• DOLAR 32.417
  • EURO 34.465
  • ALTIN 2486.963
  • ...
Ankara’dan ABD’ye seçim cevabı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ABD Dışişleri Bakanlık Sözcüsüne sert cevap verdi.

“Hiçbir ülkenin, hukuk ve demokrasiden uzak şekilde başka bir ülkenin seçim sonuçlarına müdahale etme ve kendisini sonuçların meşruiyet kaynağı olarak görme yetkisi yoktur.” ifadesini kullanan Aksoy, “Seçmen iradesinin tam olarak sandık sonuçlarına yansıması esastır ve bu çerçevede gösterilen hukuki ve demokratik mücadeleye herkes saygı göstermelidir.” vurgusu yaptı. 

Türkiye’de yapılan seçimlere meşruiyet veren tek kurum YSK’dır diyen Aksoy  “Seçimlerin meşruiyet kaynağı halkın iradesidir. Bu iradenin sandıkta ne şekilde tecelli ettiğini tespit edecek, itiraz süreçlerini değerlendirecek ve sonuçlandıracak olan da Yüksek Seçim Kuruludur” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsüne yazılı verdiği cevapta Hami Aksoy şunlara da yer verdi:

“Antidemokratik yaklaşım ve alışkanlıklar hiçbir şekilde Türkiye’nin demokratik olgunluğunu gölgeleyemez. Türk halkı 31 Mart yerel seçimlerinde yüksek katılım oranı ile demokrasiye olan bağlılığını ortaya koymuştur. Öte yandan, Türk halkının istikrar ve güvenden yana tercihi de sandıktan çıkan sonuçlarla tescillenmiştir.”

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Palladino, yerel seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada “İtirazlara ilişkin haberleri gördük. Özgür ve adil seçimler, demokrasinin önemli unsularından biri. Buna meşru sonuçların kabul edilmesi de dahil. Bu bağlamda uzun ve güvenli bir seçim geleneği olan Türkiye'den daha azını beklemiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Seçimlerin ertesi günü de, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, "Seçimlere katılım oranının yüksek olması, seçmenlerin yerel demokrasiye olan ilgisini ortaya koyuyor." demişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir