• DOLAR 32.385
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2325.822
  • ...
Mera ve kışlakların işlemleri İl Mera Komisyonlarınca yürütülecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'da, 4342 sayılı Mera Kanunu ve resmi gazetede yayımlanan Mera Yönetmeliği Hükümleri uyarınca ihtiyaç fazlası mera ve kışlakların her türlü kiralama işlemleri İl Mera Komisyonlarınca yürütülecek.

Konu hakkında açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, 4342 Sayılı Mera Kanunu ve 31.07.1998 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Mera Yönetmeliği Hükümleri uyarınca ihtiyaç fazlası Mera ve Kışlakların her türlü kiralama işlemleri İl Mera Komisyonlarınca yürütüleceği, bu kanun hükümleri çerçevesinde Diyarbakır'da İl Mera Komisyonu oluşturulmuş olup çalışmalarını sürdürmekte olduğu belirtildi.

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "İl Mera Komisyonun 27.09.2016 tarih ve 17 nolu kararıyla Mera Yönetmeliğinin 7 ve 13 maddesi 2007/1 Sayılı Mera Yaylak ve Kışlaklarda Otlatma Yönetimi Uygulama Esasları Genelgesinin 13'cü maddesine istinaden ilimizde ihtiyaç fazlası mera olmadığı için diğer İllerden gelecek göçerlere mera kiralaması yapılmayacaktır. İlimizde mevcut meralarda otlatma tarihleri Merkez ilçeler, Çınar, Bismil, Ergani, Çermik, Eğil, Kocaköy ve Silvan İlçelerimiz için 15 Mart 2019 tarihinde başlayıp 15 Eylül 2019 tarihinde sona erecektir. Kulp, Lice, Dicle, Hazro, Çüngüş, Hani İlçelerimiz içinde 01 Nisan 2019 tarihinde başlayıp 15 Eylül 2019 tarihinde sona erecektir." denildi.

Diyarbakır sınırlarında bulunan mera, yaylak ve kışlak alanlarının mevcut hayvan varlığına yetmemesinden dolayı ıslah amaçlı kişilerin mera kiralama talepleri reddedileceğinin belirtildiği açıklamada, "Mera, yaylak ve kışlaklara çıkan vatandaşların güvenliklerinin sağlanması amacı ile sorumluluk sahasına göre ilgili Jandarma Komutanlığı tarafından geçici köy korucularından da yararlanmak suretiyle gerekli tedbirler alınacaktır. Yapılan Genel Emirde belirtilen hususlara aykırı hareket edilmesi halinde ilgili kanunlar kapsamında yasal işlem yapılmak üzere tutanak tutularak ilgili kurumlarla koordine edilecektir." ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın devamında, "İçişleri Bakanlığının 06.04.2001 tarih ve B050İLİ0060001.420.210.-552/2142 sayılı Genelgesi doğrultusunda, meralarda hijyenik tedbirler alınmadan, süt ürünleri üretimine ve imalat yeri gösterilmeyen peynirlerin kullanımı ve arzına müsaade edilmeyecektir. Otlatma mevsimi boyunca kolluk kuvvetlerince devriyeler tesis edilerek, vatandaşların can ve mal güvenliği sağlanacak, terör örgütlerinin bu bölgelerde faaliyet göstermesine müsaade edilmeyecektir. Özel mülkiyete ait Meraların kapasitelerini aşmayacak şekilde Mülkiyet sahibinin kiraya verebileceği çoban ve göçerlerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaat ederek otlatma sezonuna ait İl Makamınca onaylı Çoban/Göçer Kimlik kartının mutlaka bulundurulması gerekmektedir. Yukarıda açıklanan Emirlere uymayanlar hakkında; fiilleri ile ilgili olarak Kanunlarda başka özel bir hüküm bulunmadığı takdirde 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32'nci maddesi ile 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununu Hükümleri uyarınca kanuni işlem yapılacaktır." uyarısında bulunuldu. (Ramazan Zeren – İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir