• DOLAR 32.481
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2435.833
  • ...
Aşure Boyun Eğmeyişi Sembolize Etmektir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Muharrem Ayı`nın 10 günü olan Aşure münasebetiyle İlke Haber Ajansı`na bir açıklamalarda bulunan Din Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Cüneyt Özmen, geçmişte meydana gelen hadiselere baktığımızda Aşura Gününde, birçok peygamber`in sıkıntıdan kurtulduğunu, bunların da Müslümanlar için bir yol gösterici mahiyetinde olduğunu söyledi.

 

Özmen; Aşura gününün Müslümanlar için tarih boyunca hep önemli bir gün olarak kaldığını belirterek. Aşura orucunun önemini ise Peygamberimizin hadislerinin ışığında kavradığımızı ifade etti.

 

Aşura Günü, Bir Zorbalığa, Despotizme Karşı Başkaldırı Günüdür

Peygamber Efendimizin bu günde Yahudilere benzememek için orucu bir gün önce veya bir gün sonra toplam iki gün olmak üzere tuttuğunu açıklayan Özmen, \" Tabi bunun dışında Aşura günü, bir zorbalığa bir despotizme karşı başkaldırı günüdür. Çünkü bu günde Kerbela olayı ile İmam Hüseyin zalime karşı hakkı savunmaktan geri kalmamıştır. Aşure gününde Hz. Hüseyin`in bizim için boyun eğmeyişi sembolize etmektedir. Fakat bugün ise bu günün anlamı pek hatırlanmamakta, insanlar değişik değişik yemekler yapıp birbirlerini davet etmektedir. Böyle bir durum İslam dininde söz konusu değildir. Evet, paylaşmak güzel bir şeydir ve konu komşu ile bazı şeyleri paylaşmak mevcuttur ama bu davranışı böyle bir günde uygulamak bu Aşura gününü kendi özünden çıkarma niteliği taşımaktadır. Dolayısıyla müminler Aşura günü hem ruhen hem bedenen kendini hazırlamalı ve Aşura gününde bulunan oruç ibadetini tam anlamıyla ifa etmeli ve aynı zamanda aşure`nin tarih boyunca bize vermek istediği mesajı göz önünde bulundurmalı, bu günün insanlığı kurtuluşa götürebilecek bir gün ve zalim despotlara bir başkaldırı günü olduğunu bizlere ortaya koymaktadır\" dedi.

 

Aşure Denince İlk Akla Gelen Hz. İmam Hüseyin`in Kerbela`da Şehit Edilmesidir

Sokaktaki vatandaş ise Aşura günü denilince ilk akla gelen olayın Hz. İmam Hüseyin`inin Kerbela`da şehit olmasının geldiğini söyledi. Mustafa Kadeş, akla gelen ilk olayın Hz. Muhammedin güzide torunu Hz. İmam Hüseyin`in Kerbelada Yezit tarafından şehit edilmesi olduğunu belirterek, \"Bunun yanı sıra Muharrem Ayı denince akla hicri yılbaşı, Firavun`un Hz.Musa`ya karşı denizde boğulması, Hz.Yunus`un o gün balığın karnından kurtulması, Hz.Adem`in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. Nuh`un gemisinin Cudi Dağına inmesi gibi birçok örnek gösterilebilir\" dedi.

 

Mustafa Kadeş, Muharrem ayında yapılması gerekenleri ise oruç, ibadet ve dua olarak sıraladı.

 

Aşura denince akla gelmesi gereken, Müslümanların zorluklardan kurtulup feraha ulaştığının bilincinde olma ve ona göre Rabbine yönelmesi gerekir diyen Abdulhaluk Han, \"Bunun yanı sıra Aşura denince akla gelen şeyin Hz. Hüseyin`in şehid edilmesi, Hz. Yusuf`un kuyudan kurtulması, Hz Yunus`un balığın karnından kurtulması geliyor\" dedi.
Abdulhaluk Han, Aşure gününde bir Müslüman`ın yapabilecekler şeyler arasında ise Allah rızasını gözetmek, oruç tutup günü ibadetle geçirmek olduğunu söyledi.

 

Esnaf olduğunu söyleyen Adem Necati ise Aşura denince insanların kurtuluşu geldiğini söyleyerek, \" Örneğin bir rivayete göre Hz.Nuh`un gemisi, Hz.Musa ve İsrailoğulları Firavun`un zulmünden kurtulmaları, Hz Adem`in tövbesinin kabul edilişi aşura gününe denk gelmektedir. Tabi bunun yanı sıra aşura gününde acı olaylarda meydana gelmiştir. Bunu en iyi anlatabilecek olay Hz. Hüseyin`in Kerbela da şehit edilmesidir\" dedi. (Osman İçli- M.Sait Adiyaman / İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir