• DOLAR 32.386
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2326.566
  • ...
Suriyeli ressam: Savaş hayallerimi yok edemedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşık 5 yıl önce Suriye'nin Halep kentinden Türkiye'ye gelen Ressam Hasan Reslan (50), Suriye'de çatışmaların yoğunlaşması üzerine 5 yıl önce eşi ve 8 çocuğuyla birlikte ilk olarak Kilis’e ardından da Gaziantep'e yerleşti.

Kendi imkânlarıyla Gaziantep’e yerleşen ve hayatını burada sürdüren Reslan, küçük yaşta ülkesinde öğrendiği mesleğini Türkiye’de sürdürüyor. Türkiye’de mesleğini sürdürmenin sevincini yaşayan ve çizdiği resimlerle savaşın izlerini unutmaya çalışan Reslan, yaptığı resimleri satarak ailesinin geçimini sağlıyor.

Yağlı ve sulu boya ile karakalem çalışmalarıyla bugüne kadar Gaziantep’te çeşitli resim sergileri açan Reslan, ülkesinde yaşananları tuvallerine yansıtıyor. Ülkesinde henüz 7 yaşında öğrendiği ressamlığı 32 yıldır sürdüren Reslan, savaşın sanatını elinden alamadığını ve hayallerini çalamadığını söyledi.

Reslan, çizdiği resimlerle hem mesleğini sürdürmeye çalıştığını hem de yaşadığı acıları da resmederek Suriye'deki dramın unutulmamasını istediğini belirterek, savaşın hayallerini asla yok edemediğini ve sanatını Türkiye’de sürdürdüğü için mutlu olduğunu belirtti.

Suriye'deki savaştan dolayı 5 yıl önce eşi ve 8 çocuğuyla birlikte Türkiye geldiğini belirten Reslan, “Biz Türkiye’ye geldiğimizde yabancılık çekmedik, Türkiye'nin bizim ülkemizden bir farkı yok. Türkiye ve Suriye birdir. Allah Türkiye halkından razı olsun. Biz Türkiye’de hiç gariplik çekmedik. Ülkemizdeki savaştan dolayı geldiğimiz Türkiye’de ilk olarak Kilis’e yerleştim. Kilis çok güzel bir ildi. Bir süre Kilis'te ikamet ettim, daha sonra da Gaziantep'e geldim, Gaziantep'te de sanatımı sürdürmeye devam ettim.” dedi.

“26 Nisan'da da uluslararası bir sergi düzenleyeceğiz”

Gaziantep'te çok sayıda resim sergisi açtığını anlatan Reslan, “Suriyeli ressamlarla birlikte biz zaman zaman Gaziantep'te resim sergisi açıyoruz. 26 Nisan'da da uluslararası bir sergi düzenleyeceğiz ve bu sergimizin ardından da İstanbul'da bir sergimiz var. Daha sonra yine Gaziantep'te bir sergimiz var. Bu sergimizde uluslararası bir sergi olacak.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'deki ressamlarla bir araya gelmek istiyoruz”

Gaziantep'te sanatını sürdürdüğü için mutlu olduğunu belirten Reslan, “Resim yapmayı seviyorum ve resim sanatı önemli bir sanattır. Eğer bu alanda Türkiye’ye bir katkı sağlayabilirsek bize ne mutlu. Biz de Suriyeli ressamlar olarak Türkiye'deki ressamlarla bir araya gelmek istiyoruz. İstiyoruz ki dünyadaki bütün ressamlar bir araya gelsin. Dünyadaki ressamları Gaziantep'e ve İstanbul'a getirtmek istiyoruz. Bu şekilde bir birliktelik sağlamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de sanatımı sürdürmenin sevincini yaşıyorum”

Türkiye’yi çok sevdiklerini ve burada hiç yabancılık çekmediklerini belirten Reslan, “Türkiye bize ciddi anlamda yardımcı oluyor. Türkiye'de sanatımızı rahat bir şekilde sürdürebiliyoruz. 8 çocuk babasıyım, Gaziantep'e geldim hiç perişan olmadım. Gaziantep halkından kardeşlik gördük. Kardeşçe bize yardım ettiler. Türkiye bizim ülkemiz gibidir. Türkiye bizim ikinci ülkemizdir. Türkiye’de sanatımı sürdürmenin sevincini yaşıyorum. Türkiye'de hiç yabancılık çekmiyoruz. Bundan dolayı da mutluyuz.” diye konuştu.

“Resim yapmayı çok seviyorum”

32 yıldır ressamlık yaptığını anlatan Reslan, “Ben 1987 yılında resim bölümünden mezun oldum. Yani o dönemden şu ana kadar ressamlık yapıyorum. Ressamlık güzel bir sanattır. Mesleğim sayesinde de Türkiye'de geçimimi sağlıyorum. Resim yapmayı çok seviyorum. Dükkânımda resimler ve boya içinde olmam beni mutlu ediyor. Resim yapmaktan çok büyük fayda görüyorum. Sanatımı seviyorum, resim yapmayı sevdiğim için hem mutlu oluyorum hem de bu meslekle geçimimi sağlıyorum. Yaptığım bu tabloları 100 TL’den satıyorum. Burada yaptığım tabloların fiyatı 100 TL'den başlıyor, bin TL'ye kadar satabiliyorum. Kişilerin isteğine göre resim yapıyorum. Yaptığım tablolardan ben sadece el emeğimi alıyorum. Resim yaparak hem mesleğimi sürdürüyorum hem de ailemin geçimini sağlıyorum. Ben bu sanattan çok fayda gördüm.” dedi.

“Öğrencilere resim dersi veriyorum”

Her türlü resim yaptığını ancak daha çok manzara resimleri yapmayı sevdiğini belirten Reslan, şöyle devam etti:

“Yine portre çiziyorum. Yaptığım tüm eserleri bir salonda sergilemek istiyorum ve insanların yaptığım bu tabloları görmelerini istiyorum. Bu meslek çok güzel bir meslektir. Bu alanda uzman olan kişilerle irtibatlı çalışıyoruz. Çocukluğumdan beri resim yapıyorum. Resim uzmanlarından eğitimler aldım. Dün ben nasıl öğrencilik yapıyordum, bugün de aynı şekilde benim öğrencilerim var. Öğrencilere resim dersi veriyorum.”

“Tablo ile yaşam arasında bir sevgi vardır”

“Resim yapmak güzel olduğu kadar zor bir sanattır” diyen Reslan, “Resim yapmayı seviyorum ama kolay olduğunu da söyleyemem. Tabi resim yapmanın vermiş olduğu zorluk bizi mutlu ediyor. Çünkü mesleğimizi severek yapıyoruz. Çünkü insan daha ileri gitmeyi ve kendisini daha da geliştirmeyi ister. Ressamlık öyle insanı bıktıracak bir sanat değil. Bu sanatın verdiği zorluk keyif verici bir zorluk. Bizler ülkemizden göç etmek zorunda kaldık. Ne kadar derdimiz, sıkıntımız varsa bir tablo yaptığımızda ister istemez acılarımızı unutmaya çalışıyoruz. Bazı yaşadığımız zorlukları da resimlerimize yansıtıyoruz. Bu şekilde kendimizi görüyoruz. Tablo ile yaşam arasında bir sevgi vardır. Resimlere karşı olan sevgimiz bizi mutlu ediyor.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir