• DOLAR 32.579
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2507.537
  • ...
SEÇMEN MESAJINI VERDİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Kesin olmayan sonuçlara göre oy oranlarında çok büyük bir değişim olmamasına karşın bazı illerin el değiştirdiği görüldü. Cumhur İttifakı Ankara, Adana, Antalya gibi büyükşehirleri Millet İttifakı’na kaptırdı. İstanbul’da ise belirsizlik sürüyor. Seçim sonuçlarını değerlendiren MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, “Doğu ve Güneydoğu’da HÜDA PAR’ın desteği azımsanmayacak derecede hissedildi. Seçmen bloklaşmayı değil uyumlu çalışmayı istiyor. En önemlisi ekonomide değişim bekliyor.” dedi.

“SEÇMEN AYRIŞTIRICI DİLE TEPKİ GÖSTERDİ”

Seçim öncesi bir bloklaşma yaşandığını ve seçim sürecinin sert geçtiğini belirten MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, “Bu bloklaşma aradaki küçük partilerin yok olmasına sebep oldu. Saadet Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti gibi partiler oyundan düştüler. Seçimden 10 gün önceye kadar bu partilerin bazı il ve ilçelerde kazanmalarını ön görüyorduk. Ancak giderek sertleşen bloklaşma seçmende bloklardan birinde olma zorunluluğuna sebep oldu. Vatandaş Cumhur İttifakı’nın ‘beka’ söylemini de satın almış görünüyor. Türkiye’de devlete ve Cumhurbaşkanına karşı bir saldırı olduğu algısını kabul ettiği görülüyor. Çünkü cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy veren %52’lik oyun korunduğunu görüyoruz. Bir taraftan da Cumhur İttifakı’nın karşı tarafa yönelttiği ‘zillet ittifakı’ ‘illet ittifakı’ gibi söylemlere de tepki verdiği görülüyor. Seçmen, ‘uyumlu çalışın’ mesajı vermiştir.” dedi.

TÜRKÇÜ SÖYLEMLERE RAĞMEN DOĞU VE GÜNEYDOĞU AK PARTİ’YE OY VERDİ

“Seçmen, partilere vazgeçilmez olmadıklarını gösterdi” diyen Kulat, şöyle devam etti: “Ankara, İstanbul, Adana, Antalya gibi illerde yaşanan değişim diğer partilerin de bu ülkenin partileri olduğu mesajıdır. Buna kitlesel basiret de diyebiliriz. Doğu ve Güneydoğu illerinde ise muhafazakar karşılığı olan bir seçmen kitlesi var. MHP’nin sert Türkçü söylemlerine rağmen Cumhur İttifakı’nın diğer üyesi olan Ak Parti’ye oyunu verdi. Özellikle HÜDA PAR’ın desteğini kimsenin azımsamaması gerekiyor. Çünkü HÜDA PAR seçimlere girseydi bazı yerlerde Ak Parti’ye bazı belediyeleri kaybettireceği kesindi. Çünkü bazı yerlerde 300-500 oyla kazanıldığını görüyoruz. Vatandaş bölgede HDP’den vazgeçebildiğini göstermiştir.”

ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE TÜRKİYE’Yİ NE BEKLİYOR?

Ak Parti’nin büyük bir değişim yaşayacağını belirten Mehmet Ali Kulat, “Cumhurbaşkanı Erdoğan balkon konuşmasına yanına kimseyi almadı. Bu balkon konuşmasını defalarca dinlemiş biri olarak bunu görmemiştim. Doğal olarak genel merkez ve külliyeden başlayan bir süreçle birlikte bütün parti teşkilatlarında yenilenmeye gidecektir. Özellikle ekonomide değişimler görmemiz mümkün. Bunun dışında Cumhur İttifakı’nın bir süre daha süreceği görülüyor. Büyükşehirlerde belediye meclislerinde Ak Parti’nin üstünlüğü görülüyor. Belediye Başkanları, özellikle belediye şirketlerini yönetirken belediye meclis üyeleri ile mutlak uyumluluk içerisinde çalışmak zorunda olacak. Bu fotoğraftan önümüzdeki süreçte yeni partilerin çıkabileceğini okuyorum” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir