• DOLAR 32.59
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2489.05
  • ...
5G girişimcileri bu üste yetişecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bilişim ve telekomünikasyon alanında yeni teknolojiler geliştirilerek ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlayan ODTÜ Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi’nde Ar-Ge faaliyetlerine başlandı. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, merkezin temel amacının, bilişim ve telekomünikasyon alanında yeni teknoloji şirketlerinin ortaya çıkışını desteklemek ve küresel ölçekteki şirketlerin bölgeye yatırım yapmalarını cazip hale getirmek olduğunu ifade etti.

ÖZGÜN ARAŞTIRMA

ABD San Francisco’da ODTÜ Kuluçka Merkezi’nin bulunduğunu hatırlatan Kök, “Yıllar içinde Silikon Vadisi’nde gözlemlediğimiz modeli, bir anlamda Ankara’ya taşımış olduk” dedi. Kök; Bilişim İnovasyon Merkezi’nde yer alan öncü firmaların, ağırlıkla 5G ileri iletişim teknolojileri, bulut çözümler, büyük veri, nesnelerin interneti, sanayide dijital dönüşüm başta olmak üzere odaklı ve özgün araştırmalar yaptığını bildirdi.

NİTELİKLİ İNSAN

Kök, şöyle devam etti: “Aynı zamanda öğrencilerimize bilişim ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanımı, bu teknolojiler vasıtasıyla üretim yapabilmenin yolları, girişimcilik gibi konularda da eğitimler düzenlenmesi ve öğrencilerin bu yeni teknolojilere hakim olmalarına katkı sağlayacak organizasyonlar yapılması merkezimizin öncelikleri arasında. Bu bağlamda YÖK’ün başlattığı 100/2000 programı kapsamında, ülkemizin öncelikli alanlarında doktoralı insan kaynağını zenginleştirmeye yönelik nitelikli insan kaynağı yetiştirmeye de bu merkezimizde destek vereceğiz.” Prof. Dr. Kök, merkezde aynı zamanda toplam 2 bin 500 metrekarede ‘CoZone’ adında ortak çalışma alanı kurulduğunu belirterek, “Bu alanın ana hedefi, inovasyonu artırmak, hem bölgesel hem de tüm ülke genelinde ekonominin büyümesine katkı sağlamak. Bu bölgede üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, özellikle inovasyon konusunda kendi aralarında ve farklı bilişim firmalarıyla çalışarak, belirli alanlarda hem kendi girişimciliklerini geliştirme hem de şirketlerden destek alma imkanına sahip olacak” dedi.

İLKLERİ BARINDIRIYOR

Küresel teknoloji şirketlerini de barından bir ihtisas teknopark alanı olarak tasarlandı. Ankara-Eskişehir yolunda, Hacettepe, Bilkent üniversitelerinin güzergahında, ODTÜ MET yerleşkesinde 2 bin 500 metrekarede 70 milyon liralık yatırımla kuruldu. Merkezde, girişimciler için ilk kez 300 kişi kapasiteli ‘CoZone’ adında ortak çalışma alanı yer alıyor. Ortak çalışma alanları, üniversite öğrencilerinin buluşma merkezi olacak. Teknoloji geliştirme üzerine fikri olan bir girişimci, herhangi bir ofis kiralamadan tek başına ortak çalışma alanlarında fikrini geliştirerek, teknokent muafiyetlerinden yararlanabilecek. Start-up firmaları, ortak çalışma alanları sayesinde fikirlerini kısa sürede ürüne çevirebilecek. Merkezde yer alacak küresel yazılım ve teknoloji şirketleri ile büyük markaların etrafında geliştirilecek kuluçka alanlarında genç girişimciler yetişecek. Merkezdeki 42 teknoloji şirketinde, binin üzerinde araştırmacı istihdam ediliyor. Sadece Ar-Ge firmalarının değil, tüm iş disiplinleri ve farklı ölçeklerden şirket ile bireysel çalışanların bir arada olduğu yer olacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir