çoktandır yapılan pek çok polemik ve İslam’da kadın başlıklı soru bugün gençlerimizin, imam hatip liselerimizin ve üniversite öğrencilerimizin zihinlerinde dolaşıp duruyor.  Özelikle sosyal medyada, kadın konusunda üretilen tartışmaların aslında genç zihinleri daha önemli şeyler düşünmekten alıkoymayı hedefleyen bilinçli adımlar olduğunu düşünüyorum. Gençlerimizin ‘İslam’da kadın çalışabilir mi, çalışamaz mı?’ sorusundan daha önemli cevaplayabilecekleri hususlar var. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fehvası açıktır; ‘İslam’da kadının helal ve haram çizgisine dikkat etmek suretiyle, çalışmasına engel olan ne bir Kur’an ayeti nede bir hadis vardır.’ İslam’da kadının çalışması caizdir. Allah’ın kitabında yer alıp da kadının hakkını korumayan tek bir ayet bulamazsınız." ifadelerini kullandı.

"İslam’ın kadın konusundaki sabitelerini bilmeliyiz"

İslam’da farklı iki temel konunun olduğunu kaydeden Martı, sözlerine şöyle devam etti: "Birincisi hâlâ değişmeyecek olan sabitelerdir. Peygamberimizin hayatta olduğu günden kıyamete kadar hiçbir zaman diliminde ve hiçbir coğrafyada asla değişmeyecek olan sabit kurallar vardır. İslam’ın üzerine oturduğu değişmez gerçeklikler, sabiteler vardır. Birde değişkenler vardır. İnsanların hayat akıp giderken farklı coğrafyalarda, zamanlarda ve farklı ihtiyaçlarına binaen değişebilecek hususlar vardır. Biz sabitelerle değişkenleri birbirine karıştırmakla kaybediyoruz. İslam’ın kadın konusundaki sabitleri asla değişmez. Bugün pek çok tartışılan konu değişkenler üzerinde dönmektedir. O gün öyleyken, bugün böyle olması gereken, değişebilecek hususları asla değişemez prensipler, dinin asılları gibi okuduğunuz zaman maalesef sosyal problemlere çözüm üretmeniz imansızdır. Bugünün kadınları, bu toplumun insanları, kadınıyla erkeğiyle, bu ümmetin bireyleri olarak İslam’ın kadın konusundaki sabitelerini bilmek zorundayız." şeklinde konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gür de İslam dünyasının önde gelen kadınlarından ve yaptığı çalışmalardan örnekler sundu.

Gür, "Bir din düşünün ki yarıdan çoğunluğu kadınlardan müteşekkil, Hazreti Hatice annemiz gibi sorgusuz sualsiz ilk inanan ve en önemli Mekke’nin tüccarlarından birisi olsun. O zamanın geleneklerinden bağımsız olarak Peygamber Efendimize evlilik teklifi yapan bir kadın olsun.  Hazreti Aişe annemiz gibi fetva makamında olsun. Diğer taraftan Hazreti Ömer gibi birisi tarafından pazarların denetimi, şehrin inşası için bir kadın görevlendirilsin. Diğer taraftan 850’li yıllarda Fatıma El-Fihri gibi birisi bir hülya kuruyor hayalini gerçekleştirmek üzere Tunus’ta Fas civarında Karaviyyin Ünivesitesi’ni kuruyor ve bugün dünyanın en eski üniversitesi olarak sürekli eğitim veren UNESCO’nun tanıdığı tek üniversite. Bunu bir kadın kuruyor. Oradan çok büyük alimler yetişiyor. İşte böyle bir İslam dünyasının insanları nasıl olur da kadınlarını ihmal ediyor varsayılabilir." diye konuştu.

Meseleye iki açıdan sorunlu bakıldığını vurgulayan Gür,  "Bir Batı dünyasının pozitivizm gelenekleri içerisinde kadını kendi rollerinden arındırarak feminist bir yapıyla İslamla karşı karşıya getirme çabası. İkincisi de bizim özellikle dönemsel olarak siyasi çekişmelerin kurbanı olan kadın meselesini ataerkil bir yapı içerisinde gelenek göreneklerimizi, örf ve adetlerimizi din kılıfı içerisinde sunmamızdan kaynaklanıyor." dedi.

Programın sonunda Rektör Gür tarafından Martı’ya günün anısına hediye takdim edildi.

Programa, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Gaziantep Vali Yardımcısı Şenol Kaya, Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şehmus Demir, GAÜN Genel Sekreteri Doç. Dr. Ayhan Doğan ile çok sayıda öğrenci katıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir