• DOLAR 32.572
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2412.38
  • ...
Tarihte Bugün 1 Nisan 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1564: İlk "1 Nisan" şakaları Fransa'da yapılmaya başlandı. 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocak’a aldırır. 1 Ocağı sene başı olarak kabul etmeyip 1 Nisan’ı sene başı olarak görenler, alay etmek amacıyla şakalar yapar. Zamanla bu şakalar gelenek halini alır. Öyle anlaşılıyor ki, Kralın sene başını 1 Ocağa almasını hazmetmeyenler 1 Nisan'ı unutturmamak amacıyla bu şaka işini gelenekleştirmiştir. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe yani İbrahimi dinler dışındaki putperest kültürlerde 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.

1778: İrlanda asıllı Oliver Pollock, doların simgesini icat etti. Amerika bağımsızlık mücadelesinde askeri birlikler, yazışmalar sırasında üstlerinden para talep ediyorlardı. Bu yazışmalar düşmanın eline geçince birliklerin istediği para oranında hangi birliğin zaaf içinde olduğu da anlaşılıyordu. Ayrıca Amerikan güçlerine parasal destek olan tüccarlar da İspanyollar ve İngilizler tarafından Amerikalılara katkılarından dolayı suçlamalarla karşı karşıya kalıyordu. Burada yapılacak şey parayı bir şeyle simgelemek ve yazışmalar ele geçse bile düşmanlar tarafından anlaşılmaz kılmaktı. Böylelikle hangi birlik ne kadar para istemiş ve hangi tüccar ne kadar yardım etmiş diye yazışmalar ele geçse de şifrelenecekti. İşte bu durum, doların bugün tüm dünyaca bilinen simgesini oluşturdu. Oliver Pollock İngilizce'de 'devlet' anlamına gelen 'state' sözcüğünün ilk harfi 'S' ile paranın kendisine kodu bulan kişinin bir İrlandalı olduğunu göstermek maksadıyla 'I' harfini iç içe yerleştirdi. Ve sonuçta günümüzün dolar işareti ($) doğdu.

1868: Danıştay kuruldu. Danıştay, Türkiye Cumhuriyeti'nin yürütme organlarına yardımcı bir inceleme, danışma ve karar organı olup yönetimin yargı yoluyla denetlenmesi görevini yapan bir yargı kuruluşudur. Daha sade bir anlatımla Danıştay, Devletin ve Devleti idare edenlerin de hukuk kurallarına uyması gerektiği gerçeğine binaen Devleti ve idare edenleri kontrol eden mekanizmadır.

1924: Münih'teki darbe girişimi dolayısıyla Nazi lideri Adolf Hitler 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fakat sadece 9 ay hapis kaldı ve bu sırada meşhur Kavgam adlı kitabını yazdı

1950: BM, Kudüs'ün ikiye bölünmesi planını kabul etti.

1965: Nüfus Planlaması Kanunu, TBMM’de kabul edildi. Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda, doğurganlığı özendirici bir nüfus politikası izlenmiş ve doğum kontrol yöntemleri yasaklanmıştı. Sonuçta Türkiye nüfusu hızla artmaya başladı. Ancak genelde analistler tarafından Batı dayatması olarak anlaşılan Doğum Kontrolü uygulamaları resmi politika olarak dayatıldı. Bu şekilde insanlar çocuk yapmamaya özendirildi.

1979: Pakistan devrik Başbakanı Zülfikar Ali Butto idam edildi.

1981: Milli Güvenlik Konseyi, emniyet mensuplarıyla çarşı ve mahalle bekçilerinin dernek kurmasını yasakladı.

1991: Varşova Paktı feshedildi. Rus yöneticilerin anlatımı ile Varşova Paktı, bir NATO saldırısına karşı Doğu Avrupa ülkelerini savunmak amacıyla 14 Mayıs 1955'te S.S.C.B öncülüğünde kurulmuştu. Sosyalist ülkeleri korumak amacıyla kurulan Varşova Paktı, Komünist bloğun dağılmasıyla kendini feshetti.

1994: Orman Bakanı Hasan Ekinci, 'Halkımız boşuna endişelenmesin, Devletin Valileri Refah Partili başkanları adım adım izleyecekler' dedi. 

2001: Hollanda, eşcinsel evliliği yasallaştıran dünyanın ilk ülkesi oldu.

2007: Irak'ı işgal ettikten sonra Saddamla çalışan tüm üst düzey devlet yetkililerini ve bürokratları idam eden Amerika ve denetimindeki sözde Irak yargısı Saddam Kabinesinin tek Hıristiyan üyesi Tarık Aziz'i affedip tahliye edeceğini açıkladı.

2008: Cep Telefonu mesajlaşmalarında Türkçe karakterlere geçildi.

2009: Hırvatistan ve Arnavutluk NATO'ya katıldı.

2016: 10 kat hızlı internet bağlantısını sağlayacak 4.5G teknolojisine geçildi.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir