• DOLAR 32.388
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.612
  • ...
Tarihte Bugün- 2 Nisan 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1453: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u kuşatma harekâtına başladı.

1905: Hindistan'da meydana gelen depremde yaklaşık 370 bin kişi hayatını kaybetti.

1917: ABD fiilen I. Dünya Savaşı'na girdi.

1918: Van, Rus ve Ermeni işgalinden kurtuldu.

1923: Trabzon milletvekili Ali Şükrü Bey'i faili meçhul bir şekilde öldürüp gömen ancak kısa zamanda cinayetin aydınlatılmasıyla maskesi düşen Atatürk'ün muhafız komutanı Topal Osman öldürüldü. Yaralı olarak yakalanan Topal Osman, kimi tarihçilere göre susturulmak için öldürülmüştü.

1948: Cumhuriyet muhalifi Sabahattin Ali, kaçak olarak Bulgaristan sınırını geçmeye çalışırken, kılavuzu Ali Ertekin tarafından öldürüldü. 28 Aralık'ta tutuklanan Ertekin'in cezası indirime uğradı daha sonra çıkan af yasasıyla da serbest bırakıldı. Sabahattin Ali, Atatürk, İsmet ve rejim aleyhtarı sol kanattan bir muhalifti. Üzerindeki baskılar yoğunlaşınca ve pasaport alamayınca kaçak olarak Bulgaristan'a geçmek istedi. Ali Ertekin adlı bir şahsı kılavuz olarak ayarladıysa da Ali Ertekin MİT'in o zamanki adıyla Milli Emniyetin mensubuydu. Sabahattin Ali'nin bu kişinin eliyle dönemin derin devletince öldürüldüğü söylenir ki, sol kesim Sabahattin Ali'yi hala yıldönümlerinde anar.

1948: Ankara'da Opera binası, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün katıldığı törende, Adnan Saygun'un 'Kerem ile Aslı' operasıyla perdelerini açtı. Milli Şef'in camileri af buyrun ahırlara çevirdiği dönemde opera binası açılması rejimin yüzünü nereye çevirdiğini göstermesi açısından sadece bir delildir. Ayrıca "kişinin yaşadığı gibi öleceği, öldüğü gibi de dirileceği" gerçeği ile kabirde cami mi, opera binası mı işe yarar? sormak lazım..

1966: Fransa'da NATO üslerine karşı çıkılınca Türkiye'deki üslerin durumu da gündeme getirildi. Başbakan Süleyman Demirel, "Türkiye'de ABD üssü yoktur, tesisi vardır" dedi.

1971: Said Nursi'nin talebelerinden Zübeyir Gündüzalp vefat etti.

2005: Katolik dünyasının ruhani önderi Papa 2. Jean-Paul, 84 yaşında öldü.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir